Hišo na Vodnikovi bodo prenovili za ducat oskrbovancev

Ljubljanski stanovanjski sklad izbira izvajalca sanacijskih del – Varovanci centra Dolfke Boštjančič v prenovljeno hišo čez dobro leto

Objavljeno
25. april 2016 17.28
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Na razpis ljubljanskega stanovanjskega sklada za izvajalca gradbenih obrtniških in inštalacijskih del, potrebnih za rekonstrukcijo in spremembo namembnosti stavbe na Vodnikovi 5, se je prijavilo šest kandidatov. Ime izbranega izvajalca, ki bo propadajoči objekt prenovil in prilagodil za bivanje 12 stanovalcev s posebnimi potrebami iz centra Dolfke Boštjančič, bo najverjetneje znano sredi maja.

Za temeljito rekonstrukcijo dotrajanega in močno navlaženega starega objekta ob vznožju Šišenskega hriba so se na odpiranju ponudb pojavili predstavniki prav vseh zainteresiranih izvajalskih podjetij. Na njem so namreč takoj po javnem branju ponujenih cen izvedli en krog pogajanj. Vsakdo od njih je moral predložiti predlog svoje končne ponudbene cene oziroma napisati, koliko znaša njegov popust na prvotno ceno.

Na odpiranju ponudb je bila najnižja neto cena tista, ki jo je ponudilo ljubljansko podjetje Operis (555.745 evrov). Sledila ji je ponudba podjetja NGD iz Ljubljane (570.992), zatem Deme plus (584.008), pod 600 tisočaki pa je bila tudi skupna ponudba podjetij TGH iz Črnomlja in SL Inženiringa iz Boršta (587.002 evra). Podjetje VG5 je vrednost del ocenilo na dobrih 635 tisočakov, Lesnina MG oprema pa na skoraj 681 tisočakov.

Dampinški popusti

Na pogajanju pa so vsi ponudniki svoje predloge končnih cen precej oklestili – od 83 tisočakov pa vse do 204 tisočakov. Četudi je trenutni zmagovalec podjetje NGD, ki bi delo opravilo za nekaj manj kot 385 tisočakov, ga še ne moremo razglasiti za končnega, temveč le za najbolj verjetnega zmagovalca. Najnižja cena namreč predstavlja le 80 odstotkov celotnega točkovanja. Preostalih 20 odstotkov pa bo prineslo še tehtanje predloženih tehnično-kadrovskih referenc (štiri ali več prinese maksimalnih 20 točk). NGD jih je predložil pet, enako kot Dema plus. Po štiri sta jih dala Operis in VG 5, Lesnina MG oprema tri, TGH in SL Inženiring pa največ, šest.

Cenovno drugi najugodnejši ponudnik je bil na koncu VG 5 (dobrih 438 tisočakov), sledila pa skupna ponudba TGH in SL Inženiringa (dobrih 440 tisočakov). Ti ponudbi sta najbrž tudi edini, ki bi še lahko ogrozili zmago podjetja NGD. Preostali ponudniki so namreč s svojim popustom in končno ceno daleč zadaj (Dema plus s skoraj 459 tisočaki, Operis z dobrimi 472 tisočaki in Lesnina MG Oprema z več kot 476 tisočaki).

Tik pred začetkom pogajanj je eden od ponudnikov vprašal, ali jih ima sploh smisel izvesti takoj ali šele potem, ko bo komisija preverila, ali so ponudniki predložili vse zahtevane priloge, obrazce in dokaze. Odgovoril mu je kar direktor ljubljanskega stanovanjskega sklada Sašo Rink. Dejal je, da so še kako smiselna, saj da bo v primeru, da katera izmed njih ne bo popolna oziroma pravilna, pač enostavno izločena in se bo končni vrstni red ponudb pač ustrezno preoblikoval. Če bo končna cena najnižjega ponudnika presegla vsoto, ki so jo na skladu predvideli za rekonstrukcijo stavbe in prilagoditev njeni novi namembnosti, pa bo razpis pač razveljavljen.

