Lastniki lokalov se pogosto ne zmenijo za poti za slepe

Urejanje TTVS zamuja, taktilne oznake poti za slepe od Čopove do lekarne bodo dobavljene prihodnji mesec. Urejanje poti v Tivoliju načrtujejo avgusta.

Objavljeno
03. april 2015 19.13
Taktilne oznake za slepe na Čopovi ulici v Ljubljani, Slovenija 24.novembra 2014.
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Ljubljanska občina je konec februarja na spletni strani objavila novico, da nadaljuje nameščanje talnih taktilnih oznak za slepe v Čopovi ulici, ki se zdaj končajo v zidu stavbe. Izvedeli smo, da trenutno z izdelovalci oznak šele iščejo najbolj optimalno rešitev izvedbe.

Občina je sicer ureditev tega dela talnega taktilnega vodilnega sistema za slepe (TTVS) obljubljala že lansko poletje, zdaj pa pravijo, da si to želijo za letošnje poletje, pri čemer vrednosti projekta še ne morejo podati. Na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so pojasnili, da rešitev še iščejo zaradi omejene debeline tlaka in posledično omejitve v debelini taktilnih oznak v okolici Tromostovja in na mostu. Taktilne oznake za pot do lekarne pa so naročene, pričakujejo, da bodo dobavljene prihodnji mesec, nato jih bodo vgradili.

Sklenjen krog obljubljajo poleti

Po načrtih za izdelavo celovitega načrta TTVS, ki ga je občina leta 2012 naročila za ožje mestno središče, izdelali pa sta ga krajinski arhitektki Andreja Albreht in Andreja Zapušek Černe, se bo taktilna pot od roba hiše na koncu Čopove nadaljevala v polkrožnem loku do Wolfove ulice. Sledilo bo nameščanje taktilnih oznak do ograje na Tromostovju in proti lekarni ter Cankarjevemu nabrežju. Tako bo krog TTVS, ki ga bodo s pomočjo bele palice lahko prehodili slepi, sklenjen: od Slovenske, po Čopovi, mimo Tromostovja na Cankarjevo nabrežje, do Čevljarskega mostu in nato ob reki po Bregu do Karlovške ceste.

Taktilne oznake, ki bodo slepe in slabovidne vodile do glavnih prestopnih točk, so umeščene v projekt prenove osrednjega dela Slovenske ceste in se izvajajo v sklopu teh del, so pojasnili na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Župan je odprtje prenovljene Slovenske napovedal za 9. maja.

Zavezujoča nagrada

Poudariti je treba, da je po decembrskem prejetju bronastega priznanja na natečaju Access City Award 2015, ki ga razpisuje evropska komisija, glavno mesto še toliko bolj zavezano k urejanju dostopnosti javnega prostora za osebe z oviranostmi. Zanimalo nas je, ali je v letošnjem proračunu zagotovljenih 65 tisoč evrov, kolikor mestna občina namerava vsako leto nameniti za izdelavo TTVS. Na oddelku za gospodarstvo so odgovorili, da je denar za izvedbo v sklopu rednega vzdrževanja cest zagotovljen.

Zadnji dve leti je bilo prestavljeno tudi urejanje talnih taktilnih poti v Tivoliju, proti Rožni dolini, ki vključujejo avtobusni postajališči Tivoli v smeri Šiške in Centra. Nazadnje je bilo rečeno, da bo občina poti v Tivoliju, ki jih je obljubljala že lani, urejala letos. Kot so pojasnili, so ta dela predvidena avgusta, ocenjena vrednost pa je 27 tisoč evrov.

Na željo zveze društev slepih in slabovidnih so v načrt TTVS dodatno uvrstili poti na križišču med Tržaško in Aškerčevo, kar je bilo prav tako obljubljeno že lani. Kot smo izvedeli na mestnem oddelku za gospodarstvo, izvedbo načrtujejo julija, ureditev pa bo stala približno pet tisočakov. Jeseni se nameravajo lotiti še urejanja taktilnih oznak od avtobusne postaje Friškovec na Masarykovi cesti do knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne v Kotnikovi ulici, kar naj bi končali prihodnje leto. Ocenjena vrednost je 30 tisoč evrov.

Zanimalo nas je še, ali bo mestna oblast bolj odločno pozvala lastnike lokalov, med drugim na Slovenski cesti, naj bodo pozorni na talne taktilne poti in v bližino ne postavljajo stolov in miz. Velja namreč pravilo, da najmanj 60 centimetrov okoli teh oznak ne sme biti nobenih ovir, saj se slepi vanje lahko zaletijo. Predvsem na Cankarjevem nabrežju in Čopovi opozorila lani niso zalegla, stoli in mize so stali preblizu ali celo na samih oznakah. Na mestnem oddelku za gospodarstvo pravijo, da je občina lastnike lokalov na to že opozorila, napovedali pa so, da bodo v kratkem to storili še enkrat.

Delavnice na poteh za slepe

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije bo prav tako pripravila delavnice za svoje člane, ki se bodo učili poti ter tako opozarjali na nujno upoštevanje razmika med gostinskimi vrtovi in taktilnimi oznakami. Predsednik zveze Tomaž Wraber je povedal, da so imenovali strokovno delovno skupino za TTVS, ki bo svoje znanje prenašala tudi na predstavnike društev, ko bo za to denar. Ugotavlja, da talni taktilni vodilni sistem ni nekaj, kar bi se dalo uporabljati kar tako, ampak je za to potrebno znanje. Vsak posameznik se mora tako usposobiti za vsako pot, po možnosti s pomočjo tiflopedagoga. Pravi, da medobčinska društva slepih in slabovidnih vedenje in znanje o TTVS že prenašajo na svoje članstvo, prav tako zavodi za slepo in slabovidno mladino na učence, vendar še ne toliko, kot bi si želeli. Znanje uporabe talnih taktilnih poti je tudi del celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih, ki pa je pri nas, kljub dolgoletnim prizadevanjem, še ni.