Dva tedna za vpis malčkov v ljubljanske javne vrtce

Lani je bilo rojenih 3011 Ljubljančanov, kar je dobrih sto manj kot leto prej.

Objavljeno
27. februar 2015 15.51
Vrtec Pedenjped,Ljubljana Slovenija 08.05.2014
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – V ponedeljek se bo začel vpis otrok v ljubljanske javne vrtce za prihodnje šolsko leto. Trajal bo do 16. marca, starši pa lahko izbirajo med 23 javnimi vrtci. Na MOL napovedujejo, da bodo prosto mesto v javnem vrtcu dobili vsi otroci, ki izpolnjujejo starostni pogoj, njihovi starši pa pogoj stalnosti bivanja in bodo izbrali možnost, da se otrok lahko vključi v katerikoli vrtec.

Vlogo za vpis v vrtec oddajo starši, ki otroka prvič vpisujejo v vrtec, starši otroka, ki je v šolskem letu 2014/2015 na centralnem čakalnem seznamu (CČS), starši, ki so vlogo oddali po 15. marcu lani in otrok ni bil sprejet v vrtec, in starši otrok, ki že obiskujejo vrtec, želijo otroka vključiti v drug javni vrtec. Vlogo za vpis (objavljene so na spletnih straneh vrtcev in spletni strani MOL) lahko starši oddajo osebno v vrtcu prve izbire v času uradnih ur (v torek, 3. in 10. marca, pa do 18. ure) ali pa jih pošljejo po pošti v izbrani vrtec.

Lani je bilo po podatkih Sursa rojenih 3011 novih Ljubljančanov oziroma dobrih sto manj kot leto prej. Po podatkih mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje bo letos starostnemu pogoju za vstop v šolo zadostilo 3076 otrok, koliko mest bo resnično prostih, pa bo znano v prihodnjih mesecih, saj starši vsako leto okoli 200 otrok zaradi različnih razlogov zaprosijo za prestavitev vpisa v prvi razred. Letošnja novost je vrtec v Tehnološkem parku, ki naj bi bil pripravljen julija in kjer bo prostora za sedem oddelkov (114 otrok). »Starši, ki želijo otroka vključiti v Tehnološki park, morajo vlogo za vpis posredovati v Vrtec Vrhovci,« so povedali na MOL.

Konec februarja je bilo po podatkih MOL na CČS 360 otrok (večina za prvo starostno obdobje). Sto petintrideset jih je bilo iz drugih občin, 142 jih je bilo iz MOL, a starši niso izpolnjevali pogoja stalnosti bivanja, 74 čakajočih pa je bilo iz MOL s pogojem stalnosti. Dodatne točke za stalnost si ob letošnjem vpisu lahko obetajo starši, ki imajo stalno prebivališče v Ljubljani prijavljeno vsaj od 1. januarja 2014.