Marjana Cerarja razrešili zaradi neprimernega vedenja

Za odstavitev podpredsednika iz vrst SMC je glasovalo osem svetnikov ČS Polje, šest pa jih je bilo proti.

Objavljeno
20. september 2016 18.12
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Četrtna skupnost Polje ima odslej le še enega podpredsednika sveta, to je Antona Podobnika (LZJ). Na ponedeljkovi večerni seji so namreč svetniki z večino glasov s te funkcije zaradi domnevno neprimernih izjav in vedenja v javnosti razrešili drugega podpredsednika Marjana Cerarja (SMC).

Cerarjevo razrešitev je predlagala in svetnikom predstavila predsednica sveta ČS Polje Minka Jerebič (Lista civilnih družb Kašelj, Podgrad, Zalog). Najprej je dala vedeti, da vsega gradiva, ki je bil podlaga za ta predlog, sploh ni mogoče predstaviti. Vsebuje namreč 70 prilog, ki si jih lahko vsak svetnik ogleda na sedežu četrtne skupnosti. Zato je v povzetku povedala le, da Cerarjevo vedenje v javnosti ni sprejemljivo, saj da prek elektronskih sporočil ali v osebnih stikih žali vsevprek, od krajevnega župnika do ljubljanskega župana in posamezne četrtne svetnike.

Prav tako mu je očitala, da zlorablja osebne podatke četrtnih svetnikov. Cerarja je na koncu opozorila, da ni zgled krajanom, da četrtni skupnosti ni bil v pomoč in da s svojim nepooblaščenim »nadzorom« po gradbiščih deluje proti projektom in ljudem iz te skupnosti.

Zagovor

Podpredsednik sveta Marjan Cerar, ki je na sejo prišel z odvetnikom, je dejal, da Minke Jerebič nima več za svojo predsednico in da so njeni očitki samo zbirka laži in podtikanj. Za primer je navedel njeno trditev, da je spodbujal rasistične napade na migrante. Zatrdil je, da je zadevo sprožila ona, saj ga je opozorila na članek v časopisu, on pa ni naredil drugega, kot da je nanj opozoril krajane, ki bi bili morebitni sosedi migrantov, če bi jih namestili v staro šolo v Polju.

Zatem je poudaril, da je za četrtno skupnost naredil veliko – za svoj uspeh šteje tudi boj za čistejši zrak, ki ga zdaj najbolj zasmraja Koto. In da je na južni strani Zaloške zdaj le eno ponikalno polje namesto dveh – meni, da so drugega opustili prav po njegovi intervenciji. Opozoril je še, da ga veliko krajanov sprašuje o lokalnih problemih in da se mu nihče ne izmika.

Na koncu je Jerebičevi očital, da ji je predsedniška funkcija »stopila v glavo«, da je ošabna in naduta. Svetnike pa prosil, naj ne nasedajo njenim neresničnim očitkom, naj objektivno presodijo zadevo in ugotovijo, da si ne zasluži razrešitve s podpredsedniške funkcije.

Svetnik Marjan Rekar (LZJ) je dejal, da je proti Cerarjevi razrešitvi, saj je prav njegov glas odločal o imenovanju Jerebičeve za predsednico. Prepričan je, da pristop ni pravi, da gre za osebne zamere, in predlagal javno glasovanje.

Miranda Urh (SMC) je prav tako nasprotovala razrešitvi, češ da gre za koristnega svetnika, brez katerega marsičesa ne bi nikoli izvedeli. Alma Alič (Lista civilnih pobud Polje, Vevče, Slape, Zadobrova) pa je dejala, da so posamezne kritike Cerarjevega delovanja in nastopanja utemeljene, a ne toliko, da bi ga bilo treba odstaviti.

Glasovanje

O predlogu za Cerarjevo razrešitev s podpredsedniške funkcije in sklepu, da se svetniki javno distancirajo od vseh njegovih pisanj in izjav, je tajno glasovalo 14 od 15 svetnikov. Jožef Vidmar (SDS) je namreč poleti umrl, nadomestna svetnica pa še ni potrjena (to naj bi bila Jelka Vtič Suhadolnik).

Razrešitev je podprlo sedem svetnikov, šest jih je bilo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Za javno distanciranje od Cerarjevih izjav, dejanj in pisanj pa se je izreklo devet svetnikov, štirje so bili proti, en glas je bil neveljaven.

Cerarjev odvetnik je takoj zahteval ponovitev glasovanja po 76. členu poslovnika MOL in ga tudi dosegel. Rezultat je bil zanj še bolj neugoden, saj so se v drugo izrekli vsi svetniki. Za razrešitev jih je bilo osem, proti pa šest, za distanciranje od njegovih izjav jih je bilo deset, štirje pa proti.

Na končni rezultat glasovanja se Marjan Cerar ni odzval, temveč se je v nadaljevanju seje vedel povsem mirno kot navadni svetnik. Seje namreč ni ne protestno zapustil niti ni javno razglasil, da odstopa tudi kot četrtni svetnik.

Ali bo izpeljal napovedani protipredlog z zahtevo za razrešitev Jerebičeve, ki jo šteje za svojo največjo kadrovsko napako v življenju, pa bomo še videli. Zanj mora namreč dobiti podporo dovolj svetnikov.