Nekateri domov, nekateri bodo ostali za zapahi

Nadaljevalo se je zasliševanje tridesetih osumljencev, ki so jih aretirali v petek.

Objavljeno
13. maj 2012 08.29
Posodobljeno
13. maj 2012 21.02
Špela Ankele, Kranj, R. K.
Špela Ankele, Kranj, R. K.
Ljubljana, Kranj, Koper - Danes in včeraj so na treh slovenskih sodiščih zasliševali 30 osumljencev, pridržanih po obširni akciji, ki so jo policisti končali v petek. Člane domnevne kriminalne združbe, pri kateri so odkrili večjo količino orožja in droge, so zasliševali v Kranju, Ljubljani in Kopru.

Preiskovalni sodnici kranjskega okrožnega sodišča sta imeli konec tedna veliko dela, saj sta zaslišali 17 osumljencev. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da sta sodnici po sobotnem zaslišanju pet ljudi spustili na prostost, enega poslali v hišni pripor, dva pa v pripor. Preostalim privedenim sta kranjski preiskovalni sodnici v soboto odredili sodno pridržanje, zato so pravosodni policisti s privedbami osumljenih nadaljevali danes. Po dostopnih podatkih so na kranjskem sodišču od devetih, ki so bili zaslišani danes, osmim odredili pripor, enega pa spustili na prostost. Po dvodnevnem zaslišanju v Kranju se je tako v priporu znašlo deset osumljencev, eden pa v hišnem priporu.

V soboto je bilo varovanje kranjske sodne palače okrepljeno, tu so bili dobro oboroženi in v zaščitne jopiče oblečeni policisti kot tudi varnostniki, danes pa poostrenega nadzorovanja sodišča ni bilo opaziti. Pred kranjskim sodiščem so dogajanje oba dneva spremljali prijatelji in znanci priprtih. V poznih sobotnih urah je bilo pred sodiščem čutiti rahlo napetost, saj so ob privedbi enega od osumljenih začele padati glasne žaljivke: »Prasci, prasci!« Policisti, ki so stali pred sodiščem, so z besedami hitro umirili strasti, v odgovor pa z druge strani ceste celo dobili nekakšno opravičilo, češ da žaljivke nikakor niso bile namenjene možem v modrem, temveč je šlo zgolj za glasnejši pogovor med kolegi.

Zaslišanja so že v soboto končali na koprskem okrožnem sodišču. Za dva osumljenca je bil zaradi ponovitvene nevarnosti odrejen pripor. Tožilec Slavko Ožbolt je medijem povedal, sta osumljena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Medtem pa sta dežurni preiskovalni sodnici ljubljanskega okrožnega sodišča osumljence zaslišali danes. V soboto so namreč za deset osumljencev odredili zgolj sodno pridržanje. Eden od 14 osumljenih s področja, ki je pod pristojnostjo ljubljanskega sodišča, je še na begu, trem pa so pridržanje odpravili že v petek. Danes do 17.30 sta preiskovalni sodnici zaslišali šest od desetih pridržanih. Za enega je bil zaradi ponovitvene nevarnosti odrejen hišni pripor, štirje so se prav tako zaradi ponovitvene nevarnosti znašli v priporu, eden od osumljencev pa je priprt zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti. Tudi za danes zaslišanega zadnjega osumljenca do 20. ure je bil odrejen pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti, tri zaslišanja pa se bodo nadaljevala danes.

Kakor je znano, so v več kot 70 hišnih preiskavah policisti in kriminalisti zasegli večjo količino prepovedanih drog in različnega orožja, samo v enem stanovanju so našli dobrih osem kilogramov kokaina. Na Generalni policijski upravi pravijo, da policisti intenzivno nadaljujejo preiskave zaseženih predmetov, v stalnem stiku pa so tudi s tujimi varnostnimi organi, ker je bilo med zaključno akcijo nekaj osumljencev nedosegljivih v Sloveniji in jih še iščejo.

Generalna policijska uprava je za danes ob 13. uri sklicala tiskovno konferenco. Znano je, da so v petkovi akciji, v kateri je sodelovalo več kot 350 policistov in kriminalistov, pridržali okrog 60 osumljenih, a so do večera približno polovico že izpustili.