Zasegli 175 kilogramov kokaina

Policisti med pooostrenim nadzorom na avtocesti v tovornjaku odkrili 68 kilogramov kokaina. Ob parkirišču skritih še 107 kilogramov.

Objavljeno
26. november 2014 12.49
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Koper − Primorski policisti so v torek izvedli poostren nadzor vozil, oseb in prtljage na avtocesti A3 na počivališču Povir. V sklopu nadzora so bila vsa vozila z avtoceste z zaporo ceste preusmerjena na počivališče. Med drugim so ustavili 39-letnega državljana Srbije, ki je vozil tovornjak s priklopnim vozilom registrskega območja Celje.

Policisti so vozilo pregledali s službenim psom. »Pri pregledu voznikove kabine je začel službeni pes intenzivno ovohavati in značilno nakazovati prisotnost vonja po prepovedani drogi. V predelu voznikove kabine, kjer je ležišče, sta bili najdeni dve večji potovalni torbi iz blaga, v katerih je bilo večje število paketov, ovitih v gumijaste embalaže različnih barv,« je na novinarski konferenci v Kopru povedal vodja sektorja koprske kriminalistične policije Dean Jurič.

Preliminarni testi kriminalistov so pokazali, da je v obeh torbah približno 68 kilogramov kokaina. Srbskemu vozniku so odvzeli prostost in odredili pridržanje. To pa ni bil edini ulov policije v sklopu poostrenega nadzora na avtocesti.

Po zaključenem pregledu omenjenega tovornega vozila je namreč vodnik službenega psa opravil še pregled širše okolice. Na robu parkirnega prostora počivališča je opazil tovorno vozilo s celjskimi registrskimi tablicami. Na travnatem robu, v neposredni bližini priklopnika, je vodnik s psom našel črne nahrbtnike in športno torbo ter kontaktne ključe tovornega vozila. Najdene nahrbtnike in športno torbo je službeni pes začel ovohavati in ponovno značilno nakazovati prisotnost vonja po prepovedani drogi. V nahrbtnikih in torbi so polcisti našli skupno 48 paketov, v katerih je bilo skupno nekaj več kot 107 kilogramov kokaina.

»Iz doslej zbranih ugotovitev izhaja, da sta najmanj dva osumljena voznika dveh tovornih vozil, ki sta last istega podjetja s sedežem na območju Štajerske, opravljala naročen prevoz sadja na relaciji Španija−Slovenija. Osumljena sta očitno izkoristila legalen prevoz za prevzem večje količine kokaina na ozemlju Španije, pri tem pa sta bila prestrežena v Sloveniji med izvajanjem poostrenega nadzora,« so sporočili iz koprske policijske uprave.

»Državljan Srbije, voznik prvega tovornega vozila, je bil odkrit v postopku s koprskimi policisti, še najmanj en neznani storilec, voznik drugega tovornega vozila, pa je očitno ob zaznavi izvajanj poostrene kontrole tovornih vozil tega dne na počivališču Povir vozilo očitno zapustil in zbežal neznano kam. Pred tem je očitno iz vozila odvrgel nahrbtnike in torbo s kokainom,« še ocenjuje policija.

Skupno je bilo tako v tej zadevi zaseženih približno 175 kilogramov bruto teže kokaina, katerega cena na ilegalnem tržišču se po navedbah policije giblje od pet do sedem milijonov evrov. V primeru prodaje na drobno bi vrednost zaseženega kokaina narasla tudi do 14 milijonov evrov. Za primerjavo, policisti so lani v vsem letu zasegli 2590 gramov kokaina, leto prej pa dobrih 26 kilogramov.

Srbskemu šoferju grozi zaporna kazen od enega do deset let.