Mesec in pol kopanja po Dunajski

Do konca avgusta med AMZS in Posavskega ulico le po enem voznem pasu. Letos tudi rekonstrukcija križišča z Vilharjevo.

Objavljeno
20. julij 2016 18.11
iza*Dunajska
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Danes bodo po napovedih občine začeli s prenovo Dunajske ceste med Tolstojevo in Posavskega ulico. To pa ne bo edina letošnja investicija na severni mestni vpadnici. Obeta se tudi sprememba prometnega režima v križišču z Vilharjevo.

Na MOL so napovedali, da se bo obnova vozišča in pločnikov med Tolstojevo in Posavskega ulico začela danes in bo trajala predvidoma do konca avgusta. V obeh smereh bo promet potekal le po enem voznem pasu, mestni avtobusi pa bodo ustavljali na začasnih postajališčih, ki bodo postavljena v neposredni bližini obstoječih postajališč. Na občini voznike prosijo za razumevanje in upoštevanje prometne signalizacije.

Gre za približno 550 metrov dolg odsek. Dela bo izvajal KPL kar v okviru rednega vzdrževanja, tako da tudi v tem primeru razpisa ni bilo. Na vprašanje, koliko znaša ocena vrednosti del, so na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet (OGDP) nedavno odgovorili, da je »o vrednosti posameznih del še prezgodaj govoriti«. Projekt obsega tudi že dalj časa napovedano preureditev kolesarske steze ob Dunajski cesti. Ta se bo sicer izvajala postopoma, pravijo na občini – po zaključku na omenjenem odseku se bo urejanje na drugih delih Dunajske nadaljevalo prihodnjem leto.

Z Vilharjeve tudi proti centru

Na Dunajski pa se letos obeta še večja sprememba. Po napovedih občine bodo do konca leta izvedli rekonstrukcijo križišča Dunajska-Vilharjeva (ta je bila predvidena že v desetletje starem prostorskem načrtu za Emoniko). Uredili bodo »trikrako semaforizirano križišče in tako omogočili, da se z Vilharjeve ceste zavije proti Slovenski oziroma Tivolski cesti«. Omogočeno bo tudi levo zavijanje z Dunajske (v smeri proti centru) na Vilharjevo. Kot pojasnjujejo na OGDP, pričakujejo, da bodo z uvedbo polnega križišča na tem mestu razbremenili Šmartinski podvoz, da se bodo prerazporedili prometni tokovi na širšem območju ter predvsem izboljšale razmere na Masarykovi cesti, Trgu OF in Šmartinski cesti. Je pa na drugi strani bržkone pričakovati večjo gnečo na Dunajski, ki ob rumenem pasu, rezerviranem le za javni prevoz, nastaja predvsem v jutranjih konicah.

Projektantska ocena stroškov znaša 256 tisoč evrov (brez DDV). Sicer pa na OGDP še dodajajo, da druge večje spremembe – z izjemo potrebnih prilagoditev v prostoru zaradi prenove križišča – na tem območju niso predvidene. Spomnimo, pred dvema letoma je občina načrtovala širitev Dunajske v pet- oziroma šestpasovnico prav na odseku med Vilharjevo in Topniško.