Zaradi nepremičninskih poslov preiskava proti Janši

Preiskava se nanaša na prodajo Janševega zemljišča v Trenti in njegov nakup stanovanja v Ljubljani.

Objavljeno
09. julij 2014 12.11
jer janša
J. S., kronika, STA
J. S., kronika, STA
Ljubljana − Sodišče je uvedlo preiskavo proti prvaku SDS Janezu Janši, nekdanjemu predsedniku uprave Imosa Branku Kastelicu in nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju, poroča Dnevnik. Preiskava se po pisanju časnika nanaša na prodajo Janševega zemljišča v Trenti in njegov nakup trisobnega stanovanja v Komenskega ulici v Ljubljani.

Preiskava je po poročanju Dnevnika uvedena na podlagi utemeljenega suma, da je bila trojica vpletena v kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic. V sklepu o uvedbi preiskave piše, da je konec marca 2005 takratni direktor Imosa Kastelic sklenil kupo-prodajno pogodbo s takratnim predsednikom vlade Janšo, s katero je Imos Janši za 236.100 evrov prodal trisobno stanovanje v Komenskega ulici v Ljubljani.

Do dela kupnine naj bi Janša prišel tako, da je menda podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal svoje parcele v Trenti. Zanje je namreč prejel nekaj čez 131.200 evrov, čeprav naj bi bile po oceni geodetske uprave vredne nekajkrat manj. Imos pa je nato od Eurogradenj za 146.200 evrov odkupil zemljišče v Trenti.

Tako naj bi Kastelic oškodoval Imos za 124.600 evrov. Gre za znesek, ki ga je Imos plačal Eurogradnjam (146.200 evrov), zmanjšan za vrednost zemljišč po oceni Gursa. Njegov glavni namen pa naj bi bil pridobiti Janši korist, ki naj bi znašala 109.600 evrov (znesek drugega dela kupnine za stanovanje, zmanjšan za vrednost nepremičnin v Trenti).

Podjetje Imos naj bi tako prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti Janševih nepremičnin do skoraj polovice sofinanciralo nakup njegovega stanovanja v Ljubljani, še navaja časnik.