Ženske napeljali k seksu, jih posneli, izsiljevali

Ena je plačala 2500 evrov, druge so izsiljevanje prijavile policiji.

Objavljeno
23. januar 2013 18.07
Posodobljeno
24. januar 2013 05.00
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Na zatožni klopi se je znašla trojica mladeničev, ki ji je tožilstvo naprtilo precej gnusen način izsiljevanja in poskusa izsiljevanja štirih žensk. Eden je imel z njimi intimne odnose in jih pri tem posnel, s posnetki pa so zatem od njih poskusili dobiti skupaj 18.500 evrov.

Gre za trojico mladeničev, ki ji dvorane tukajšnjega okrožnega sodišča niso tuje. Dva sta že sedela na zatožni klopi, in sicer 26-letni Mitja Bohak in 24-letni Josip Juhas, medtem ko je bil 25-letni Rok Kološa na procesu zoper njiju zgolj priča.

Bohak in Juhas sta bila obtožena napeljevanja Kološe k poskusu umora mlade sodelavke, a ju je sodišče obsodilo le zaradi dogovora za kaznivo dejanje in jima v začetku lanskega septembra nepravnomočno izreklo po eno leto zapora. Zoper sodbo se ni pritožil še nihče, saj stranke še niso prejele pisne obrazložitve sodbe.

Do tega načrta, ki se na srečo ni uresničil, so se organi pregona dokopali med preiskavo suma izsiljevanja žensk. Kološa se je med zaslišanjem zlomil in policistom razkril peklenski načrt, kar ga je takrat očitno rešilo zatožne klopi.

V primeru izsiljevanja in poskusa izsiljevanja žensk pa se ni izvlekel. Okrožna državna tožilka Ivanka Slana je trojici naprtila, da so se med 19. majem in 28. junijem 2010 dogovorili, da bo imel Kološa spolne odnose z ženskami, jih posnel z miniaturno kamero, s posnetki pa da bodo ženske za denar izsiljevali po elektronski pošti.

Iz obtožbe je razbrati, da so se v past, ki so jo domnevno nastavili na internetu, ujele štiri dame. S prvo je Kološa občeval v avtomobilu na parkirišču pred Mariborskim otokom. Kmalu zatem je gospa prejela sporočilo, naj pripravi 2500 evrov, sicer bo zahtevani znesek kmalu višji, intimni posnetek pa da bodo prejeli njeni bližnji. Skladno z navodili je prestrašena žrtev denar odvrgla v koš na moškem stranišču v nakupovalnem centru Europark.

Druge žrtve se je Kološa, ki mu je tožilka naprtila tudi neupravičeno slikovno snemanje, na enak način lotil v okolici Ljubljane; tretje, s katero sicer ni šel do konca, v njenem ljubljanskem stanovanju; četrte pa kar v mariborskem zdravstvenem domu. Od žensk so obtoženi po elektronski pošti, ki jo je, denimo, poslal »detektivgregor« ali »uporabnik.uporabnica«, zahtevali 1500, 10.000 in 5000 evrov. Vendar te tri žrtve niso nič plačale, ampak so zadevo prijavile policiji.

Kološa se na predobravnavnem naroku ni pojavil, saj je na poskusnem delu v Švici in pred 10. marcem na more priti v Slovenijo; o krivdi se bo lahko izrekel 13. marca. Njegova domnevna kompanjona Bohak in Juhas sta prišla, a krivde v zameno za poldrugo leto zapora na predobravnavnem naroku nista priznala.

Zanimivo je, da je Bohak za pričo predlagal kar eno izmed okrožnih državnih tožilk, vendar o podrobnostih javno ni hotel govoriti. Povedal je le, da jo predlaga kot znanko (pozna da jo štiri do pet let), in ne kot tožilko, podrobnosti pa da bo pojasnil pisno. A tudi če mu bo sodnica Barbara Nerat ugodila, njenemu zaslišanju najbrž ne bo možno prisluhniti, saj je tožilka Ivanka Slana zaradi varstva osebnega življenja oškodovank predlagala izločitev javnosti.

Juhasov zagovornik, odvetnik Tomaž Bromše, se s tem ni strinjal, vztraja pri javnem sojenju, da bodo javnosti tudi znani argumenti, zakaj Juhas krivde ne priznava, navsezadnje pa je bila obtožba že prebrana. Zahteval je še izločitev policijskih uradnih zaznamkov, saj Juhas domnevno ni dobil pravnega pouka, posledično pa še izločitev sodnice Barbare Nerat, saj se je seznanila z vsebino zaznamkov. O njeni izločitvi bo odločila predsednica sodišča.