Manjši izkupiček redarjev tudi zaradi osebnih stečajev

Ljubljanski redarji so lani povečali svojo aktivnost, uslužbenci LPT pa odkrili manj kršitev, med drugim zaradi SMS urbane.

Objavljeno
04. maj 2016 17.31
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Lani se je za mestne redarje nadaljevala rast izvedenih operativnih ukrepov; glede na podatke zadnjih petih let so »dosegli« rekord. Kljub temu so z globami iztržili manj kot leto prej. Razlog za to pripisujejo tudi socialni stiski kršiteljev.

Redarji so v preteklem letu izvedli skoraj 104 tisoč operativnih ukrepov, kar je največ v zadnjih petih letih. Kar deset tisoč več ukrepov kot leto prej so izvedli na področju mirujočega in preostalega cestnega prometa. Kot navajajo v poročilu o delu mestnega redarstva MOL v letu 2015, ki ga bo mestni svet obravnaval na majski seji, je povečanje »posledica okrepljenega nadzora nad nepravilnim parkiranjem znotraj notranjega mestnega obroča, nadzora rumenih pasov ter nadzora območij za pešce in površin s posebnim prometnim režimom«.

Redarji so lani našteli 7700 kršitev, pri katerih so vozniki svoje vozilo parkirali oziroma ustavili na pločniku, kolesarski stezi ali prehodu za pešce. To sicer pomeni skoraj devetodstotno rast glede na prejšnje leto, a je še vedno pol manj, kot so tovrstnih kršitev našteli leta 2011. Najmanj v zadnjih petih letih so zaznali parkiranja v nasprotju s prometno signalizacijo, rekordno pa je bilo število primerov obravnavanega napačnega parkiranja ali ustavljanja na območjih umirjenega prometa in območjih za pešce. Razlog za to v letnem poročilu pripisujejo »povečani navzočnosti redarjev v območjih za pešce«.

Manj kršitev zaradi SMS urbane

Ne glede na lastne povečane aktivnosti redarji še vedno največkrat ukrepajo na podlagi pisnih predlogov drugih organov. Kot pojasnjujejo, ti predlogi prihajajo povečini z javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT), manjše število predlogov pa jim posredujejo tudi drugi organi, pri čemer na redarstvu posebej omenjajo inšpektorat MOL.

»Uslužbenci LPT preverjajo plačilo parkirnine na javnih parkirnih površinah, ki so v lasti občine. Če parkirnina ni plačana, nam oškodovanec poda pisni predlog za uvedbo prekrškovnega postopka,« pojasnjujejo na redarstvu. Veliko rast števila teh predlogov je zaznati predvsem po letu 2013. Lani so redarji na podlagi predlogov drugih organov ukrepali manjkrat kot v letu 2014: »Razlog za zmanjšanje je nov pristop pri plačevanju in podaljševanje parkirnine z aplikacijo SMS urbana, zaradi česar voznikom ni treba večkrat na dan plačati parkirnine, pač pa lahko prek aplikacije podaljšujejo čas parkiranja.«

S samodejnimi merilnimi napravami oziroma radarji so lani mestni redarji ujeli približno šest odstotkov prehitrih voznikov manj kot leto prej, kar pa ne pomeni, da je na cestah manj prehitrih voznikov. Manj prekoračitev hitrosti so zaznali, ker so lani opravili tudi manj efektivnega merjenja hitrosti, kar pripisujejo deloma slabšim vremenskim razmeram v zimskih mesecih in deloma izpadu uporabe merilnih naprav zaradi okvar. Sicer pa redarji najpogosteje zaznavajo prekoračitve omejitev hitrosti do 10 km/h. Takih je bilo lani več kot dve tretjini vseh zaznanih kršitev. Dobra četrtina je bilo prekoračitev hitrosti za več kot 10 in manj kot 20 km/h, slabe tri odstotke so predstavljale prekoračitve hitrosti do 30 km/h, kaznovali pa so tudi 90 prekoračitev hitrosti (kar je približno pol odstotka) za več kot 30 km/h, kar je po navedbah redarstva še posebej skrb vzbujajoče.

Samo z globami za prekoračitve hitrosti je redarstvo lani iztržilo več kot milijon evrov. Prihodki so se sicer glede na leto prej zmanjšali za slabega pol milijona. Kot pravijo na mestnem redarstvu, je po eni strani razlog to, da uslužbenci LPT odkrijejo manj kršitev, po drugi strani pa ugotavljajo, »da vse več kršiteljev zaradi osebne in socialne stiske prijavlja osebne stečaje«.

Krepitev moči redarjev

Redarji so lani zaznali tudi precejšen porast postopkov, ki jih vodijo proti tujim državljanom. Rast v poročilu pripisujejo temu, da je Ljubljana »zanimiva prestolnica predvsem za enodnevne migrante, pa tudi tuje vlagatelje«.

Zanimivi so še podatki o številu zaposlenih v mestnem redarstvu. To število se v zadnjih petih letih znižuje. Konec letošnje zime so tako objavili razpis za osem delovnih mest v mestnem redarstvu in nanj prejeli 135 prijav. Na občini pravijo, da gre za nadomestne zaposlitve, ne za dodatno zaposlovanje. »Število občinskih redarjev se je po letu 2014 bistveno zmanjšalo. Menimo, da bi za optimalno delo potrebovali še dodatne zaposlitve pooblaščenih uradnih oseb.« Na občini pravijo, da zmanjšanje števila zaposlenih in novo zaposlovanje nista posledica odhodov nezadovoljnih redarjev in da je to »primerljivo z drugimi oddelki in službami MOL«.