Zaradi družinskega nasilja je slekel modri suknjič

Romanu Bogataju, zdaj že nekdanjemu policistu, pogojna obsodba z varstvenim nadzorstvom.

Objavljeno
07. maj 2014 17.32
iza*Policija
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Maribor – Od lanskega božiča do 17. januarja je cerkniški policist Roman Bogataj preživel za zapahi, saj so lahko le tako preprečili, da bi še naprej grozil in v podrejen položaj spravljal svoje nekdanje dekle ter se spravil še na njenega partnerja. Zaradi nasilja v družini in groženj ga je doletela pogojna obsodba z varstvenim nadzorstvom, ostal pa je še brez službe.

Kazniva dejanja, ki bi jih moral 25-letni Roman Bogataj kot policist z vso vnemo odkrivati in preprečevati, so ga pripeljala na zatožno klop mariborskega okrajnega sodišča. Resni očitki so se znašli v obtožnem predlogu specializiranega državnega tožilstva, ki je odgovorno za pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

Bogataju je pred meseci zavrela kri, ko je izvedel, da ima njegova nekdanja zunajzakonska partnerka novega izbranca. Z besedami ni skoparil, večkrat pa je zatrdil, da ga bo ubil. V sredini lanskega oktobra je naredil še korak naprej, saj je vzel službeno pištolo in se odpeljal, rekoč, da bo temu naredil konec, češ da mu je ta moški uničil življenje.

V sodbi piše, da se je že odpeljal proti Ljubljani, a si je med potjo premislil in se vrnil v stanovanje, ki ga je takrat še delil z oškodovanko, kjer je pištolo repetiral. Sprožil k sreči ni, saj je celo dovolil, da mu jo je oškodovanka vzela. A se s tem njegova nerazumna dejanja še zdaleč niso končala.

Sredi decembra, ko je oškodovanka v njuno nekdanje skupno stanovanja prišla še po nekaj svojih reči, so začela deževati SMS-sporočila z neprimernimi vsebinami in grožnjami s smrtjo. Na vratih stanovanja je močno razburjen vpil nanjo, da nima tu kaj iskati, in jo odrinil. »Če boš še enkrat vstopila, bom ubil tebe in tvojega partnerja,« ji je še z balkona zabrusil v slovo. Nato jo je celo zasledoval z avtomobilom ter pri tem provokativno in drzno vozil, v naslednjih dneh pa stalno pošiljal grozeča sporočila in jo večkrat klical na mobilni telefon.

Ukrepali, kot se za takšna dejanja spodobi

Ker se na telefon ni oglasila, je dan pred božičem prišel pred stanovanjsko hišo partnerja oškodovanke. Ko sta oba okoli 14. ure prišla domov, je zahteval, naj gre z njim v avto, in navrgel, da ima v prtljažniku vse potrebno, da to konča, saj tako ne more več živeti. Še prej pa da bo razstrelil hišo in otroke. Nasilnež se nikakor ni umiril, pri tem pa sta bila oba oškodovanca razumljivo še kako prestrašena, saj jima je še naprej grozil, v oškodovanca je hotel vreči tudi kamen in z njim fizično obračunati.

V strahu za življenje sta na pomoč poklicala policijo, ki je celo ukrepala, tako kot se za nasilje v družini spodobi. Kot določajo pravila, je primer prišel v roke posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva, ki je odgovorno za pregon policistov, ki jih sumijo kaznivih dejanj. Takoj so spoznali, da je stvar resna, in so osumljenca odpeljali na pogovor k preiskovalnemu sodniku, ki je presodil, da je zaradi vztrajnega in ponavljajočega nasilja njegovo mesto v priporu.

Kako hudo je takšno ravnanje zaznamovalo vse vpletene, verjetno ni treba posebej poudarjati. Oškodovanka je ves čas živela v strahu, ponoči se je zbujala, na cesti pa ves čas oprezala, kje se bo pojavil Bogatajev avto. Zaradi psihičnih pritiskov je izgubila šest kilogramov. Nasilje je močno zaznamovalo tudi oškodovanca, saj mu je Bogataj večkrat jasno povedal, da ga bo spravil s tega sveta, večkrat je v grožnjah omenil celo njegova mladoletna otroka.

Obdolženi je v hramu pravice prosil milosti in nerazumno dejanje priznal. Zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini in groženj so ga obsodili na skupaj 11 mesecev zapora, a jetniške celice ne bo videl, če v dveh letih znova ne bo stopil na napačno stran zakona. Za zapahe bo šel tudi, če se ne bo držal navodil ali izmikal odrejenemu nadzorno-varnostnemu ukrepu. Tega so mu izrekli za eno leto, ki ga bo opravljal Center za socialno delo Postojna, obiskovati pa bo moral tudi posvetovalnico nenasilne komunikacije.

Bogataja pa je doletela še ena sankcija, saj je moral za vselej sleči modro uniformo. Po naših podatkih so mu na policiji zaradi očitanih kaznivih dejanj in zdaj že pravnomočne obsodbe (tako tožilstvo kot obramba sta se odpovedala pritožbi) izrekli izredno odpoved delovnega razmerja.