Mestni svetniki med drugim o odpravi škode po želedolomu in o Kosezah

Ljubljanske mestne svetnike danes čaka tudi obravnava predloga sklepa o povečanju vrednosti namenskega premoženja JSS MOL.

Objavljeno
09. junij 2014 09.28
Posodobljeno
09. junij 2014 10.00
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana − Ljubljanska občina želi za pomoč pri odpravi posledic zaradi žledoloma iz proračunske rezerve nameniti do 2,4 milijona evrov, in sicer za odpravo škode na zelenih površinah, v ljubljanskem živalskem vrtu, na gospodarski javni infrastrukturi ter na javni razsvetljavi. Odločitev o tem bodo ljubljanski mestni svetniki sprejeli danes na seji.

Ljubljanske mestne svetnike danes čaka tudi obravnava predloga sklepa o povečanju vrednosti namenskega premoženja in kapitala Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL). Občina želi s sklepom v namensko premoženje sklada prenesti posamezne dele stavb in zemljišča, ki so skupaj ocenjeni na 55,1 milijona evrov. Za ta korak so se na občini odločili, ker so po njihovem mnenju postopki v zvezi z gradnjo stanovanjskih objektov na zemljiščih, ki so v lasti MOL, veliko bolj zapleteni, kot bi bili, če bi bila zemljišča v lasti sklada. Ta je z odlokom zadolžen za zagotavljanje stanovanj v MOL. »Podobne težave se pojavljajo tudi pri gospodarjenju s stanovanjskim fondom, ki je delno v lasti MOL in delno v lasti JSS MOL,« so pojasnili na občini.

Na skladu so za STA pojasnili, da so skoraj vsa neprofitna stanovanja, ki so del prenosa nepremičnega premoženja, že oddana v najem in se v namensko premoženje sklada prenašajo kot zasedena. Izjemo predstavlja osem stanovanj, ki so po končani prenovi v postopku oddaje upravičencem uspeli po 15. javnem razpisu.

»Poleg povečanja namenskega premoženja in kapitala sklada s stanovanjskimi enotami, ki so že v funkciji in zasedene, se namensko premoženje povečuje tudi z drugimi nepremičninami, ki bodo predmet bodočih investicij in tako podlaga za povečanje števila neprofitnih najemnih stanovanj,« so zapisali na skladu in pojasnili, da večina projektov še ni razvita do faze, ko bi lahko povedali, kolikšno število neprofitnih stanovanjskih enot bo mogoče urediti.

Na dnevnem redu današnje seje je tudi predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjsko sosesko Koseze. Ta predvideva eno- in dvostanovanjske stavbe, predlog za izdelavo načrta pa so podali lastniki zemljišč.

Med pripombami, ki so jih pripravljalci načrta prejeli v času javne razgrnitve, so bile tudi pobude k umiku dopolnjenega osnutka odloka iz obravnave. Gradnji med drugim nasprotuje svet četrtne skupnosti Šiška, predlog za umik točke z dnevnega reda seje pa je podal svetniški klub SDS. Pojasnili so, da odlok omogoča delno pozidavo kvalitetnega zelenega klina z neprimernim poselitvenim vzorcem zmedeno zasnovane razpršene gradnje. Za opredelitev o predvidenem posegu so v svetniškem klubu prosili tudi okoljskega ministra, ki opravlja tekoče posle, Dejana Židana.

V pozivu so zapisali, da njegov odgovor pričakujejo do minulega petka, in dodali, da če ne bo odgovoril, bodo razumeli, da podpira tovrstne projekte župana Zorana Jankovića. Odgovora v svetniškem klubu očitno niso prejeli, saj so v sporočilu za javnost zapisali, da Židan podpira Jankovićev sporni projekt in neustrezno prostorsko ureditev.