Na obrobju se še ne bodo znebili peska

Črnučan se sprašuje, zakaj so pri čiščenju javnih površin vedno na vrsti zadnji.

Objavljeno
03. april 2017 19.37
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – Pred dnevi smo pisali, da so delavci Snage začeli odstranjevati pesek z javnih površin in da bo postopoma na vrsto prišlo vse mesto. Nekateri z obrobja se ne morejo sprijazniti s tem, da so na vrsti vedno zadnji.

Črnučan P. M., ki je na pobudah meščanov hotel zvedeti, kdaj se bo Snaga lotila strojnega čiščenja pločnikov, kolesarskih stez in drugih javnih površin na območju črnuške četrtne skupnosti, je bil nad kratkim odgovorom razočaran. Franc Božjak, delovodja pri Snagi, je namreč odgovoril, da kot je že nekajkrat pojasnil, strojno čistijo ulice iz centra navzven, tako bodo predvidoma strojno očistili Črnuče konec aprila.

Občan, ki se ne more sprijazniti, da bodo v tem delu mesta na vrsto prišli šele čez mesec dni, nam je poslal več fotografij s primeri, ki bi jih po njegovem mnenju morali obravnavati prednostno. Na Dunajski cesti, ki je sicer glavna cesta skozi Črnuče, je po njegovem prepričanju nujno nemudoma očistiti dostop s te ceste na nadvoz, klančino in stopnice, ki vodijo do novoobnovljenega nadhoda čez železniško progo v Spodnje Črnuče. Tam je polno peska, četudi je v neposredni bližini postajališče mestnega avtobusa. Pod stopnicami na drugi strani pa je razbito steklo še od novega leta.

Blato z gradbišča

Nadalje opozarja, da so bili v Spodnjih Črnučah pločniki vso zimo močno onesnaženi zaradi gradnje bloka na Okrogarjevi. Ker si je KPL naredil izvoz z gradbišča kar na Petkovo in naprej mimo trgovine Mercator na Šlandrovo, čeprav je po načrtu gradbišča vhod nanj z Okrogarjeve, so bile ceste polne blata in peska. In da nesnage ni čistil nihče, razen dežja. S tovornjaki se je ta nesnaga prenašala naprej po Šlandrovi, kjer so svoj delež blata in zemlje dodali še izvajalci del z gradbišča dvorane za odbojko ob tej ulici.

V naselju vrstnih hiš v Petkovi ulici je po njegovih navedbah polno peska povsod, razen pred hišami, kjer ga stanovalci pometajo sami. Čiščenje Šlandrove ceste in pločnikov s kolesarsko stezo ob njej je zato po njegovem nujno izvesti takoj. Pločnik na Šlandrovi je namreč tudi sprehajališče prebivalcev vseh Spodnjih Črnuč. Mimovozeči avtomobili, avtobusi in tovornjaki tam zdaj dvigajo prah, pod čevlji škripa pesek in v nevarnost spravlja tudi kolesarje.

Na koncu Črnučan dodaja, da se vsa ta nesnaga dviga v zrak in so jo ljudje prisiljeni vdihavati, kar po njegovem pomeni, da so na obrobju Ljubljane daleč od »zelene prestolnice« in »prijazne« Ljubljane za pešce in kolesarje. Zanj izgovori, da se vsega naenkrat ne da počistiti, ne držijo. Pravi, da je treba čistiti stalno, saj tudi doma sproti počistimo smeti.