Zidar rešen že četrtega postopka

Tožilstvo bo lahko ponovno sprožilo postopek, če bi se pokazalo, da je oziroma da bo Ivan Zidar zmožen za sojenje.

Objavljeno
01. december 2014 18.37
SLOVENIJA,LJUBLJANA,28.03.2012.CISTA LOPATA. NA SLIKI IVAN ZIDAR, DUSAN CRNIGOJ.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO.
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Že četrti kazenski postopek zoper Ivana Zidarja se je končal brez sodnega epiloga. Ljubljansko okrožno sodišče je namreč glede na izvedensko mnenje o Zidarjevem slabem zdravstvenem stanju zavrglo že drugo obtožbo, dva postopka pa je pred tem ustavilo.

Zoper nekdanjega prvega človeka SCT je specializirano tožilstvo vložilo sedem obtožnih aktov zaradi različnih kaznivih dejanj in dve zahtevi za preiskavo (v enem primeru preiskava še ni bila uvedena), a kaže, da se Zidar zanje po vsej verjetnosti ne bo zagovarjal. Glede na ugotovitve komisije za fakultetna izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti, da je nesposoben za sojenje, je zunajobravnavni senat okrožnega sodišča zavrgel obtožbo zanj, sklep o zavrženju pa je postal pravnomočen prejšnji teden, ker se nobena stranka ni pritožila.

Obtožba se nanaša na domnevno oškodovanje SCT v višini 3,1 milijona evrov, sojenje zoper preostale obdolžence (Jožeta Prostorja, Andreja Feguša, Andreja Kranjca in Danico Mušič), pa poteka naprej, prav tako brez Zidarja teče naprej sojenje v drugih postopkih, kjer je sodišče zanj postopek začasno izločilo.

Sodišče je zaradi Zidarjevega slabega zdravja pred tem že pravnomočno zavrglo obtožbo v tako imenovani zadevi Fiesa, okrožno sodišče pa je konec septembra zaradi procesne nesposobnosti trajne narave ustavilo dva kazenska postopka. Ta sklep še ni pravnomočen, saj se je tožilstvo pritožilo. Če bo višje sodišče pritrdilo okrožni sodnici, ki se je za ustavitev postopkov odločila glede na dopolnjeno mnenje izvedenske komisije o poslabšanju Zidarjevega zdravstvenega stanja od izdelave zadnjega mnenja, ponovni pregon ni več mogoč. Drugače pa je v primeru obtožb, ki ju je sodišče zavrglo; če se pokaže, da je obdolženi zmožen oziroma da bo zmožen za sojenje, lahko namreč tožilstvo kadarkoli znova vloži obtožnico oziroma sproži postopek.

Zidarjev pooblaščenec odvetnik Boštjan Podgoršek je sicer minuli petek na sodišče vložil pritožbo zoper odločitev okrožnega sodišča, s katerim mu je to vnovič odložilo začetek prestajanja kazni za leto dni. Potem ko je komisija izvedencev ugotovila, da Zidar zaradi slabega zdravstvenega stanja ni zmožen prestajati 14-mesečne zaporne kazni v zadevi Čista lopata, mu je sodišče odložilo odhod za zapahe do 20. novembra prihodnje leto. A Podgoršek meni, da bi sodišče moralo njegovi stranki prestajanje kazni odložiti za čas, dokler traja bolezen, in tudi v tem primeru bi moral Zidar vsak mesec sodišču predložiti zdravniško potrdilo o nezmožnosti prestajanja kazni.