Zidar preveč bolan, da bi sedel pred sodnike

Kot že nekajkrat prej, je tudi danes na ljubljansko okrožno sodišče zaman prikorakal kriminalist Robert Slodej, ki je po prepričanju obrambe v želji po aretaciji gradbenega barona Ivana Zidarja sproduciral afero Čista lopata.

Objavljeno
18. marec 2011 14.01
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Tokrat so na sodišče sicer prišli Tomaž Žibert, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Ivan Kroflič in Srečko Gabrič ter vsi njihovi zagovorniki, na sodišče pa ni bilo Zidarja.

To sicer ni prvič, saj prostor na zatožni klopi, kjer ponavadi sedi Ivan Zidar, zaradi njegove bolezni sameva že nekaj obravnav. Novost pa je mnenje izvedenca, ki ga je postavilo sodišče. Ta pravi, da Zidar res ne more spremljati sojenja in da bo tako vsaj do konca marca.

In čeprav se Zidar, kot doslej, strinja, da sojenje teče brez njega, to ne bo tako. Njegova obramba namreč ni podala jasnega mnenja, naj obravnava steče v njegovi nenavzočnosti, temveč je poudarila, naj sodišče glede na nadaljnje izvajanje dokazov oceni, ali je navzočnost nujna. Sodišče je zato sklenilo, da obramba s sojenjem v nenavzočnosti ne soglaša in kriminalista Roberta Slodeja so poslali domov.

Zidarjev zagovornik Aleksander Čeferin je na navedbe tožilke Bojane Podgorelec, ki je opozorila, da je Zidar bil med prvim zaslišanjem Slodeja na sodišču in vprašanj zanj ni imel, tudi pojasnil, da to še ne pomeni, da jih ne bo imel v prihodnje. »Medtem se je marsikaj spremenilo,« je pojasnil Čeferin. In ker mora biti po njegovem mnenju Zidar navzoč tudi ob zaslišanju Gerharda Schaffnerja, nemškega kriminalista, kateremu je po besedah obrambe pod Slodejevimi pritiski informator poročal o domnevnih kaznivih dejanjih Zidarja, Schaffner pa je o tem poročal v Slovenijo, ne bo nič tudi z njegovim zaslišanjem prihodnji petek.

Predsednica senata Vesna Podjed je namreč obelodanila obvestilo münchenskega občinskega sodišča, da so odobrili Schaffnerjevo zaslišanje po videokonferenci 25. marca. To bi sicer potekalo ob nekaterih omejitvah, ki so menda potrebne, da ne bi bilo ogroženo njegovo delo - Schaffnerjeva slika bo popačena, ne bo smel govoriti o tajnostih, zaupnem gradivu ali identiteti zaupnih oseb, drugih postopkih ...

Senat je, sicer »sila nerad«, odločil, da se zaslišanje prestavi, prihodnji petek pa se bo ukvarjal z listinami v spisu, kar lahko menda opravijo brez Zidarja. Slodej pa se bo na sodišče vrnil kdaj drugič.