Atleti bodo končno prišli do sodobnega stadiona

Prenova Žaka v štirih letih: Dotrajani, pokajoči in posedajoči se stadion bo zamenjal sodoben objekt za izvedbo tekmovanj višjih ravni.

Objavljeno
20. december 2016 19.47
ŽAK - stadion Ljubljana 09.septembra 2015 [šport,stadioni,ŽAK,objekti,atletika]
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Največji projekt na področju športne infrastrukture v prestolnici bo v prihodnjih letih brez dvoma prenova in nadgradnja šišenskega stadiona Žak v Atletski center Ljubljana. Na uresničitev načrtov bo morala ljubljanska in slovenska atletika sicer počakati še nekaj let, je pa občina ta mesec storila pomemben korak proti cilju – objavili so natečaj za novi objekt.

Lani poleti so ljubljanska občina in Slovenske železnice sklenile poravnavo, s katero je šišenski stadion Žak končno v celoti prešel v občinsko last. V objekte se – tudi zaradi neurejenega lastništva – dolgo ni vlagalo, zato so v slabem stanju. »Glavni atletski stadion je dotrajan, steza poka in se ponekod poseda. Tribuna v delih zamaka, prav tako dvorana pod njo,« stanje opisuje natečajna naloga.

Po ureditvi lastništva so lani na MOL sicer napovedovali, da bi se prenova lahko začela v letu dni. Danes je jasno, da bo do začetka gradbenih del minilo precej več časa, je pa občina nedavno objavila arhitekturni natečaj za novi objekt, ki razkriva, kakšen atletski center so si zamislili.

Predvidena je celovita prenova tako glavnega kot pomožnega stadiona, prav tako poligona za skoke ter površin za trening metov in skokov. Ob glavnem stadionu bodo zgrajene tribune za pet tisoč gledalcev, predvideni sta gradnja atletske dvorane z 200-metrsko krožno tekaško stezo in ureditev pomožne dvorane za zimsko vadbo. Na občini zahtevajo, da morajo novi objekti ustrezati standardom mednarodne atletske zveze za drugo kategorijo, tako da bo v centru mogoče izvesti tekmovanja do ravni svetovnega in evropskega mladinskega prvenstva.

Promet

V povezavi s prometno ureditvijo izhodišča natečaja določajo, da se dostop uredi neposredno iz križišča Magistrove in Verovškove ulice »in je hkrati edini dostop in izhod iz podzemne parkirne hiše za obiskovalce prireditev«. Milčinskega ulica pa bo zaprta za promet, razen za stanovalce in intervencijska vozila. Ob servisni cesti, speljani severno od gorenjske železnice, je predviden dvostranski drevored. Treba bo zagotoviti 440 parkirnih prostorov, ob tega večino v podzemni garažni hiši, od 10 do 20 odstotkov pa jih je lahko ob objektu. Za širše območje stadiona je pomembno tudi, da je na severu predviden podaljšek Magistrove ulice čez kamniško progo, na jugu pa podhod pod gorenjskim krakom železnice proti Gimnaziji Šiška.

Zmagovalec natečaja, ki ga bo izbrala komisija pod vodstvom podžupana Janeza Koželja, bo dobil slabih 15.000 evrov nagrade, a večja nagrada bo sklenitev pogodbe za izdelavo projektne dokumentacije. Čas za pripravo predlogov za novi atletski center imajo arhitekti do marca, kakšna bo zmagovalna rešitev, pa naj bi bilo znano aprila.

Projekt ocenjen na 14 milijonov

Vrednost investicije je ocenjena na dobrih 14 milijonov evrov. Med izhodišči za projekt naročnik sicer sodelujoče poziva, naj bo predlagana rešitev z vidika investicije zasnovana »varčno in racionalno«. Predvideno je, da bo vse stroške plačala občina, vendar glavnino šele v letih 2019 in 2020, kar pomeni, da je zaključek prenove glede na trenutne načrte pričakovati čez štiri leta. V proračunu za prihajajoče leto je za Žak občina zagotovila 334.000 evrov, od tega dobro polovico za dokumentacijo, preostanek pa za zagotovitev zemljišč (občina mora pridobiti še nekaj zemljišč, ki so v lasti dveh zasebnih podjetij in Slovenskih železnic). V proračunu za leto 2018 je za projekt namenjenih 228.000 evrov. Gradnja naj bi se tako začela leta 2019, saj bo moral izbrani projektant vso dokumentacijo pripraviti do konca leta 2018.

AZS: Najkvalitetnejša vadba

Na atletski zvezi se veselijo novega objekta. »Takšen objekt ima gotovo velikanski potencial pri razvoju slovenske atletike. S prenovo atletskega centra v Šiški bomo ponovno dobili optimalne možnosti za izvajanje najkvalitetnejše vadbe, saj bo imel center vso potrebno opremo. Poleg tega bodo pogoji omogočali različna testiranja kot sestavni del sodobnega treninga. Atletski center bo omogočal vadbo najboljših atletov Slovenije, ljubljanskih klubov in vadbo najmlajših,« sta predsednik AZS Roman Dobnikar in predsednik tekmovalne komisije pri zvezi Gabrijel Ambrožič odgovorila na naše vprašanje, kaj novi objekt pomeni za slovensko atletiko. Poudarjata, da je center načrtovan tako, da bo imel vse potrebne prostore tudi za izvedbo kateregakoli tekmovanja, ne glede na raven organizacije, skladno s predpisi in pravili mednarodne atletske zveze (IAAF). »Najprej bi bila zanimiva na primer vnovična organizacija evropskega prvenstva za mladince, evropskega ekipnega tekmovanja, zatem pa bi se bilo treba ozreti k organizaciji tekmovanj iz nabora IAAF.«

Kot pravita, so z ljubljansko občino zelo dobro sodelovali in pripravili popis vseh potrebnih del za obnovo glavnega in pomožnega stadiona ter centra za mete in za gradnjo nove atletske dvorane. »Tribuna in streha sta dotrajani, zato je predvidena generalna obnova s skupno streho in tribunami. Pod njimi pa bodo vsi prostori, ki so potrebni za izvajanje kvalitetnega trenažnega procesa, meritev, prav tako za izvedbo tekmovanj najvišje ravni. Pomembno je tudi, da sedanja dvorana ostane kot pomemben del izvajanja treningov.«