Donacija za lažje delo materinskega doma

S 30.000 evri bodo lahko pokrili letošnjo najemnino za začasne prostore na Celovški; rušenje stare hiše na Jarški, kjer bo novi dom, pa bo predvidoma novembra.

Objavljeno
26. avgust 2013 16.46
Borut Pahor v materinskem domu v Šiški, Ljubljana Slovenija 21.05.2013
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Po dobrih treh mesecih, odkar je predsednik republike Borut Pahor obiskal nadomestne prostore materinskega doma na Celovški cesti, je prejšnji teden za dom, ki je v vse hujši denarni stiski, pridobil donacijo 30.000 evrov.

Donacijo je obljubila družba BTC, v kateri so povedali, da so denar v ponedeljek nakazali na račun Materinskega doma Ljubljana. V domu, v katerem je trenutno sedem mamic in devet otrok, poudarjajo, da so hvaležni predsedniku Pahorju in predsedniku uprave BTC Jožetu Mermalu.

Danes je težko pridobivati donacije

Alenka Lovišček S., direktorica centra za socialno delo Ljubljana Šiška, kamor je materinski dom od leta 2004 priključen kot program, pravi, da bo znesek zadostoval za pokritje letošnje najemnine za začasne prostore. Donacija jim pomeni zelo veliko, saj bo omogočila, da mame z otroki kje bivajo. »Veseli smo in se zahvaljujemo, kajti v današnjem času je zelo težko pridobivati donacije, večinoma so zneski veliko manjši.« Milena Peršin iz materinskega doma pa dodaja: »Delovanje našega doma bo tako olajšano.«

Kot je znano, je ob majskem obisku predsednik obljubil vodstvu doma pomoč pri reševanju finančne stiske. Dejal je, da se bo zavzel za trajnejšo obliko financiranja materinskega doma, predsednike uprav največjih in dobro poslujočih domačih in tujih družb v Sloveniji pa prosil za prehodno denarno pomoč.

Ob obisku BTC je predsednik Pahor v pogovoru o vključenosti tega podjetja v družbeno odgovorne projekte, za kar mu je evropska komisija letos podelila evropsko nagrado družbeno odgovornih podjetniških praks, opozoril tudi na problem delovanja ljubljanskega materinskega doma. Predsednik uprave Jože Mermal je izrazil pripravljenost pomagati domu z donacijo. Pri tem je Pahor dejal: »Finančna sredstva bodo premostila težave, zaradi katerih se je znašel na robu propada, načrti vlade za ureditev njegovega statusa v prihodnje pa obetajo, da bo materinski dom preživel.«

Toda kot kaže, zgodba o ljubljanskem materinskem domu, ki se vleče od predlanskega novembra, ko so – zaradi zamenjave zgradb med ljubljansko mestno občino in ministrstvom – mame z otroki preselili iz namensko zgrajene hiše v Karunovi ulici na nadomestno lokacijo na Celovški cesti in jim obljubili, da se bodo v novozgrajeni materinski dom na Jarški lahko vselile do konca leta 2013, še ne bo tako kmalu končana.

Na ministrstvu za delo so povedali, da je predsednik Pahor po obisku v materinskem domu pisal ministrici in jo zaprosil, da se čim prej uredi financiranje najemnine začasnih prostorov ter čim prej začne gradnja nadomestnega materinskega doma na novi lokaciji v Jaršah. »V svojem dopisu ni izpostavljal vprašanj, povezanih s statusnim preoblikovanjem Materinskega doma Ljubljana, ampak je kot ključno nalogo poudaril ustrezen način financiranja delovanja doma.« Ministrstvo financira materinski dom po enotni metodologiji, praviloma gre za stroške dela zaposlenih v programu. Letos program sofinancirajo s 87.400 evri, in sicer je 72.800 evrov namenjenih za stroške dela, preostalo pa za posredne stroške.

Gradbeno dovoljenje septembra

Na vprašanje, kdaj bodo začeli graditi novo hišo na Jarški, so na ministrstvu odgovorili, da bo predvidoma 4. septembra pravnomočno gradbeno dovoljenje. »Na podlagi zakona o javnem naročanju bomo objavili javno naročilo za rušenje in gradnjo, ki naj bi se začela predvidoma novembra.«