Lekarna Ljubljana: poljsko zdravilo bo romalo na odpad

Presežki ascalcina: prodaja generičnega aspirina ni stekla. Neprodanih, a kupljenih še nekaj drugih izdelkov.

Objavljeno
15. januar 2014 17.17
SLOVENIJA LJUBLJANA 08.12.2011 MARKO JAKLIC DIREKTOR LJUBLJANSKIH LEKARN FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana - V Lekarni Ljubljana bodo, če ne bodo našli druge rešitve, v uničenje poslali kar dve paleti zdravila ascalcin, ki mu je pretekel rok uporabe. Zdravilo najprej ni imelo dovoljenja za prodajo, potem pa ni šlo v promet. Zakaj so ga kupili toliko preveč?

Koliko natančno je tega zdravila, koliko jih je stalo in kolikšno škodo bodo imeli zaradi njegovega uničenja, nismo izvedeli. Bilo pa je kupljeno še v obdobju, ko je javni zavod vodil Marko Jaklič.

Zgrešena poslovna poteza prejšnjega direktorja

Ascalcin je postal znan pred dobrimi štirimi leti. Bil je eno od zdravil, ki jih je Lekarna Ljubljana tržila kot galenske izdelke, čeprav to niso bili. Izdelani so bili namreč industrijsko na Poljskem, v tovarni Polfa Lodž, v ljubljanskem galenskem laboratoriju so jih zgolj prepakirali. Glede tega se je izrekla protikorupcijska komisija, ukrepala pa je javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), in sicer je prepovedala promet z omenjenimi zdravili. Za prekršek so javnemu zavodu izrekli globo v znesku osem tisoč evrov, odgovorno osebo pa oglobili s 400 evri (ker sta denarno kazen poravnala v osmih dneh po pravnomočnosti odločbe, sta plačala polovični znesek). Poleg tega je moral javni zavod po razsodbi ljubljanskega okrajnega sodišča plačati 19.596 evrov premoženjske koristi, pridobljene s prodajo industrijsko izdelanih zdravil, za katera ni imel ustreznega dovoljenja. Lekarna je kasneje za ascalcin (generični aspirin LL z vitaminom C in kalcijem) sicer pridobila dovoljenje za promet, toda prodaja izdelka ni stekla. Zakaj so torej naročili tolikšne količine?

Mediji krivi za pičel
 izkupiček pri prodaji

Marko Jaklič, nekdanji direktor Lekarne Ljubljana, je pojasnil, da so bili rezultati prodaje omenjenega zdravila na začetku dobri. »Naročilo izdelka je bilo delano na osnovi prejšnje prodaje galenskega izdelka, potenciala izdelka glede konkurenčnih izdelkov na celotnem slovenskem trgu ter načrtovanih marketinških aktivnosti. Naročilo količine vedno odraža potencial, dejansko stanje prodaje in seveda minimalne šarže naročila. Od naročene količine je odvisna tudi cena izdelka. Sprotno naročanje izdelkov so sanje vsakega komercialista, vendar je žal to le redko mogoče.« Ascalcin je po njegovih besedah kakovosten in učinkovit izdelek, ki na slovenskem trgu žal ni imel prave priložnosti, tudi zaradi medijske gonje. »Je pa glede na stalno polemiko o cenah zdravil in varčevanju v zdravstvu to pravzaprav škoda: ascalcin je po sestavi in kakovosti izdelave konkurenčen izdelkom velikih proizvajalcev, cenovno pa bolj ugoden. To je bil tudi namen uvedbe izdelka na trg - enako kakovosten izdelek po nižji ceni. Pred nekaj leti v Sloveniji za to ni bilo posluha.« Pojasnil je, da ta zadeva ne bremeni bilance leta 2013, saj so bile zanjo že v preteklih letih oblikovane ustrezne rezervacije. To sicer drži, vendar je slišati, da so bile slednje premajhne. V LL imajo namreč še nekaj poljskih izdelkov iz Jakličevega obdobja, ki jim je ali jim bo kmalu potekel rok uporabe (nekatera prehranska dopolnila, bomboni, ...).