Kmalu natečaj za spomenik žrtvam vseh vojn

Jeseni znane natečajne rešitve; gradnja spomenika, ki bo stal na območju Južnega trga, prihodnje leto?

Objavljeno
30. april 2013 14.59
Za betonsko ogrado Novopoimenovani Spodnji trg. V ljubljani 29.4.2013
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – V prihodnjih dneh bo objavljen javni natečaj za izvedbo spomenika žrtvam vseh vojn. Njegovo postavitev država načrtuje že več let, kot kaže, pa bi bila prihodnje leto končno lahko realizirana.

Že skoraj dve leti načrtovan natečaj za izvedbo spomenika žrtvam vseh vojn bo, kot kaže, v kratkem končno objavljen. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so potrdili, da na Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije (Zaps) pripravljajo razpis in objavo natečaja. Ministrstvo je pogodbo z Zapsom sklenilo že leta 2011, a nato iz različnih vzrokov, predvsem pomanjkanja finančnih sredstev, ni bila realizirana.

Zdaj bodo, kot kaže, vendarle naredili korak naprej. Vlado Krajcar z Zapsa je potrdil, da je natečaj v pripravi in da bo objavljen v prvi polovici maja, predvidoma 10. maja. Rok za oddajo natečajnih rešitev naj bi bil septembra. Podrobnosti Krajcar še ni hotel razkriti, ker natečajni pogoji in natečajna naloga še niso dokončno izdelani.

Lokacija spomenika žrtvam vseh vojn, ki je bila določena pred tremi leti, ostaja – to je območje Južnega trga, pravijo na ministrstvu. To območje, za katero je svoje načrte imel že Jože Plečnik, se zadnja leta sicer večkrat omenja kot pomembno za bodoče urbanistično načrtovanje v središču glavnega mesta. V javnosti se je že pojavilo nekaj idej, kako bi ga morali preurediti, a konkretnih načrtov ljubljanska občina še ni razkrila. Prav tako ob načrtovanju ne gre zanemariti vloge številnih zasebnikov, ki imajo tu poslovne in gostinske prostore. Kam natančno bo umeščen spomenik in kako, bo bržkone pokazal natečaj.

V proračunu je denar zagotovljen

Na ministrstvu so še dodali, da je za postavitev spomenika predvidenih 500.000 evrov. V proračunu za letos je predvidena izvedba zaključne faze javnega natečaja za postavitev spomenika žrtvam vseh vojn, v proračunu za prihodnje leto pa so zapisali, da se bo spomenik tudi zgradil. Sicer pa je za gradnjo spomenikov v načrtu razvojnih programov letos zagotovljenih 260.000 evrov, prihodnje leto pa še 300.000. Pri tem naj omenimo, da je bil denar za ta spomenik v proračunih zagotovljen že v nekaterih preteklih letih, a projekt vendarle ni bil uresničen.

Prve ideje o tovrstnem spomeniku – takrat se je govorilo o »spomeniku sprave« – so se sicer pojavile že pred približno desetimi leti. Leta 2009 pa je državni zbor sprejel zakon o vojnih grobiščih, v katerem so zapisali, da se »v glavnem mestu države postavi spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Republike Slovenije«. Z zakonom je določen le posvetilni napis, verz Otona Župančiča, ki bo na spomeniku: »Domovina je ena, nam vsem dodeljena, in eno življenje in ena smrt.«