Maske bodo mesto spremenile v velik zeleni vrt

Pust v Ljubljani in na Viru pri Domžalah: V Lutkovnem gledališču bodo na ogled maske slovenskih pokrajin.

Objavljeno
05. februar 2016 15.39
M. J.
M. J.
Ljubljana – Konec tedna bo tudi v prestolnici in okolici v znamenju pustnih norčij. Ob napovedanem lepem vremenu pričakujejo, da se bo sobotnega pustnega sprevoda v Ljubljani udeležilo rekordno število mask.

Tradicionalni Zmajev karneval bo danes ob 11. uri krenil z Brega, čez Čevljarski most, po Mestnem trgu do Stritarjeve ulice in Prešernovega trga ter nato na Kongresni trg, kjer bo osrednje pustno rajanje in bodo ob 13. uri najboljše maske tudi nagrajene. Sprevod so poimenovali Na vrtu in bo v znamenju zelene prestolnice Evrope, tako da bodo maske – v Turizmu Ljubljana napovedujejo, da bo udeležba z več kot 1200 maskami rekordna – prikazale celoten naravni cikel in bogastvo urbanega vrtičkarstva, s čimer bodo prispevale k ozaveščanju o naši povezanosti z naravo ter o domači pridelavi sadja in zelenjave.

Sprevod bo pospremilo tudi odprtje fotografske razstave Pust in njegovi obrazi, ki jo je Lutkovno gledališče Ljubljana pripravilo v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in koordinatorjem varstva žive kulturne dediščine. Na njej bodo predstavljene maske slovenskih pokrajin – nekatere si bodo obiskovalci lahko tudi nadeli. Razstava bo na ogled do 22. februarja v preddverju velikega odra LGL.

Pestro dogajanje na Viru

Kot vsako leto bo pestro tudi na Viru pri Domžalah, kjer organizirajo že 26. pustno rajanje. Začelo se bo danes ob 15. uri z otroškim živžavom in animacijo plesne šole Miki pod šotorom v športnem parku na Viru. Ob 20. uri pa se bo nadaljevalo s skupino Gadi in ansamblom Saše Avsenika ter tradicionalnim izborom najboljših pustnih mask. Vrhunec bo nedeljski pustni karneval, ki se bo začel ob 14. uri s sprevodom mask po Bukovčevi cesti od Papirnice na Količevem do športnega parka. Tam bo ob 15.30 sledila še pustna zabava s Kvartopirci in Ognjenimi muzikanti, ki bo trajala do 22. ure. Torek bo v znamenju pustnih žalnih slovesnosti, ki se bodo končale ob 18. uri s sežigom pusta na virskem saharskem hribu.