Malograjski dvor prevzeli tuji hotelirji

Stečajni upravitelj kamniškega hotela našel najemnika, ki bi ga rad tudi odkupil.

Objavljeno
16. december 2014 18.01
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Kamnik – Malograjski dvor, edini kamniški hotel, ki je bil zaradi stečaja lastnika od poletja zaprt, je spet odprt. Včeraj sta ga uradno odprla direktor Mladen Mohorović iz novoustanovljenega podjetja Porta Ilirica Hoteli in kamniški župan Marjan Šarec.

Hotel, ki ga je pred petimi leti po končani denacionalizaciji kupil podjetnik Vito Habjan, je novi najemnik dobil v precej dobri kondiciji, saj ga je njegov predhodnik s pomočjo evropskega sklada za regionalni razvoj temeljito preuredil. Žal se je julija letos zaradi trajne insolventnosti začel stečajni postopek. Stečajni upravitelj Igor Bončina pa se je očitno zavedal, kakšna škoda bi nastala, če bi bil hotel predolgo zaprt. Zato je našel najemnika, ki se ni zavezal le, da bo znova odprl hotel in restavracijo, temveč je tudi resen kandidat za nakup. Na dražbi, ki bo najverjetneje sredi januarja, bo namreč kot najemnik imel celo predkupno pravico.

Mladen Mohorović, javnosti znan tudi kot hotelir na Hrvaškem in v Bohinju, je v govoru ob odprtju Malograjskega dvora poudaril, da se s prihodom Porte Ilirice Kamniku ponuja lepa možnost turističnega razvoja. Namignil je, da za njim stoji skupina poslovnežev, ki bi Malograjski dvor lahko vključili v širšo hotelsko verigo. Družbo Porto Ilirico Hoteli so sicer ustanovili Hrvata Marko in Mateo Mohorović in Avstrijec Marco Matias Schütz, zastopnik podjetja pa je Mladen Mohorović.

Ali bo Mohoroviću uspelo oživiti hotel s štirimi zvezdicami, ki ima 22 sob (za približno 80 gostov), restavracijo in večnamensko dvorano za seminarje in konference, bo po županovih besedah odvisno predvsem od najemnika samega. Šarec je dejal, da v turizmu preživi le tisti, ki se ne zanaša zgolj na goste iz bližnje okolice, temveč zna pritegniti ljudi iz drugih krajev Slovenije in tujine. Upa, da bo Mohorovič v turizmu znal uresničiti tisto, o čemer Kamnik sanja že zadnjih 25 let.