DH Storitve odkupile litijske terjatve

Litijska občina v hudih finančnih težavah. O sporih s sosedo razsojalo sodišče.

Objavljeno
08. januar 2015 21.07
Tir
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija, Šmartno pri Litiji – Tudi z delno dobljeno tožbo proti šmarski občini je litijski občini vendarle uspelo v roku plačati dvomilijonsko kratkoročno posojilo Delavski hranilnici. S tem pa njenih likvidnostnih težav še zdaleč ni konec, saj raznim dobaviteljem blaga in storitev ne more plačati računov za že opravljeno delo.

Po naših informacijah je takih računov zdaj že več sto in nič ne kaže, da se bo finančna slika v prihodnjih mesecih izboljšala. Občinsko vodstvo zdaj trepeta pred prvim upnikom, ki si bo upal vložiti izvršbo, kar bi pomenilo, da občina v prihodnje ne bo več mogla zagotavljati sredstev za plače občinskih uslužbencev in zaposlenih v javnih zavodih. Že zdaj ne poravnava materialnih stroškov javnim zavodom, položnic za električno energijo, računov za kupljeni pisarniški material itd. Če bo šlo tako naprej, bodo občinarji morali s sabo nositi papir in svinčnik in tudi kak agregat jim bo prišel prav, pravi dobro obveščeni vir na litijskem občinskem dvoru.

Litijska občina prodajala tuja stanovanja

Višje sodišče v Ljubljani je novembra potrdilo razsodbo okrožnega, po kateri mora šmarska občina plačati svojim sosedom 147.247 evrov z zamudnimi obrestmi od konca avgusta 2008, kar znese 232.278 evrov.

Neporavnani računi so nastali do konca leta 2002, ko sta zdaj sosedi tvorili enovito občino Litija. Dolg do petih upnikov je že pred leti plačala litijska občina, zato so od Šmarčanov pričakovali, da jim bodo skladno z razdružitveno pogodbo del denarja vrnili. Šmarski dolg naj bi se nanašal na dolg nekdanje skupne občine do Slovenskih železnic za vzdrževanje železniških prehodov na cestah, Mihelič-Pucevo stanovanje, ki ga je nekdanja litijska občina prodala, čeprav je bilo v denacionalizacijskem postopku, gradnjo parkirišča pri skupnem zdravstvenem domu v Litiji, nakup zemljišča za litijsko-šmarsko centralno čistilno napravo v Litiji in dolg do nepremičninskega sklada, ker je nekdanja litijska občina kar po tekočem traku prodajala stanovanja, čeprav niso bila njena.

Litijski občini je sodišče uspelo prepričati v treh zadevah, za zahtevano finančno soudeležbo šmarske občine pri gradnji parkirišča pri zdravstvenem domu in vzdrževanje cestnih prehodov čez železniške tire pa ne. Vmes sta občini sklenili poravnavo za zemljišče, na katerem zdaj skupaj gradita čistilno napravo, za kar morajo Šmarčani plačati sosedom dobrih 192 tisočakov z obrestmi vred.

Dogovor sosednjih županov

Za plačilo dobrih 232.000 evrov sta se obe občinski vodstvi skupaj z Delavsko hranilnico dogovorili, da bo bančno podjetje DH Storitve odkupilo litijsko terjatev do šmarske občine. Litijski je namreč za pravočasno poplačilo dvomilijonskega posojila zmanjkalo približno 215.000 evrov, razlika do 232.000 evrov pa je čisti zaslužek omenjenega podjetja, kar pomeni, da je vodstvo litijske občine spet moralo popustiti na račun davkoplačevalcev in svojih preteklih veleprojektov, ki niso imeli realne finančne podlage. Šmarska občina bo podjetju DH Storitve v 18 mesečnih obrokih plačevala po 12.904 evre. Novi šmarski župan Rajko Meserko je kljub vsemu zgrožen, saj ne ve, kako bo sestavil letošnji občinski proračun. Pravi, da z vsemi finančnimi zadevami prejšnjega župana Milana Izlakarja ob predaji poslov sploh ni bil seznanjen.

Izplačala si je plačo, prispevkov pa ne

Litijsko občinsko podjetje SVC se še naprej utaplja v dolgovih in je povsem nelikvidno. To pa ni bila ovira, da si direktorica Tatjan Kržišnik, ki prejema dobre štiri tisočake bruto na mesec, pred dnevi ne bi izplačala plače, a v neto znesku, saj ji je za davke in prispevke zmanjkalo denarja. Kako v takih primerih ukrepajo na finančni upravi? Tjaša Naraločnik je za Delo povedala, da najprej skušajo poplačilo dolga doseči z opominjanjem po pošti ali po telefonu, nato pa se z izvršbo izterja z različnimi ukrepi. In to se bo bržkone zgodilo tudi v primeru direktorice SVC Kržišnikove, ki dajatev ni plačala zase in za svojega hišnika.