Zavašniku vendarle ne bo treba za zapahe

Policija je zaradi zastaranja izvršitve kazni preklicala tiralico za obsojenim za tragedijo pred lokalom Lipa.

Objavljeno
04. junij 2014 15.10
Posodobljeno
05. junij 2014 06.00
Slovenija,Ljubljana,30.01.2008 - Sojenje Tomažu Zavašniku. foto: Blaž Samec/DELO
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Robert Tomas Zavašnik, krivec za smrt treh deklet, ki so jih na predbožični večer 2005 do smrti poteptali pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah, je prost kot ptiček na veji. Ker je izvršitev petletne zaporne kazni v torek zastarala, mu v zapor ne bo treba.

Kot so sporočili s policije, so že 5. februarja od ljubljanskega okrožnega sodišča »prejeli dopis, v katerem nas obveščajo, da je rok zastaranja izvršitve kazni za Roberta Tomasa Zavašnika 3. junij 2014«. Čeprav sodišče sklepa o zastaranju izvršitve kazni še ni poslalo in ta še torej ni pravnomočen (zoper sklep je možna pritožba v osmih dneh), je policija že preklicala mednarodno tiralico za Zavašnikom, še pred tem pa je njegovo ime »izginilo« s seznama oseb, ki jih išče Interpol.

Zavašnik se z begom od junija 2009 uspešno izogiba odhodu za rešetke, kjer bi moral prestati pet let zaradi odgovornosti za tragedijo pred Lipo, v kateri so umrla tri dekleta, saj ga policiji ni uspelo najti kljub mednarodni tiralici in pozivu javnosti, naj ji ga pomaga iskati, in kljub obljubi denarne nagrade. Kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko se je zgodila tragedija in ki velja v Zavašnikovem primeru, namreč določa petletno obdobje zastaranja izvršitve kazni.

Zavašnika sicer čaka še en postopek na ljubljanskem okrožnem sodišču. Tožilstvo njemu in njegovi materi Mileni Zavašnik očita, da sta si pred časom nezakonito prilastila nekaj strojev v vrednosti 112.000 evrov, ki sta jih najemala od neke lizinške hiše, s katero sta imela sklenjeno pogodbo. Zavašnikovo so pred kratkim obsodili na leto dni zapora, če bo sodba pravnomočna, pa bo morala vrniti tudi protipravno pridobljeno premoženjsko korist. Ker je Zavašnik na begu, je bil postopek zoper njega izločen in je sojenje teklo le proti njegovi materi, njega pa bo počakal, če oziroma ko se bo vrnil v Slovenijo.

Ne glede na to pa ga bodo pričakale pravnomočne sodbe za plačilo odškodnin. Terjatev, ki je bila ugotovljena s pravnomočno sodno odločbo, namreč zastara v desetih letih, to je leta 2022.

Svojcem umrlih deklet morajo Zavašnik, njegovo podjetje Roto in varnostna družba Enigma Bagarič, za katere je sodišče ugotovilo, da so odškodninsko odgovorni za tragični dogodek, plačati 205.553 evrov odškodnine (z obrestmi). Zavašnik in njegovo podjetje Roto pa morata Maši Gorenjec, ki je bila v prerivanju pred diskoteko hudo poškodovana, plačati 15.127 evrov. Tožniki doslej še niso dobili niti centa in bodo morali do odškodnine očitno priti prek sodišča v izvršilnem postopku. Svojo terjatev so priglasili v stečajni postopek Rota, vprašanje pa je, ali bodo sploh kaj dobili.