Kaj vse še Jankovića čaka v zadnjem letu mandata

Pregledali smo predvolilni program ljubljanskega župana in preverili, kako daleč je pri njegovem uresničevanju.

Objavljeno
03. januar 2014 16.35
bsa slovenska cesta
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Letošnje leto bo volilno, zato ima župan le še kakih deset mesecev časa, da uresniči čim več stvari s »seznama konkretnih projektov, ki predstavlja jasno zavezo Zorana Jankovića, obenem pa svojevrsten opomnik, s pomočjo katerega boste čez štiri leta lahko preverili naše obljube«. Tako je namreč ob ključnih projektih mandata 2010–2014 Janković zapisal v predvolilnem programu, s katerim je kandidiral tako leta 2010 kot dve leti kasneje po neuspešnem naskoku na državno oblast.

Izvedeno

Med že izvedene projekte lahko štejemo sklenitev notranjega cestnega obroča, Bicikelj, Mrtvaški most, nove četrtne mladinske centre, negovalno bolnišnico, dnevne centre za starejše, obnovo ZD Črnuče in črnuški dom za starejše. Prav tako se izvajajo prenova voznega parka LPP, gradnja podzemnih garaž v središču mesta (ne pa tudi v stanovanjskih soseskah), ukrepi za varnost v prometu (varna križišča, šolske poti, umirjanje prometa v soseskah), energetska prenova stavb, prenove parkov in javnih prostorov ter ureditev dodatnih oddelkov v vrtcih.

Na pol poti

Lani je občina z zaprtjem Slovenske ceste začela preurejanje tega prostora, ki naj bi ga nadaljevala letos. Hkrati je na delu Dunajske in Celovške uvedla rumene pasove, ki so bili prav tako navedeni v predvolilnem programu. Preureditve mestnih vpadnic v avenije, kar naj bi po prvotnem načrtu izvedli skupaj z rumenimi pasovi, še ni na vidiku. Tudi urejanje parkirišč P+R trenutno poteka predvsem na papirju, se pa to lahko spremeni že letos. Če bo občina pridobila evropska sredstva, bodo na Dolgem mostu in ob Barjanki končno zabrneli stroji. Večina načrtovanih parkirišč bo sicer urejena šele v prihodnjih letih. Nadaljuje se gradnja kanalizacijskega omrežja, čeprav bo do »napeljave vodovoda in kanalizacije v vsako hišo« treba v najboljšem primeru počakati vsaj še nekaj let. Gradnja kanalizacijskega zbiralnika C0 in nadgradnja centralne čisitlne naprave v Zalogu je prav tako zelo negotova, ker občina še ni prišla do evropskega denarja.

Poteka nadgradnja Rcera, ki pa bo zaradi zamud pri pridobivanju gradbenega dovoljenja končana šele leta 2016. Papir servis se je lani sicer res preselil z Vodmata v Vevče, a neuspešno, saj so na novi lokaciji izgubili okoljevarstveno dovoljenje. Zdaj skupaj z občino iščejo možnosti za novo lokacijo na Barju, toda rešitve v kratkem ni pričakovati.

Kaj lahko se zgodi, da bo župan ob koncu mandata odkljukal še dva projekta: ureditev Trga republike, kjer naj bi že marca ukinili parkirišče, trg temeljito obnovili in uredili javni prostor (občina že z razpisom išče izvajalca del), in ureditev pristanov v Gruberjevem prekopu, kjer pa še čakajo na evropski denar. Letos naj bi se začeli prenova ZD Bežigrad in kopališča Kolezija, morda pa tudi gradnja gimnastičnega centra Cerar-Pegan-Petkovšek, vendar bodo vsi projekti predvidoma končani šele leta 2015. Župan obljublja še ureditev muzeja lutk na Ljubljanskem gradu, za katerega naj bi bila evropska sredstva že zagotovljena. Morda bo še letos zaživela tudi poceni različica dunajskih okoljskih redarjev oziroma zelenih nadzornikov, saj v rebalansu proračuna piše, da bodo »izdali posebne značke in pooblastila za 'prostovoljce', s katerimi bi se izkazovali pri opazovanju in opozarjanju občanov na neprimerno ravnanje z javnimi površinami«.

Čakajoč na boljše čase

Zagotovo bo na boljše čase moralo počakati kar nekaj projektov iz predvolilnega programa (nekateri še iz programa iz leta 2006): obnova kopališča Ilirija in atletskega stadiona ŽAK, prenova Plečnikovega stadiona, minipleks mestnega kina, zgodovinski park Barje, nov poligon varne vožnje, širitev ter obnova živalskega vrta, center Rog, nova veletržnica in nova plinsko-parna enota v Te-Tolu, katere zagon po zadnjih napovedih lahko pričakujemo najprej leta 2018. Kdaj se bo začela gradnja soseske Stanežiče (Janković je obljubljal 3000 delovnih mest in 3000 stanovanj), tudi ni znano. Prav tako je vse potihnilo glede projekta Ena hiša na območju Cukrarne.