Zatožna klop Zorana Jankovića samevala

Zoran Janković, Mitja Marinšek, Stanislav Brodnjak in Boris Milevoj obtoženi zlorabe položaja.

Objavljeno
09. april 2015 17.48
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – Ker se Mitja Marinšek in Zoran Janković nista pojavila na obravnavi, je sodišče zanju in za soobtožena Stanislava Brodnjaka in Borisa Milevoja preložilo predobravnavni narok. Tožilstvo jim očita, da so si z zlorabo položaja, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center, pridobili protipravno premoženjsko korist 100.000 evrov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo proti ljubljanskemu županu in soobdolžencem začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center. Poleg Jankovića je sodišče preiskovalo tudi Marinška, Brodnjaka in Milevoja. Preiskava je bila končana 27. septembra 2013, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo, ki se je odločilo, da vloži obtožbe. Marinšek in Brodnjak sta sicer Jankovićeva nekdanja sodelavca, Milevoj pa ustanovitelj ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD, zastopal je tudi ciprsko podjetje Fakim.

Izvedenec za razjasnitev zdravstvenih težav

Ovadba proti vsem omenjenim sicer menda temelji na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi so osumljeni, da so prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist 100.000 evrov.

V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Fakim porabilo 20.000 evrov za stroške in še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja. Janković je takrat zatrdil, da Mercator še ni začel graditi in da s posli ciprskega podjetja ni seznanjen, češ da ima Mercator za milijardo evrov investicij.

Janković je sicer že večkrat zatrdil, da pri omenjenem nakupu ni šlo za sporne posle niti ni bilo zlorabe položaja ali kaznivega dejanja. Kot je pojasnil, se sam ni dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup zemljišča, prav tako pa je ni podpisal. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča pa je lani jeseni kot neutemeljene zavrnil ugovore na obtožnico. Na včerajšnji predobravnavni narok sta prišla le Brodnjak in Milevoj. Župana Jankovića ni bilo, njegova izostanek pa je ostal nepojasnjen, odsotnost prvoobtoženega Marinška pa je opravičilo v spis vloženo zdravniško poročilo, da se zaradi resnih zdravstvenih težav ni sposoben odzvati povabilu sodišča. Razpravljajoča sodnica Nina Drozdek Draganič je sklenila, da bo za razjasnitev zdravstvenih težav imenovala sodnega izvedenca medicinske stroke.

Predobravnavni narok preložen na maj

Zagovornik Borisa Milevoja odvetnik Emil Zakonjšek je nato predlagal, da sodišče predobravnavni narok preloži za vse obtožene. Odločitev o morebitnem priznanju krivde Jankovića, Brodnjaka in Milevoja, obtoženih sostorilstva oziroma pomoči pri kaznivem dejanju, je namreč nedeljivo povezana z odločitvijo, ki jo bo glede očitkov v obtožbi sprejel prvoobtoženi Marinšek.

S preložitvijo predobravnavnega naroka se je strinjal tudi tožilec Jaka Brezigar, ki je dejal, da predlogu ne nasprotuje, sploh če bo to pripomoglo k hitrejši rešitvi.

Sodnica se je z utemeljitvijo strinjala in predobravnavni narok za vse obtožene preložila na 5. maj. Obtoženi imajo na predobravnavnem naroku možnost priznati krivdo in se s tožilstvom pogoditi za kazen. Če krivde ne priznajo, se zanje začne glavna obravnava.