Gradbeno dovoljenje za hostel zavrnil še MOP

Stolpič s sedmimi stanovanji ob Trubarjevi in hostel s 24 ležišči talca uradnikov ali koga drugega?

Objavljeno
21. september 2017 11.57
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Načrtovanega hostla s 24 ležišči v stavbi na Trubarjevi 37 in stanovanjskega objekta v križišču Resljeve in Trubarjeve še nekaj časa ne bo. Zapletom s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo stare hiše in gradnjo nove namreč ni videti konca.

Ministrstvo za okolje in prostor je na začetku meseca potrdilo odločbo ljubljanske upravne enote, ki je konec maja zavrnila izdajo gradbenega dovoljenja, na kar se je gospodarska družba Hiša invest kot investitorica pritožila. Kot je razvidno iz drugostopenjske odločbe, je bila in je še vedno glavna ovira za izdajo dovoljenja nepredloženo dokazilo o pravici graditi za čas gradnje na občinskih parcelah 3768 (potrebna za ureditev gradbišča) in 3778/1 (nujna za izdelavo zagatne stene), obe k. o. Tabor. Čeprav je upravna enota že 14. decembra lani zahtevala, da investitorica predloži notarsko overjeno pogodbo z MOL za njuno uporabo, pa je ta 12. januarja letos predložila le občinsko soglasje.

Ker je bilo to nezadostno in ker ni odpravila še nekaterih drugih pomanjkljivosti, je 18. januarja oziroma le dva dni po prejemu prošnje od upravne enote dobila dodatni rok za predložitev manjkajočih dokazil in zahtevanih popravkov. Po marčevski ustni obravnavi jo je upravna enota 25. aprila še enkrat pozvala, naj v osmih dneh predloži zahtevano notarsko overjeno pogodbo. Ker so bili vmes prvomajski prazniki, so ji 9. maja znova podaljšali rok za novih osem dni. Ko je 22. maja sledila še ena prošnja za nov, tokrat 30-dnevni podaljšek, pa jo je odgovorni referent zavrnil, prav tako je 30. maja zavrnil vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja.

Kaj sledi

Ministrstvo je v obrazložitvi zapisalo, da je upravni organ ugodil prošnjam investitorice in rok dvakrat podaljšal, tretjič pa ne več. Dejstvo je, da po zakonu lahko podaljša rok, ni pa to nujno, tudi če gre za upravičene razloge. Uradnik je pač presodil, da je dal dovolj časa (skupaj kar pol leta) za predložitev zahtevanih dokazil in odpravo pomanjkljivosti. To je namreč tudi njegova diskrecijska pravica.

Lastnik zemljišč, kjer naj bi stala nova stanovanjska hiša in hostel, in lastnik podjetja Hiša invest Jovan Mićić nam je povedal, da kljub težavam z uradniki od projekta ne more odstopiti, saj da je vanj vložil že preveč denarja in časa. Zato bo na upravnem sodišču vložil tožbo zoper upravno enoto, ki je po njegovem neupravičeno zavrnila gradbeno dovoljenje, hkrati pa znova oddal vlogo za gradbeno dovoljenje.

Kako rešiti probleme?

Ali bo pri tem uspešen, je težko napovedati, saj je poleg opisanega nerešenih še več vprašanj. V razpadajoči hiši na Trubarjevi 37, ki je v večjem delu bolj podobna ruševini kot stavbi, v 70 kvadratnih metrov velikem podstrešnem stanovanju namreč še vedno živi stanovalec, ki se je po Mićićevih besedah pripravljen izseliti le, če mu prej nakaže 140 tisočakov. Dodaja, da je nekdanjemu mestnemu najemniku Cirilu Gartnerju (s sinom) občina zaradi neplačevanja najemnine že pred časom odpovedala najemno razmerje, ni pa izpeljala prisilne izvršbe oziroma deložacije.

Gartner nasprotno trdi, da je v bivališče v preteklih desetletjih vložil veliko denarja in da je upravičen do nadomestnega stanovanja, saj ima za vse preureditve tako gradbeno dovoljenje kot lokacijska dovoljenja. Pravi, da sta tako on kot Hiša invest pravzaprav žrtvi občine, kar da se bo izkazalo tudi na sodišču, kjer da bo potekala zapletena pravda med vsemi tremi akterji. Ugotavljalo se bo, kako je vsak od njih prišel do lastninske pravice na posameznih parcelah ter posameznih in skupnih delih stavbe, v kateri je nekoč živelo sedem družin, zdaj pa le še ena.

Prav tako so pri gradnji hostla »ovira« varuhi kulturne dediščine, ki od Mićića zahtevajo, da podrtijo rekonstruira, ne pa da napravi novo stavbo po navodilih spomeniškega varstva (denimo repliko prejšnjega objekta ali pa sodoben objekt z glavnimi elementi prejšnjega).

Naivno pričakovanje?

Glede na to, v kako mizernem stanju je zdaj vogal Trubarjeve in Resljeve in kaj tam vidijo vse številnejši turisti, bi bil najbrž skrajni čas, da se mestni in državni uradniki končno začnejo usklajevati in dogovarjati, kako bi zadevo skupaj z investitorjem rešili in se znebili ene največjih mestnih sramot na elitni lokaciji v središču mesta. Pa naj bo to s spremembo OPN ali kulturnovarstvenih pogojev za objekt ob Trubarjevi 37, ki je že tako nevaren, da so inšpektorji zahtevali postavitev zaščitnih odrov, da ljudem na glavo ne bi padali strešniki. Predvidenih sedem stanovanj v stolpiču in 24 sob v hostlu so vsekakor rešitev, ki za to degradirano območje ni slaba.