Jama na Bavarskem dvoru le do novega lastnika?

Stečajni postopek: Zbiranje ponudb za nakup zemljišča tokrat bolj uspešno kot v prvih dveh poskusih. 

Objavljeno
14. oktober 2013 17.27
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Tretji poskus prodaje zemljišča propadlega podjetja S1 na Bavarskem dvoru bi se vendarle lahko končal uspešno. Tokrat je prispela najmanj ena ponudba.

Potem ko se je v zadnjih mesecih prodaja zemljišča na začetku Slovenske ceste, kjer že več let zeva globoka gradbena jama, dvakrat iztekla neuspešno, je bilo tokrat zanimanja vendarle nekoliko več. Nezavezujoče ponudbe so morali interesenti za nakup oddati do pretekle sobote. Kot je včeraj povedal stečajni upravitelj Bojan Klenovšek, je eno ponudbo že prejel, kakšna pa še lahko pride, če je bila s priporočeno pošto oddana šele v soboto. Podrobnosti o tem, kdo je ponudbo oddal in koliko je za zemljišče ponudil, še ni hotel razkriti, saj mora najprej o tem obvestiti sodišče.

Zemljišče, na katerem je predvidena gradnja 70 metrov visoke stolpnice, ki bi predstavljala desni del tako imenovanih severnih mestnih vrat (zanjo je bilo leta 2010 izdano gradbeno dovoljenje), je bilo prvič naprodaj lani. A na vabilo za zbiranje zavezujočih ponudb z izhodiščno ceno 5,57 milijona evrov (brez DDV) ni bilo odziva. Tudi javna dražba za prodajo zemljišča z znižano izklicno ceno (3,9 milijona evrov) se v začetku letošnjega leta ni končala uspešno. Tokrat je bil v skladu z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju izveden postopek nezavezujočega zbiranja ponudb, kar pomeni, da sama prejeta ponudba še ne pomeni nujno uspešne prodaje. Stečajni upravitelj bo tako s ponudnikom oziroma ponudniki opravil neposredna pogajanja. Če bo kupoprodajna pogodba sklenjena, se bo moralo z njo strinjati sodišče, o njej pa bo odločal tudi upniški odbor.

Morebitni kupec naj bi imel možnost fazne gradnje, saj je ljubljanska občina v začetku julija začela postopek sprememb in dopolnitev občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora. Z njimi naj bi akt spremenili tako, da bosta v prvi fazi dopustni le gradnja podzemne garaže in ureditev javnega parterja nad njo, stolpnico pa bi lahko investitor gradil šele kasneje.