Avtobusi se vračajo na Slovensko cesto

Nova prometna ureditev začne veljati 1. septembra. »Meščani, previdno pri prečkanju ceste!«

Objavljeno
27. avgust 2015 16.39
Ogled slovenske ceste,Ljubljana Slovenija 27.08.2015 [Slovenska cesta,pešci,promet,ljudje,Ljubljana,mesto]
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Prvi septembrski dan ne bo le prvi dan šole, bo tudi dan, ko bodo po Slovenski cesti spet začeli voziti avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa. Takrat bo začela veljati tudi nova prometna ureditev, pri kateri občinarji upajo predvsem na medsebojno sodelovanje vseh udeležencev v prometu.

Na Slovensko se torej vračajo avtobusi, a ne čisto vsi. Linije 3 (3B), 3G, 19I, 19B in 27 bodo še naprej preusmerjene na traso Bleiweisova–Šubičeva, pri čemer bodo imeli potniki linije 3 (3B) možnost prestopanja na Šubičevi, potniki drugih omenjenih linij pa na Šubičevi in Gosposvetski (samo v smeri Bavarski dvor). Liniji 51 in 56 bosta preusmerjeni na traso Gosposvetska–Bleiweisova–Tržaška z možnostjo prestopanja na Bleiweisovi (postajališče Tivoli).

Avtobusi, ki bodo do konca leta, ko se, kot je povedal Peter Horvat, direktor Ljubljanskega potniškega prometa, konča poskusno obdobje, na Slovenski cesti sobivali s pešci in kolesarji, pa bodo vozili na sedmih linijah: 1 (1B, 1D), 2, 6 (6B), 9, 11 (11B), 14 (14B) ter 18 (18L). S tem bodo po Horvatovih besedah gostoto dnevnih avtobusnih prevozov po Slovenski cesti zmanjšali za 35 odstotkov; z nekdanjih 1800 na predvidenih 1200 (600 v vsako smer). Izbrane linije sicer zajemajo 80 odstotkov potnikov, ki prestopajo v središču mesta.

Prepovedano za taksiste

Poleg avtobusov LPP bodo po osrednjem delu Slovenske ceste lahko vozila tudi dostavna vozila (vsak dan med 9. in 11. uro), prav tako bodo tam lahko 24 ur na dan vozili stanovalci s stalnim prebivališčem. Dostop bosta imela tudi Hotel Slon in Pošta Slovenije, popolno prepoved vožnje po tem delu ceste pa ljubljanski taksisti. David Polutnik z občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet je razložil, da so zanje uredili več kot 200 parkirnih mest na Dalmatinovi, Cankarjevi, Beethovnovi, Šubičevi in v garaži na Kongresnem trgu.

Poskusno brez semaforja

Zanimivo je tudi, da v poskusnem prehodnem obdobju na križišču Slovenske, Čopove in Cankarjeve ulice ne bo semaforja, občinarji se namreč zanašajo na medsebojno sodelovanje vseh udeležencev v prometu. »Če pa bodo nastajali preveliki zastoji, bomo v tem obdobju uredili tudi semafor,« je povedal Polutnik in pozval vse, naj bodo pri prečkanju ceste previdni.

To opozorilo je ponovil tudi Roman Fortuna, vodja občinskega mestnega redarstva, ki bo s Policijsko postajo Center nadziralo promet in udeležence v njem: »Da bi zagotovili najbolj pretočen promet na tem delu Slovenske, bodo tam tudi redarji. Na eni strani bomo opozarjali ljudi, na drugi pa seveda tudi nadzirali, ali spoštujejo prometno signalizacijo in cestnoprometno ureditev, ki je predvidena v tem prehodnem obdobju. Ne pričakujemo večjih ekscesov, saj mislimo, da so udeleženci v cestnem prometu dovolj odgovorni. Seveda pa vsak nadzor privede do ugotovitve, da včasih zgolj opozorilo ni dovolj, zato bo morda kdaj treba izreči tudi kakšno globo.«

Ajdovščina, novo stičišče

Novo osrednje prestopno stičišče bo v križišču Gosposvetske in Slovenske ceste ter Dalmatinove ulice. Postajališče na Gosposvetski v smeri centra in postajališče Bavarski dvor v smeri centra so namreč približali Ajdovščini. »Prepričan sem, da bo postajališče Ajdovščina postalo ena najpomembnejših vstopnih točk v središču Ljubljane, saj se tam srečujejo vse linije LPP. Tako je bilo nazadnje, ko je v Ljubljani deloval tramvaj,« je še povedal Horvat.

Urejen bo tudi južni del Slovenske, kjer kolesarji doslej niso smeli voziti. Od prihodnjega tedna bodo tako tam površine za kolesarje in pešce, vozišče pa bo dvosmerno. Od Šubičeve do Aškerčeve ceste bodo urejeni rumeni pas in dva pasova za avtomobile.

LPP se lahko pohvali tudi z novim prodajnim prostorom na Slovenski cesti in povečanjem prodajnih mest s pet na 14. Potniški center LPP bo po novem opremljen z elektronsko vodenim sistemom za usmerjanje čakalnih vrst.