Zidar odvetnike odslavlja, ker v njih vidi teorije zarote

Osebni zdravnik in bolnišniči psihiater sta prepričana, da nekdanji šef SCT nikakor ni sposoben za sojenje.

Objavljeno
03. december 2013 18.52
SLO., LJ., 30.3.2012, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Ivan Zidar živi v starih časih, najraje se vrača v osemdeseta leta, pri pogovoru o Čisti lopati pa beseda nanese na Nato, Janševo zaroto in obrambni ščit, je med drugim pojasnil njegov bolnišnični psihiater, ki trdi, da za sojenje ni zmožen.

Nekoliko v zadregi je bil psihiater Mladen Vrabič, ko ga je okrožna sodnica seznanila, da opravičila za odsotnost s sojenja obtoženega Ivana Zidarja piše kar na obrazcu, ki je predviden za osebne zdravnike, kar je v nasprotju z zakonom. Vendar je v nadaljevanju zaslišanja še večkrat presenetil.

Zoper Zidarja je bil danes znova neuspešen predobravnavni narok, kjer bi se moral izreči o krivdi domnevnega oškodovanja SCT pri poslih s podjetjem Reklamni inženiring. V omenjeni zadevi je šest od desetih obdolženih na predobravnavnem naroku že priznalo storitev kaznivih dejanj pri sklepanju fiktivnih poslov.

Prav to je med drugim zanimalo sodnico, in sicer, če je Zidar sposoben priti na sodišče in se izreči o krivdi, da lahko potem nadaljujejo z glavno obravnavo.

Psihiater Vrabič vztraja, da to ni mogoče, saj mu tega ne dopušča njegovo krhko psihofizično stanje. To je nekoliko v nasprotju z oceno izvedeniškega mnenja skupine strokovnjakov, kjer so zdravniki zapisali, da bi fizično lahko kakšne dve do tri ure spremljal sojenje, izvedenka psihiatrinja dr. Martina Tomori pa je v dopolnjenem mnenju zapisala, da bi se bil kakšne 15 minut sposoben zagovarjati.

Vrabič si to razlaga drugače, saj je prepričan, da to še ne pomeni, da bi bil sposoben za spremljanje kazenskega postopka. Vendar se sodnica ni dala, saj jo je zanimalo, če bi se teoretično lahko oglasila na psihiatrični kliniki, kjer je Zidar obravnavan (je v tako imenovani dnevni hospitalizaciji, ki traja nekaj ur dnevno, nato pa gre v domačo oskrbo) in bi predobravnavni narok izvedli tam. »Lahko poizkusimo,« je bil kratek.

Psihiater je med zaslišanjem precej po ovinkih pojasnjeval Zidarjevo zdravljenje (diagnozam se je zaradi navzočnosti javnosti izogibal), a so v oči precej zbodla pojasnila, da je Zidar dnevno pri njih na terapijah, ki potekajo tudi kot pogovori, Vrabič pa med drugim ni vedel niti, da se je Zidar v času zdravljenja preselil, kdo točno zanj skrbi doma, kdo ga vsak dan pripelje v bolnišnico in kdo domov ...

V Švico gre, do sodišča težje

Vedel pa je, da je navkljub slabemu zdravju pred časom odšel na posvet h kirurgom v Švico. »To sem mu jaz predlagal, šel pa je z ustreznim avtodomom,« je pojasnil. Ob tem se je sodnica čudila, da gre v Švico lahko, do sodišča pa ne more priti.

Tožilka Bojana Podgorelec je priči izročila uradi zaznamek ljubljanskih kriminalistov, ki so ga konec oktobra povabili na zaslišanje zaradi neke druge zadeve. Zapisali so, da je z njimi normalno govoril, bil je zbran, prišteven in je razumel, zakaj ga vabijo. Psihiater je to označil za neresno in pristavil, da so policisti mogoče izurjeni le, da ugotovijo, če je kdo pod vplivom alkohola.

Precej bolj jasni odgovori so prišli iz ust Zidarjevega osebnega zdravnika Roka Lokarja. »Generalno je nesposoben, da bi bil navzoč na sojenju,« je bil suveren. V nadaljevanju pa pojasnil, da se mu zdravstveno stanje slabša - tako psihično kot fizično. Povedal je, da za osebno higieno, prehrano in čistočo zanj skrbi neka gospa, medtem ko mu osebni spremljevalec pomaga pri hoji in ga pelje, kamor je potrebno.

Z izvedeniškim mnenjem Tomorijeve se Lokar ne strinja v celoti, saj je večkrat poudaril, da Zidar ne razume globljih pomenov stvari in abstraktnih zadev. »Lahko, da bi se izrekel o krivdi, ampak je vprašanje, če sploh razume, kaj se mu očita,« je dejal glede tega, da bi prišel na predobravnavni narok.

Ker je psihiater Vrabič izrazil skrb, da je Zidar sploh še opravilno sposoben, je sodnica za mnenje vprašala še osebnega zdravnika. Vprašanje se mu je sicer zdelo na mestu, a je nadaljeval, da je »pri nekomu, kot je Zidar, težko vzeti opravilno sposobnosti.«

Zdravnik je pojasnil še, da se je Zidar močno razburil, ko ga je seznanil, da mu glede na njegove težave pripada dodatek za pomoč in postrežbo. Na kaj takšnega namreč ni pristal.

Zidar je v preteklosti zagovornikom kot po tekočem traku prekliceval pooblastila za zastopanje, zato je sodnica sklenila, da s tem ne bo zavlačeval sojenja in je obtoženemu dodelila tudi odvetnika po uradni dolžnosti, Marka Makuca. Psihiater je povedal še, da so tudi preklici pooblastil odvetnikom ena od težav obtoženca, saj v njih vidi teorije zarote oziroma da mu hočejo škodovati.

Sodišče bo pred naslednjim korakom počakalo na dopolnitev izvedeniškega mnenja.