Lekarna za nov zavod, društvo hospica previdno

Reševanje hiše hospica: Lekarna Ljubljana bo ustanovila zavod za paliativno oskrbo.

Objavljeno
05. junij 2015 17.25
Lekarna na Prešernovem trgu. Ljubljana 14. april 2014.
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Lekarna Ljubljana bo ustanovila nov javni zavod, ki naj bi ga poimenovali Ljubhospic in naj bi prevzel aktivnosti gibanja hospic in paliativne oskrbe v glavnem mestu. Pričakujejo, da bodo dosegli dogovor o sodelovanju s Slovenskim društvom hospic, kjer pa še čakajo na njihov pisni predlog.

Ustanovitev novega zavoda je, kot kaže, dejstvo. S predlogom se je že strinjal svet Lekarne Ljubljana (LL), mestni svetniki pa bodo o tem odločali na julijski seji, pri čemer je direktor Marjan Sedej povedal, da ima projekt že soglasje župana Zorana Jankovića.

Sedej je na včerajšnji predstavitvi njihove vizije reševanja hiše hospic, kjer je trenutno, kot smo poročali, zaradi finančnih težav vseh dvanajst bolniških postelj praznih, poudaril, da je to humana poteza in da v ozadju ni nobenih pridobitnih ali drugih namenov. Projekt je namreč skladen z vrednotami, vizijo in strateškim načrtom LL, je dejal. Tudi predsednik sveta zavoda Sašo Rink je poudaril: »Tega ni mogoče nikakor interpretirati kot predatorsko vstopanje na trg paliativne oskrbe.«

Po Sedejevem mnenju je »svetoskrunsko«, da je hiša hospic trenutno prazna: »To stanje je nevzdržno.« Rink pa je menil, da je na tem področju odpovedala država. Po oceni direktorja bi lahko začeli sprejemati bolnike septembra, Lekarna Ljubljana pa bi morala za delovanje do konca leta zagotoviti okoli 150 tisočakov. Financiranje bi zagotavljali iz tržne dejavnosti delovanja lekarn, hkrati bi za sredstva kandidirali na državnih in mednarodnih razpisih. »Za gibanje hospic je imanentno, da pride do finančne stabilnosti,« je poudaril Sedej.

Sodelovanje ali nova hiša?

S Slovenskim društvom hospic, ki trenutno vodi dejavnosti v hiši na Hradeckega cesti, bi radi aktivno sodelovali, je zatrdil Sedej. Po njegovi oceni sta obe strani, tako Lekarna Ljubljana kot društvo, za sodelovanje zainteresirani. Predsednica društva Renata Roban pa je bila bolj previdna. Dejala je, da je »odprtih še ogromno vprašanj«. V društvu se jim porajajo vprašanja, zakaj takšna nenadnost (s predstavniki Lekarne so se prvič srečali šele včeraj), zakaj ponudba ravno v času, ko so v dogovorih z ministrstvom naredili velik korak in se pripravlja razpis, in zakaj ustanavljanje novega zavoda (v okviru društva že deluje zavod Hiša hospica).

Robanova je dejala, da prihodnji teden pričakujejo pisno ponudbo LL za sodelovanje, na podlagi katere se bodo odločili, da pa imajo tudi nekaj drugih ponudb. »Brez zagotovil, da bo za naše bolnike poskrbljeno tako, kot je bilo do zdaj, da bo ohranjen koncept hospica, ne bomo šli v noben dogovor. Tudi če to pomeni, da bomo začeli kak mesec kasneje,« je še dejala Robanova.

Če dogovora z društvom ne bo, bo novi zavod po besedah Sedeja in Rinka dejavnost izvajal na drugi lokaciji oziroma bodo šli »svojo pot s svojo hišo hospica«. Alternativne lokacije, pravijo, še nimajo. Je pa hiša na Hradeckega v lasti ljubljanske občine, ki je ustanoviteljica Lekarne Ljubljana. Po besedah Robanove imajo z občino pogodbo, ki jim zagotavlja uporabo hiše, dokler v njej izvajajo dejavnosti.