Komisijo zdaj čaka naporno pregledovanje prispelih vlog in odločanje o priloženih referencah ter končno točkovanje. Vsem so dali vedeti, da bodo o končnem izboru obveščeni po pošti. Če nanj ne bo pritožb (taksa za revizijski zahtevek znaša 7000 evrov), bi pogodbo z izbranim izvajalcem lahko podpisali že konec maja, delo pa začeli junija.

Zahtevna sanacija

Kot je razvidno iz opisov potrebnih del in poročila o stanju objekta, čaka izvajalca izjemno zahtevno delo. Rušitvena, sanacijska in vsa druga gradbena dela z ureditvijo okolice in navezavo na obstoječo komunalno in cestno infrastrukturo vred mora namreč izvesti v enem letu od podpisa pogodbe.

Iz poročila o strokovnem pregledu materialno-tehničnega stanja s predlogi sanacije objekta Vodnikova 5, ki ga je pripravil Gradbeni inštitut ZRMK iz Ljubljane, je razvidno, da gre za izjemno slabo ohranjeno dvonadstropno obcestno stavbo. To pa ne preseneča, saj je bila zgrajena že davnega leta 1856 in torej ni bila grajena po standardih protipotresne gradnje. Poleg tega je delno vkopana v brežino Šišenskega hriba, tako da je zaradi zalednih vod precej težav z vlago v pritličnih delih objekta. Še sploh, ker je močno dotrajan tudi kamniti oporni zid v brežini.

Ko so sondirali stene, stropove in tla, so strokovnjaki ugotovili, da sta tako hidro- kot toplotna izolacija močno poškodovani oziroma sta že propadli. V preteklosti je bilo sicer izvedenih nekaj sanacij, vendar le površinskih. Zato so vsepovsod sledovi zamakanja.

Nosilna konstrukcija je sicer solidna, je pa veliko razpok, odpadlega ometa, tako da predlagajo celovito prenovo objekta, ki ima sicer tudi še lesene stropove, slabo izvedene preklade nad okni (tudi ta so vsa dotrajana in potrebna zamenjave skupaj z drugim stavbnim pohištvom). Deformirano je tudi ostrešje, tako da je tudi napol izdelana mansarda potrebna obsežne obnove. V podobnem oziroma še nekoliko slabšem stanju sta tudi pomožna objekta na vrtu (enega bodo odstranili, drugega, gospodarskega, pa prenovili).

Na koncu strokovnjaki predlagajo, da glavni objekt temeljito statično sanirajo (podbetoniranje, vgradnja protipotresnih jeklenih vezi), porušijo in na novo pozidajo vse razmočene stene, uredijo drenažo okoli celotnega objekta, med nadstropji pa okrepijo obstoječe stropove oziroma položijo nove armiranobetonske plošče. Zamenjati bo treba tudi vso električno in drugo napeljavo ter vsa dotrajana okna in vrata, lesene stopnice pa bodo nadomestili z betonskimi. V hribu bo nujno utrditi obstoječi oporni zid oziroma zgraditi nove.

Hiša bo prostorna

Po načrtu za preureditev hiše za Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič bo rekonstruirani objekt prilagojen posebnim potrebam oskrbovancev z motnjo v telesnem in duševnem razvoju (tudi dvigalo). V pritličju in nadstropju bo imela hiša po novem skupaj skoraj 300 kvadratnih metrov neto uporabnih površin, v mansardi pa blizu 170. V prenovljenem pritličnem gospodarskem poslopju bo 28 kvadratnih metrov neto površin. Glavni objekt bo dobil tudi sodobnejšo arhitekturno zasnovo, kar bo vidno predvsem v mansardnem delu. Rok za izvedbo je eno leto, gradbeno dovoljenje pa je bilo izdano že 23. decembra lani.