Na Butajnovi se bojijo sevanja in padca cen zemljišč

Krajani zahtevajo, da družba Simobil postavi objekt zunaj naselja. Pod peticijo zbrali že 68 podpisov.

Objavljeno
18. junij 2015 20.43
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Šentjošt, Butajnova – Družba Simobil namerava na Butajnovi v krajevni skupnosti Šentjošt blizu Horjula postaviti bazno postajo za signal GSM, s čimer bi to območje pokrili s širokopasovnim internetom. Toda krajani, združeni v civilno iniciativo, zbirajo podpise in zahtevajo, da se objekt postavi zunaj naselja.

Pokritost države s širokopasovnim omrežjem je del nacionalne strategije za razvoj informacijske družbe, ki med drugim do leta 2020 predvideva dostopnost tega omrežja v vsakem slovenskem gospodinjstvu. Slovenija se sicer z razvitostjo telekomunikacijske infrastrukture na podeželju uvršča na rep držav v Evropski uniji. Država je lani izvedla javno dražbo za radijske frekvence, na kateri je bil Simobil izbran za skoraj polovico frekvenčnega spektra, pri čemer so se v družbi ob nakupu frekvenc zavezali, da bodo do sredine leta 2017 ponuditi širokopasovni mobilni internet v najmanj 225 naseljih, saj jim konfiguracija terena zdaj tega ne omogoča.

»Trenutna pokritost s signalom Simobila na Butajnovi in v sosednjem Šentjoštu nad Horjulom ni zadovoljiva. Radi bi odpravili tako imenovane bele lise in ljudem omogočili dostop do širokopasovnega mobilnega interneta,« je za Delo povedal Marjan Poljanec, pri Simobilu vodja oddelka za mobilno omrežje. Pravi, da so prejšnji mesec izbrali optimalno lokacijo za postavitev bazne postaje, ki pa ji tamkajšnji krajani nasprotujejo. To je sicer že druga lokacija, ki so jo domačini med iskanjem ustreznega zemljišča za pokritost s signalom GSM v obeh naseljih blizu Horjula zavrnili.

Najmanj 500 metrov stran od hiš

Vodja civilne iniciative Matjaž Beznik poudarja, da krajani ne bodo dopustili postavitve bazne postaje v bližini naselja, zato od Simobila pričakujejo vsaj 500-metrski odmik od najbližje hiše. Prebivalci se namreč bojijo čezmernega sevanja, objekt bi zmanjšal vrednost njihovih nepremičnin in tudi kvaril podobo kraja v Polhograjskih Dolomitih.

Predsednik krajevne skupnosti Šentjošt Pavel Malovrh je nad nasprotovanjem dela sokrajanov sicer presenečen, saj so si doslej v krajevni skupnosti zelo prizadevali za izboljšanje pokritosti območja s signalom GSM. S tem, da se za postavitev bazne postaje na Butajnovi zanima Simobil, pa ni bil seznanjen. Pravi, da bi se v skupnosti razveselili vsakega operaterja, ki bi hotel odpraviti območja belih lis, saj je tako stanje treba popraviti.

Tudi župana občine Dobrova – Polhov Gradec Franca Setnikarja je odklonilno stališče dela krajanov presenetilo, a jih hkrati razume, saj je treba morebitno čezmerno sevanje preprečiti, pri čemer ne dvomi o strokovnosti investitorja. Poljanec s Simobila je sicer že pozval krajevno skupnost, naj pomaga pri rešitvi problema oziroma pri iskanju sprejemljive lokacije.