Makalonca in Špica tik pred odprtjem

Z večmesečno zamudo bosta oba mestna najemnika le začela obratovati, prvi ta teden, drugi sredi meseca.

Objavljeno
01. junij 2015 18.13
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Ljubljančani in turisti bodo končno spet lahko obiskovali priljubljeni gostinski lokal Makalonca. Ta je preurejen in ga bodo odprli konec tedna. Sredi meseca pa bo začel delovati še en gostinski lokal ob Ljubljanici, in sicer na Špici. Najemnik tamkajšnjega balinišča in velike javne površine ob njej je namreč začel postavljati gostinski zabojnik.

V zvezi z Makalonco je treba povedati, da je bil novi najemnik gostinskega lokala na obrežju Ljubljanice med Ribjo brvjo in Tromostovjem, to je podjetje K&F iz Črnuč, sicer izbran že avgusta lani, a se je po podpisu pogodbe precej zapletlo. Približno 120 kvadratnih metrov poslovnega prostora, ki je pod spomeniško zaščito, je bilo treba namreč temeljito prenoviti. Tako se je že za lani predvideno odprtje močno zavleklo.

Sodoben videz

Na letnem vrtu je tako zdaj videti popolnoma nov leseni podest, na njem pa sodobno gostinsko opremo, mize, stole in senčniki, prav tako je povsem spremenjena in preurejena notranjost lokala. Uroš Keršič, direktor podjetja K&F, je povedal, da bodo lokal sicer odprli že ta petek, vendar zaradi manjših težav z izvajalci še ne bo delal »na polno«, kar zadeva del gostinske ponudbe (na spletni strani navajajo, da bo to bar z žarom in hitro prehrano). Lokal bo odprt vsak dan od 8. do 24. ure, naenkrat pa bo lahko sprejel več kot dvesto gostov, v notranjosti lokala 60, na letnem vrtu ob vodi in na njej pa 150. Posebnost je manjši gostinski splav na reki pod Ribjo brvjo, kjer bo lahko naenkrat sedelo 40 gostov.

Keršič je zatrdil, da bo program izvajal tako, kot je obljubljal ob odpiranju ponudb za turistično enega najzanimivejših lokalov na Hribarjevem nabrežju. Za to soboto je predvidel ogled finala lige prvakov v nogometu na dveh velikih platnih, postavljenih na nasprotni strani nabrežja Ljubljanice.

Če bo obljubo držal, naj bi bili tako ob sredah večeri klasične, džezovske in tradicionalne glasbe v živo, združeni z vinskimi večeri, ob četrtkih mednarodni plesni večeri s kulinarično noto, ob petkih bi nastopali didžeji, ob sobotah bi bili večeri stand-upa oziroma improlige, ob nedeljah pa rečni kinovečeri. Najemnik Makalonce je še dodal, da bo lokal dostopen s Hribarjevega nabrežja po stopnicah, če bo zanimanje, pa bi omogočili tudi dostop z Ljubljanice oziroma čolnov, ki po njej prevažajo turiste.

Lokal na bodočem kopališču

Na Špici, kjer na najemnika 200 kvadratnih metrov zunanje nepokrite in tlakovane ploščadi, 94 kvadratnih metrov velikega balinišča ter toaletnih prostorov v servisnem objektu ob Gruberjevem prekopu čakamo že od oktobra 2010, so nedavno le začeli postavljati gostinski zabojnik.

Kot je povedala Dragica Jerovšek iz črnuškega podjetja Creans, ki je bilo septembra izbrano za najemnika, bodo lokal odprli sredi tega meseca. Na ploščadi pred montažnim dvojnim gostinskim zabojnikom bo pod senčniki prostora za 60 do 80 gostov, na Špici pa bodo v lepem vremenu postavljali tudi senčnike in ležalnike, ki jih bodo lahko obiskovalci uporabljali brezplačno. Tam bodo le čez dan, zvečer jih bodo pospravili v skladišče ob stranišču. Seveda bodo pred tem morali mestni komunalni delavci pokositi že kar visoko travo in plevel, ki zdaj preraščata tako stopnice kot zelenice na vsej Špici.

Jerovškova je dejala, da bo za gostinsko ponudbo skrbel Kaval Group (v navezi z grajsko restavracijo Strelec), za kulturno pa ljubljanski vrtci, šole in upokojenci, prav tako bodo sodelovali z bližnjim Biotehniškim izobraževalnim centrom (BIC), splavarji in čolnarji.

Po pogodbi z občino, ki zahteva tudi organizacijo dopoldanskih, popoldanskih in večernih brezplačnih kulturnih, vzgojnih in animacijskih programov (najmanj trikrat na teden), bodo organizirali telovadbo na prostem, balinanje, družabne igre in turnirje (v pikadu, tomboli, šahu), športne prireditve ob vodi in na njej, ustvarjalne delavnice, nastope glasbenikov in plesalcev ljubljanskih glasbenih in plesnih šol, pokušnje pijač in hrane, festival piva Špicafest, večerne koncerte, gledališke nastope in fotografske razstave.