Materinski dom še brez dovoljenja za gradnjo

Stara hiša na Jarški še vedno stoji, kdaj bo izdano gradbeno dovoljenje za novo, pa za zdaj ni znano.

Objavljeno
11. april 2013 20.08
Slovenija, Ljubljana, 18.Januar2012, Materinski dom na Jarški ulici. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Zgodba o gradnji novega materinskega doma v glavnem mestu je kot povest o jari kači. Staro hišo na Jarški 23, kjer naj bi zrasel sodobno opremljen dom za mame v stiski in njihove otroke, bi morali porušiti že predlanskega decembra.

Vendar še stoji, za gradnjo nove pa še ni gradbenega dovoljenja. Zamujenih je bilo že kar nekaj obljubljenih rokov, določenih ob zamenjavi zgradb; naj spomnimo, da je mestna občina z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) zamenjala staro hišo na Jarški cesti za namensko zgrajeno hišo za materinski dom v Karunovi ulici (zanjo so dve tretjini denarja prispevali donatorji, podjetja in posamezniki), ki jo je preuredila za dva oddelka vrtca Trnovo. Sedem mam in devet otrok so tako novembra predlanskim preselili na začasno lokacijo na Celovški cesti. Takrat so jim obljubili, da bodo novo, sodobno in njim prilagojeno hišo začeli graditi naslednje leto, v novo pa da se bodo lahko vselili decembra letos.

Selitev z enoletno zamudo?

Materinski dom v Ljubljani je bil leta 1994 ustanovljen kot samostojni javni socialnovarstveni zavod, od leta 2004 je kot program priključen šišenskemu centru za socialno delo. Kot je povedala vodja programa doma Tina Sterle Novak, so jih na ministrstvu seznanili, da se bodo z začasne lokacije na Celovški 195 v novo hišo na Jarški preselili konec leta 2014, če bo šlo vse po načrtih, torej z enoletno zamudo. V hiši na Celovški je trenutno sedem mam in devet otrok, v stanovanju v Šiški pa še dve mami s štirimi otroki. Tako bodo morali še leto dni plačevati približno 3000 evrov profitne najemnine na mesec zasebnemu lastniku; pogodba se izteče jeseni in jo bodo morali podaljšati, dokler ne bo zgrajen novi dom. Najemnino morajo pokrivati sami, denarja pa bi potrebovali več; javljajo se na razpise in zbirajo donacije, vendar jih je premalo.

Čeprav ni tako, kot je bilo rečeno ob menjavi hiš in selitvi na začasno lokacijo, Sterle Novakova pravi: »Glede na to, da nismo več tam, kjer smo bili, in še nismo tam, kjer naj bi bili, je to najbolj optimalno, kar smo lahko dobili.« Želijo pa si, da bi se čim prej lahko preselili v novo in zanje ustrezno opremljeno hišo.

Birokracija

V času od zamenjave hiš in začasne preselitve mam z otroki se je zvrstilo kar nekaj vlad in ministrov za delo; na ministrstvu zatrjujejo, da nikoli ni bilo govora o nenaklonjenosti projektu. Svoje so prispevali tudi dolgotrajni birokratski postopki, za katere pa nihče od vpletenih ne pokaže volje, da bi jih pospešil. Na ministrstvu napovedujejo, da bodo javno naročilo za rušenje stare hiše izvedli hkrati z javnim naročilom za gradnjo nove. Sprememba OPN MOL, ki dovoljuje gradnjo materinskega doma na Jarški cesti, je začela veljati šele februarja letos. Zavleklo se je tudi z zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za odstranitev stare hiše, ker je ministrstvo na ljubljansko upravno enoto septembra lani oddalo nepopolno in pomanjkljivo dokumentacijo. Lastninska pravica ob zamenjavi hiš je zdaj urejena in v zemljiški knjigi vknjižena na Republiko Slovenijo, ureja pa se še vpis zemljišč, ki bodo ostala v občinski lasti. Vloga za gradbeno dovoljenje je vložena.

Na ministrstvu pravijo, da bodo postopek javnega naročanja začeli, ko bo izdano gradbeno dovoljenje, zato izvajalci oziroma podjetje, ki bo rušilo in gradilo, še ni znano. Rušitev približno osemdeset let stare hiše bo po njihovi oceni stala 108.000, postavitev nove pa pol milijona evrov. Zatrdili so še, da zamuda gradnje za zdaj ni podražila in da spremembe v projektu niso predvidene: »Vsi roki, tako začetka in dokončanja gradnje ter selitve, bodo znani po uspešno izpeljanem javnem naročilu in podpisu pogodbe z znanim izvajalcem.« Po načrtu ima objekt štiri etaže, klet, pritličje, prvo nadstropje in mansardo, v katerih so vsi potrebni prostori. Poleg sob za osem mater z otroki bodo v njem tudi igralnica, predavalnica, soba za skupine za samopomoč in svetovanje ter vsi servisni prostori, prostori za zaposlene, sanitarni prostori in shrambe.

Na upravni enoti so potrdili, da je ministrstvo za delo podalo zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo materinskega doma 28. marca. »Investitor oziroma njegov pooblaščenec je navedel, da naj zahtevo za odmero komunalnega prispevka pri občinski upravi MOL po popolnosti vloge za izdajo gradbenega dovoljenja v njegovem imenu vloži tukajšnji upravni organ. Zadeva je v reševanju,« je povedal Ladislav Košiček, vodja oddelka za okolje in prostor ter premoženjskopravne zadeve v izpostavi UE Ljubljana Moste Polje.

Svoje mora torej narediti še občina. Kot je pojasnil Košiček, je bila 4. aprila MOL obveščena o prejeti zahtevi in pozvana, da »v osmih dneh priglasi svojo udeležbo v postopku kot stranka. Po priglasitvi udeležbe oziroma poteku roka bo določen narok za ustno obravnavo z vsemi strankami in stranskimi udeleženci postopka.« Zato na upravni enoti še ne morejo odgovoriti na vprašanje, kdaj bo izdano gradbeno dovoljenje.

Brezbrižnost MOL

MOL smo vprašali, ali bo priglasila svojo udeležbo v postopku kot stranka, kar mora storiti v osmih dneh, torej do danes. Zanimalo nas je tudi, ali si občina vendarle ne želi čim hitreje pomagati materam z otroki, ki zaradi zamenjave namensko zgrajene hiše za materinski dom na Karunovi, kjer so zdaj prostori vrtca, za staro hišo na Jarški, ki jo je treba podreti, bivajo v njim neprilagojenih prostorih na začasni lokaciji na Celovški; navsezadnje gre za ženske in otroke v stiski, ki živijo v občini. Do konca redakcije nismo dobili odgovorov.