Ljubljansko ogledalo: Na torkovih večerih v 10ki vsak izpade car, tudi če to še ni

 Na večeru novega v klubu 10ka. Ravno prav poln klub in prijetna mera smeha.

Objavljeno
19. april 2014 09.33
Posodobljeno
19. april 2014 12.00
Stand-up komiki Ljubljana 15.4.2014
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – To, da je v mestu zaživel prvi pravi stand up klub v zgodovini kotline, ni več nobena skrivnost, o tem se je že precej pisalo. Tudi o tem, da se nahaja v kletnih prostorih nekdanjega legendarnega biljardnega kluba 10ka. Mi smo se za obisk odločili v torek zvečer, ko je na sporedu večer novega.

»Včasih smo takšnim večerom rekli večeri novega materiala, a se je sam pomen izgubil, ker so nekateri komiki na teh nastopih kakšno šalo povedali tudi po večkrat,« razlaga starosta stand upa pri nas Andrej Težak - Tešky. Ker so takšni večeri za nekatere edina možnost, da preizkusijo nov material, ga zavijejo v nov kontekst, izboljšajo in izbrusijo, so se odločili, da bodo torkovi večeri namenjeni večerom novejšega, ob petkih pa bodo na oder stopila izkušena imena komedije.

Novince je treba bodriti

Ta teden je bil na sporedu drugi torek novejšega, Tešky pa opozarja, da so namenjeni temu, da »vsak izpade car«. Skoraj vsak komik, ki pride, s seboj pripelje družbico prijateljev, ki za seboj s smehom potegnejo še druge goste. Vsi po vrsti pa vedo, da se lahko zgodi točno to, kar zagotovo kdaj tudi se: »Da bodo nekateri med nastopom padli, da se jim šale ne bodo posrečile. Nekateri šale pred občinstvom preizkušajo prvič, drugi prvič stojijo pred ljubljanskim občinstvom, kar je prav tako svojevrstna preizkušnja.«

Niso pa ob torkih na odru zgolj novinci, nov material pridejo pred občinstvo preizkusit tudi »fotri« stand upa. Tešky je prepričan, da bodo svoje nove šale prišli kaj kmalu predstavljati tudi Perica Jerković, Pižama in Tin Vodopivec. S slednjim se tudi že dogovarja, da bi v klub občasno prišel v živo snemat svoj podcast Bluzenje, »da bi mal' bluzili pred živo publiko«. Tretja ideja, za katero upa, da bo v bližnji prihodnosti na večeru novega šala postala, pa je preizkušanje novih formatov komičnih večerov. Eden takšnih je »roast«, pečenka torej, kar v tujini že poznajo. Na oder postaviš čim bolj znanega človeka, znani komiki pa ga pečejo: o njem govorijo najbolj brutalne možne stvari, ki se jih spomnijo. »Bolj ko žališ človeka, več spoštovanja s tem pokažeš do njega,« razlaga Tešky, ki je nekoč »jajca na tnalo« položil tudi sam. »Tistega, ki me je najbolj sesul, sem najmočneje objel.«

Vsi delajo vse

V torek zvečer, ko je nastopilo pet komikov, ni Ogledalo slišalo nobene prav zares ponesrečene šale. Morda kakšno staro, ponarodelo, če želite, sicer pa so se ustnice kar vihale v nasmeh.

Klub je bil prijetno napolnjen, ker pa smo tja prišli že malce prej, smo lahko med nekaterimi, ki so postavljali stole in urejali ozvočenje, videli prav tiste, ki so pozneje stali na odru.

»Vsi delamo vse, in dokler bodo komiki vedeli, kje živimo, bo lažje za vse. Razumeti je treba, da nimamo denarja za čistilko in dodatne ljudi, ki bi postavljali stole, in za zdaj s tem nihče nima težav,« pove Tešky. Ko se začudimo še nad nizko vstopnino, v ceno katere je všteta tudi pijača, razloži, da se dobro z dobrim vrača. »Bistvo je, da podpremo mlade komike. Tudi sami smo, kar se tiče stand upa še mladi in smo v vsem tem času veliko naredili ravno zato, ker ne gledamo samo na denar. Ko delaš na ta način, se ti na koncu vedno izide, saj pomagamo drug drugemu.«

Druga generacija slovenskih komikov, ki s svojimi svežimi šalami in novimi pristopi starejše brca v zadnjico in jih sili k delu, se torej sidra na sceni. Korist od delavnosti tako starejših kot mlajših komikov in njihovih šal pa bomo, tudi s pomočjo kluba 10ka, imeli tudi Ljubljančani.