Na Kudovem dvorišču se spet druži

Prvi teden Trnfesta: Po pozivu v medijih si marsikdo želi pomagati.

Objavljeno
08. avgust 2014 15.21
Skupina Joke na Trnfestu. Ljubljana, 07.08.2014
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Fina atmosfera se je vila v četrtek skozi trnovske kuloarje, osvežujoče je bilo spet že od daleč slišati, da se v Kudu nekaj dogaja. Na odru so ga žgali francoski Joke, pod njim pa je – kot da se ni v tem letu nič spremenilo – plesala eklektična mešanica občinstva. Najmlajši človek v poskoku je štel kakšnih sedem let. Trnfest se je začel.

Če ne drugega, te tja zmamita vonj po koruzi in odmev klepeta, ki se odbija od trnovskih blokov. Da se tam spet dogaja, veš tudi zato, ker je kar naenkrat več ljudi v okoliških barih, ki se vrstijo na poti od Ljubljanice, tamkajšnji vrvež te mimo Gradaščice in trnovske cerkve pripelje naravnost do Kuda. In potem seveda pozdravi in objemi tistih, ki jih dolgo nisi videl, »živjo, živjo,« se maha od daleč in blizu, poljubljajo se lica, delijo petke in nasmehi.

Ljudje bi radi pomagali, vrata so odprta

Res je, da je bilo letos pred začetkom Trnfesta o festivalu še najmanj potrošenih besed, drži tudi, da marsikdo sploh ni vedel, da v resnici bo ali da se je že začel. Ampak časa je še slab mesec, dogodkov na pretek, skoraj vsak se bo najverjetneje prej ali slej znašel tam.

V množici, ki je kimala na francoski ska, smo naleteli na Tomislava Vrečarja, novega predsednika društva Kud France Prešeren, s katerim smo se sicer že na dolgo in široko pogovarjali v intervjuju za Delo pred nekaj dnevi. Ampak tokrat nas je zanimalo, kakšen je odziv ljudi, v intervjuju je namreč sporočil vsem tistim, ki bi društvu želeli priskočiti na pomoč s kakršnimkoli znanjem, da so vrata na stežaj odprta, njihova ušesa pa napeta.

Dobre volje je bil, priznal je, da so objave v medijih pomagale in da se je v zadnjih dneh usul močan, a prijeten plaz pomoči, klicev, pripravljenosti mnogih, vsakemu posebej, je poudaril, je hvaležen.

»Če bo šlo tako naprej, bomo počasi imeli zapolnjen že septembrski program,« je povedal. »Prišle so štiri najstnice z idejo, da bi v Kudu septembra organizirale tridnevni minifestival, prejle sem srečal družino, ki se ukvarja z gledališčem in bi rada ustvarjala pri nas, pisala mi je slikarka, ki se sicer komaj prebija iz meseca v mesec, vendar nam je želela podariti svojo sliko ...« je našteval, kot da še sam ne more verjeti. Potem se je zresnil, vulgarno dejstvo ostaja: »Težava z denarjem seveda še zdaleč ni izginila.«

Ljudje lahko Kudu pomagajo s podarjenim evrom prek esemesov, odprt je tudi tekoči račun za morebitne donacije. Po Vrečarjevih besedah se je nekaj malega že nabralo, čuti pa se, da ljudje nimajo denarja, kar ne pomeni, da ne želijo pomagati.

»Med Trnfestom se bodo nekatere stvari razjasnile, počasi se vidi, kdo je pripravljen delati in kako, ekipa se lušči, prihajajo pa novi ljudje, ki so videli, da mislimo resno in pošteno,« je pojasnil. Po njegovem je najbrž pomagalo tudi to, da so se stvari lotili iskreno, posledica tega je, da so ljudje spet pridobili zaupanje, ki so ga sčasoma izgubili, hkrati pa se je pojavila neka nova volja, s katero je krč, v katerem se je znašel Kud, vsaj malo popustil.

Programa na pretek, težava je denar

Mi smo med koncertom prisluhnili tudi pogovorom in mnenjem obiskovalcev. Da je potrebna reorganizacija društva, češ da se brez nje ne bo zgodila nobena pomembna sprememba, so menili nekateri. Nekaj zmrdovanja je bilo čutiti nad tem, da nastopajoči letos spet nastopajo brezplačno, prav tako je bilo slišati, da to, da Trnfest letos je, nikakor ne bo rešilo problematike Kuda.

S čimer se strinja tudi Vrečar, dejstvo namreč je, da je Kud zadolžen za slabih 650 tisoč evrov. In dolg z vsakim dnem, zlasti zdaj, ko so zagnali še Trnfest, raste.

Andrej Rozman Roza, predsednik Kudovega programskega odbora, je na sredini okrogli mizi, na kateri so govorili o problematiki Kuda in ki jo je na svojih radijskih valovih prenašal Radio Študent, poudaril, kako pomembno je, da jeseni začnejo z učinkovitim programom, pri čemer si predvsem želi videti ljudi, ki nimajo svojega prostora za ustvarjanje, tistim, ki delajo zunaj kolesja javnega sektorja.

S samim programom torej ne bi smelo biti težav, finančni dolgovi pa bodo ostali tudi, ko bodo luči Trnfesta ugasnile. Pred dnevi so si izborili, da se to ni zgodilo predčasno (»Skoraj so nam izklopili elektriko,« je priznal Vrečar), toda do oktobra bo treba najti zanesljivejšo in predvsem bolj dolgoročno rešitev. Trnfest letos torej še ostaja, nocoj bosta na večeru založbe Radia Študent tam nastopili skupini Kuga in Dance Mamblita, jutri bo na sporedu Impro liga, v ponedeljek pa Kudova dražba. Na njej bodo Kudovi ustvarjalci naprodaj ponudili svoje umetniške stvaritve in kapacitete, kot so celoletna vstopnica za predstave Impro lige, vikendpaket v hotelu Kud France Prešeren, uporaba dvorane za en večer... Z izkupičkom bodo poravnali najem tehnične opreme za izvedbo letošnjega Trnfesta.