Zvodnik, ki je tudi posiljeval, mora za rešetke

Vojku Potočniku so marca prisodili leto in pet mesecev, zdaj pa še pet let in pol zapora.

Objavljeno
26. junij 2013 21.08
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »V priporu sem, ker si je neka gospodična, ki je bila vinjena, izmislila posilstvo,« je marca letos, ko so mu sodili zaradi zvodništva, izjavil Vojko Potočnik. A sodišča ni prepričal: najprej je bil marca obsojen na eno leto in pet mesecev zapora, pred dnevi pa še na pet let in šest mesecev zapora.

Zadnji sodni proces je potekal za zaprtimi vrati, kar je v takšnih primerih običajna praksa. Triinšestdesetletnemu Potočniku je tožilstvo za obdobje med novembrom 2011 in aprilom 2012 naprtilo kopico kaznivih dejanj, od zlorabe prostitucije do posilstva.

Iz urada predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru so sporočili, da je bil Potočnik obsojen zaradi omogočanja uživanja prepovedanih drog, dveh kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, spolnega nasilja in dveh kaznivih dejanj posilstva. Kot izhaja iz odgovora sodišča, je eno posilstvo zagrešil po tretjem odstavku 170. člena kazenskega zakonika, drugega pa po prvem odstavku istega člena.

Tretji odstavek med drugim določa, da se kaznuje, kdor »prisili osebo drugega ali istega spola k spolnemu občevanju ali s tem izenačenemu spolnemu ravnanju, tako da ji zagrozi, da bo o njej ali njenih bližnjih odkril, kar bi škodovalo njeni ali njihovi časti ali dobremu imenu, ali da bo njej ali njenim bližnjim povzročil veliko premoženjsko škodo«. Prvi odstavek pa pravi, da se kaznuje, »kdor prisili osebo drugega ali istega spola k spolnemu občevanju ali s tem izenačenemu spolnemu ravnanju, tako da uporabi silo ali zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo«.

Za omenjena dejanja je Potočnik dobil pet let in pol zapora, za eno kaznivo dejanje zlorabe prostitucije pa mu je sodišče izreklo oprostilno sodbo. Ena oškodovanka je od Potočnika menda zahtevala tudi 28.000 evrov, sodišče pa ji je prisodilo polovico zahtevanega zneska.

Kaj konkretno je domnevno počel obtoženi, zaradi za javnost zaprtega procesa ni znano. Je pa policija konec januarja sporočila, da je osumljenec ženske pretental, da so se podale v prostitucijo, nato pa njim in njihovim bližnjim grozil, da bo v primeru, če bi prenehale delati, o njihovem početju obvestil center za socialno delo, ki bi jim posledično odvzel otroke.

Ženske silil v prostitucijo in jim grozil

Kot rečeno, se Potočnik z roko pravice tokrat ni srečal prvič. Zaradi novačenja deklet v prostitucijo je bil pred leti obsojen na poltretje leto zapora, marca letos pa ga je sodišče nepravnomočno spoznalo za krivega zlorabe prostitucije (dobil je eno leto in pet mesecev zapora), saj je bil zvodnik neki ženski. Ko je ta najstarejšo obrt želela prenehati, ji je menda grozil, da bo obvestil očeta, center za socialno delo, rejnico njenih otrok in partnerja.

Tožilstvo mu je takrat naprtilo, da je žensko med marcem in oktobrom 2010 z grožnjo spodbujal k prostituciji, tako da ji je za ponujanje spolnih storitev uredil stanovanje na različnih lokacijah, oglaševal njene storitve in se s strankami dogovarjal o kraju, času in ceni spolnih storitev. Vozil jo je k strankam, ona pa mu je menda morala od vsakega posameznega plačila odmeriti tudi do 40-odstotno provizijo. Po višji ceni od resnične ji je menda zaračunaval tudi kondome in mobikartice, plačevati je morala stroške bivanja in prevozov. Menda jo je še silil, da je sprejela vsako stranko, tudi več kot deset na dan.

Potočnik je vse kategorično zanikal, po njegovih besedah je bila ženska svobodna in je lahko odšla kadar koli. Trdil je, da ji je plačeval vse stroške in se sploh ni imel za njenega zvodnika. »Za menedžerja. To je pravi izraz,« je takrat povedal.