Birokratske igrice s koncesijo za Železniški zdravstveni dom

ŽZD je zoper sklep ljubljanskega mestnega sveta sprožil upravni spor, ker se ne strinja z enoletnim koncesijskim obdobjem.

Objavljeno
22. oktober 2013 17.06
Železniski zdravstveni dom. V Ljubljani 5.6.2013
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Kdaj bodo Železniškemu zdravstvenemu domu podelili enoletno koncesijo za opravljanje javne službe v zobozdravstvu odraslih, splošni medicini, fizioterapiji in ginekologiji, na občini nočejo povedati. Zaradi sklepa okrajnega sodišča pa zdravstvena zavarovalnica še financira te programe.

Že prejšnji mesec, natančneje 13. septembra, je Železniški zdravstveni dom na občino poslal vlogo za dodelitev omenjene koncesije, ki pa jo je moral dopolniti, popolna je bila v začetku oktobra. Na vprašanje, kdaj mu bodo končno podelili koncesijo, je Tilka Klančar, vodja mestnega oddelka za zdravje in socialno varstvo, odgovorila: »Za podelitev koncesije poteka splošni upravni postopek. Dokler ne bo končan, ga ne moremo komentirati.«

Prva vloga za koncesijo že maja

V. d. direktorja zdravstvenega doma Emilijan Lobe, zdravnik in specialist radiologije, je pojasnil, da so prvo vlogo za koncesijo na MOL podali že maja, torej še preden je mestni svet julija odločil, da bodo koncesijo za osnovno zdravstveno dejavnost domu dodelili brez razpisa, a samo za eno leto. Šele avgusta so prejeli županovo odločbo, da se vloga za koncesijo zavrne, kljub sklepu mestnega sveta. Zato so na začetku septembra na občino podali novo vlogo.

Na MOL se ob tem sprenevedajo. Na vprašanje, zakaj so zavrnili prvo vlogo ŽZD za podelitev koncesije, je Klančarjeva odgovorila: »Koncesije na področju primarne zdravstvene dejavnosti podeljujemo na podlagi javnih razpisov in ne na podlagi vlog, zato smo prvo vlogo ŽZD zavrnili. Ker je mestni svet nato sprejel odločitev, da lahko za konkretne programe podelimo koncesijo na vlogo, smo jim to tudi omogočili.« Odlašanje s podelitvijo koncesije pa lahko razumemo tudi kot željo, da uresničijo svoje drugačne načrte. »Kot je znano, si MOL že dalj časa prizadeva, da bi se zadeve z ŽZD dolgoročno uredile. Občina zastopa stališče, da je dolgoročno najustreznejša rešitev, da se vsi programi, zainteresirani zaposleni in infrastruktura prenesejo z zasebnega zavoda s pravico javnosti na javni zavod Zdravstveni dom Ljubljana,« je še pojasnila Klančarjeva.

Po Lobetovih besedah je Železničarski zdravstveni dom pri pristojnem sodišču zoper sklep mestnega sveta sprožil upravni spor, ki pa še ni rešen; ne strinjajo se namreč s kratkim in povsem nerazloženim enoletnim koncesijskim obdobjem, ki ga je določil svet. »Kdaj bo koncesija podeljena, lahko pove MOL. Vloge za koncesijo smo podali tudi na vse druge občine, kjer izvajamo zdravstveno dejavnost, vendar odločb še niso izdale.« ŽZD ima namreč ambulante tudi na Jesenicah, v Pivki, Postojni, Radečah in Novi Gorici.

Zavarovalnica je dolžna upoštevati sklep sodišča

Zdravstvenemu domu je že grozilo, da mu bo ZZZS 30. junija odpovedal pogodbo o financiranju programov osnovne zdravstvene dejavnosti. Toda okrajno sodišče je nekaj dni prej, po pritožbi ŽZD, odločilo, da bi s tem za zavarovance in zavod nastala nepopravljiva škoda, čeprav je računsko sodišče maja lani opozorilo, da zavarovalnica nima ustrezne podlage za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih dejavnosti; ustanovitelj, Slovenske železnice, bi namreč moral pridobiti ustrezno koncesijo. Zato je ZZZS nadaljeval financiranje.

Damjan Kos, na zavarovalnici vodja sektorja za informiranje in odnose z javnostmi, je pojasnil, da je okrajno sodišče 24. junija izdalo sklep o zadržanju pravnih učinkov delne odpovedi pogodbe o izvajanju programa zdravstvenih storitev za pogodbeno leto 2012, torej za programe osnovne zdravstvene dejavnosti v ŽZD; za programe specialističnih ambulant je namreč ta pridobil ustrezno koncesijo ministrstva za zdravje že marca. Ker sodni postopek o zakonitosti delne odpovedi pogodbe še teče, je zavarovalnica dotlej dolžna upoštevati sklep sodišča. »Tako ZZZS ves čas financira programe zdravstvenih storitev ŽZD,« pravi Kos. Na MOL pri tem poudarjajo, da je odredba zgolj začasna, odločitve sodišča pa ne morejo komentirati. Na ZZZS niso seznanjeni s tem, da bi bili postopki pridobitve koncesij sproženi tudi v drugih občinah, kjer ima ŽZD svoje ambulante.

Na vprašanje, koliko denarja zavarovalnica namenja ŽZD, je Kos odgovoril, da je bila celotna akontacija za ta mesec, v deležu iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, dobrih 175 tisoč evrov, od tega 98 tisoč za osnovno zdravstveno in 77 tisoč za specialistično ambulantno dejavnosti. Akontacije za pretekle mesece so se gibale od 171.000 do 175.500 evrov. K tem zneskom pa je treba prišteti še prihodke iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.