Legalna zebra namesto izbrisane

Četrtna skupnost Črnuče bi lahko nov prehod za pešce na Zasavski cesti podprla že ta mesec.

Objavljeno
07. september 2016 16.07
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana − Stanovalci naselja Ježa med Črnučami in Nadgorico, ki so konec avgusta čez noč zarisali nelegalni prehod za pešce na Zasavski cesti, si bodo poskušali prehod izboriti po legalni poti. ČS Črnuče je namreč dobila pisno vlogo za njegovo postavitev le nekaj metrov stran od »izbisanega«.

Kot je videti iz dopisa stanovalke z Zasavske ceste 36, ki ga je Četrtni skupnosti Črnuče poslala 24. avgusta letos, si kot prebivalka Ježe prizadeva za prehod za pešce pri avtobusnem postajališču Ljubljanskega potniškega prometa in postavitev ogledala za izhod iz bližnje ulice na Zasavsko cesto.

Ob ogledu lokacije smo ugotovili, da prehod predlaga le 15 metrov zahodneje od na črno postavljenega (stopnic odgovorni še niso odstranili) oziroma v neposredni bližini avtobusnega postajališča ter nepreglednega izhoda ozke ulice na regionalno cesto. Njena trditev, da je do najbližjega prehoda za pešce 500 metrov, je sicer pretirana (morda jih je 300), drži pa navedba, da gre za naselje, ki se je v zadnjih letih zelo razširilo in bi bil prehod za pešce potreben tudi sredi naselja, in ne le ob njegovih skrajnih robovih pri odcepih za Štajersko cesto na zahodni ali Nadgorico na vzhodni strani. V vlogi je zapisala še, da je pred leti tam prehod za pešce že bil. Za boljšo varnost avtomobilistov, ki se iz stranske ulice vključujejo na Zasavsko cesto, pa je predlagala postavitev ogledala na nasprotni strani ceste, s čimer bi izboljšali preglednost.

Žal je njen predlog pomanjkljiv, saj je pozabila na stopnice po brežini, ki bi vodile s prehoda na kolesarsko stezo in pešpot ob njivi, prav tako pa bi bila to rešitev le za stanovalce sredi naselja. Dokler ob Zasavski cesti ne bo urejen pločnik ob hišah vzdolž vsega naselja, bodo pešci še vedno ogroženi, saj bodo hodili po neurejenih bankinah do najbližjega prehoda in nato na drugo stran do še vedno preozke kolesarske steze in pešpoti ob regionalki.

Odziv ČS

Predsednik odbora za urbanizem, gospodarstvo in promet Jože Horvat pravi, da bodo predlog za postavitev legalnega prehoda za pešce obravnavali na seji tega odbora že 15. septembra. Zatrdil je, da bo predsedniku ČS Črnuče Smiljanu Mekicarju predlagal, naj svet ČS že na septembrski seji podpre željo Ježanov, da se na Zasavski cesti pešcem zagotovi varna pot tako do dveh obstoječih prehodov za pešce kot z novim sredi naselja. In da mestni oddelek za gospodarske dejavnosti in promet opozori, naj nemudoma zgradi obljubljeni pločnik vzdolž Ježe, kar bi morala občina storiti že davno.