Cena za DSU in najemnika nepremostljiva ovira

Tlakovci najprej dobili račun za 22.000, nato 14.000 evrov; interpretacije o območju v uporabi ostajajo različne.

Objavljeno
18. april 2014 14.35
Posodobljeno
19. april 2014 12.00
mpi Stegne
Samo Petančič, Delo.si
Samo Petančič, Delo.si

Ljubljana - Družba za svetovanja in upravljanje (DSU), lastnica zemljišča pri industrijski coni Stegne, o kateri smo pred kratkim pisali, zavrača navedbe nekdanjega najemnika, Tlakovcev Podlesnik, da so jih s parcele, ki zdaj propada, pregnali z nerazumno najemnino.

Kaže, da se najemodajalec in najemnik nikakor ne moreta zediniti, koliko zemljišča je bilo na voljo in koliko zanj plačati. V podjetju Tlakovci Podlesnik, ki je imelo del območja v najemu več let, so takrat pojasnili, da je sedanji lastnik DSU želel za manj storitev in enako območje zaračunati enkrat več kot njegov predhodnik.

Z izvedenčevim mnenjem se niso strinjali

V DSU pravijo, da to ni res. Zapisali so, da je bilo zemljišče k njim preneseno leta 2007, ko so ga uporabljali Tlakovci Podlesnik, ki so imeli najemno pogodbo sklenjeno z Elektrotehno Blagovnim prometom (EBP). DSU je preveril stanje na parceli in s Tlakovci začel pogajanja za najemno pogodbo. V DSU zatrjujejo, da nikoli niso zahtevali višje cene najema, kot jo je predvidevala pogodba med Tlakovci in EBP (1,33 evra za kvadratni meter), ugotovili pa so, da najemnik uporablja precej več površine, kot je to določala pogodba z EBP.

Območje si je leta 2008 ogledal izvedenec Janez Kratnar, ki je ugotovil, da Tlakovci Podlesnik uporabljajo približno 1600 kvadratnih metrov površine, in ne 700, kot je veljalo prej. Vodstvo Tlakovcev se s tem ni strinjalo, DSU pa jim je novembra 2009 poslal račun za uporabnino zemljišča v višini 22.226 evrov (za uporabo 1615 kvadratnih metrov zemljišča med aprilom 2008 in januarjem 2009). Cena najema kvadratnega metra zemljišča je ostala ista, kot je bila v najemni pogodbi med Tlakovci Podlesnik in EBP.

DSU je račun za dvaindvajset tisočakov po prvih nesporazumih preklical in izdal novega v znesku 14.717 evrov za obdobje od aprila 2008 do junija 2009, po ceni 1,33 evra za kvadratni meter za 700 kvadratnih metrov, torej za manjšo kvadraturo zemljišča, kot jo je podjetje uporabljalo.

Najemne pogodbe niso hoteli podpisati

V Tlakovcih niti v to niso privolili, zato je DSU vložil tožbo na sodišče in jo tudi dobil. Iz sodbe sodišča prve stopnje je razvidno, da DSU ni zahteval najemnine 2000 evrov na mesec, ampak 931 evrov na mesec, kar je, po mnenju DSU, sodišče skoraj v celoti priznalo. Zahtevali so najemnino 1,33 evra za kvadratni meter, sodišče pa je priznalo uporabnino v višini 1,30 evra za kvadratni meter, kolikor je izračunal sodni izvedenec.

V tem času vodstvo podjetja Tlakovci Podlesnik ni hotelo podpisati najemne pogodbe z DSU pod istimi pogoji, kot je bila podpisana z EBP. Ker niso plačevali najemnine, je DSU maja 2010 vložil tožbo za vrnitev nepremičnine v neposredno posest in na sodišču dosegel, da je podjetje zapustilo zemljišče. Na očitke, da se DSU ne drži cenika uporabe zemljišč na spletni strani Sklada kmetijskih zemljišč, pa v DSU odgovarjajo, da s Skladom niso povezani in da tega cenika, ki velja za kmetijska zemljišča, niso dolžni uporabljati.

Direktor Tlakovcev Podlesnik Rok Podlesnik nam je v telefonskem pogovoru povedal, da zapletov okoli zemljišča pri Stegnah ne namerava več komentirati. Ocenil je, da dovolj pove primerjava računov, ki nam jih je poslal in iz katerih je razvidno, da je DSU za rabo območja zaračunal 2222 evrov na mesec (prvi račun), EBP pa z varovanjem, vodo in vsemi drugimi storitvami 1260 evrov.