Na seji MOL danes o pomoči po žledu in častnih občanih

Občina je bila konec lanskega leta zadolžena za 123,4 milijona evrov, zadolženost Javnega holdinga Ljubljana je znašala 34,6 milijona evrov.

Objavljeno
14. april 2014 14.17
mestni svet
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Ljubljanska občina je imela lani 251,3 milijona evrov prihodkov in 242,8 milijona evrov odhodkov, kaže zaključni račun občinskega proračuna, ki ga bodo ljubljanski mestni svetniki obravnavali na današnji seji. Čaka jih tudi odločanje o častnih meščanih, finančni pomoči za odpravo posledic žleda ter soglasju Lekarni Ljubljana za nakup prostorov.

Zaključni račun proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL) za leto 2013 kaže, da je proračunski presežek znašal 8,5 milijona evrov. Občina je bila konec lanskega leta zadolžena za 123,4 milijona evrov, zadolženost Javnega holdinga Ljubljana je znašala 34,6 milijona evrov, Javnega stanovanjskega sklada MOL pa 26,7 milijona evrov.

Za nakup zgradb 4,1 milijona evrov

Občina je iz naslova glob in drugih denarnih kazni lani prejela 3,8 milijona evrov, kar je nekaj več od načrta v rebalansu lanskega proračuna. Prihodki od prodaje stavbnih zemljišč so lani znašali 1,03 milijona evrov, v rebalansu pa so načrtovali 4,7 milijona evrov.

Zaključni račun kaže, da je MOL prejela za 4,7 milijona evrov evropskih sredstev iz državnega proračuna, v rebalansu pa jih je načrtovala 5,4 milijona evrov. Iz EU je občina prejela nekaj več kot 585.000 evrov, kar je manj od načrtovanih nekaj več kot 797.000 evrov.

Za nakup zgradb in prostorov je občina lani namenila 4,1 milijona evrov, v rebalansu pa je predvidela 4,5 milijona evrov. Za novogradnje, rekonstrukcije in adaptacije je namenila 16,7 milijona evrov, za nakup zemljišč in naravnih bogastev pa 1,1 milijona evrov.

Na dnevnem redu tudi prostorski načrt

Na današnji seji bodo svetniki obravnavali tudi predlog odloka o dodelitvi finančne pomoči za odpravo posledic škode ob žledu in poplavah februarja 2014. Po predlogu odloka so do finančne pomoči upravičene fizične osebe, ki imajo stalno prebivališče v MOL v stanovanju ali stanovanjski stavbi, za katero je prijavljena škoda ob februarskem žledu in poplavah in je ocenjena z aplikacijo Ajda. Poleg tega morajo biti upravičenci lastniki, najemniki ali drugi upravičeni uporabniki stanovanja ali stavbe, katere gradnja ne predstavlja nedovoljenega posega v prostor.

Upravičenci bodo morali vlogo za dodelitev pomoči oddati najkasneje v 30 dneh po uveljavitvi omenjenega odloka. Finančno pomoč bodo lahko prejeli v višini 30 odstotkov ocenjene škode po aplikaciji Ajda ali 250 evrov, če bo to zanje bolj ugodno. Na stanovanje ali enostanovanjsko stavbo bodo lahko prejeli največ 5000 evrov.

Svetnike danes čaka tudi dopolnjeni osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje ob severnem robu mestnega središča ob Šmartinski cesti in Kolinski. Med drugim je na območju predvidenih 554 stanovanjskih enot, ureditev novega javnega Trga Kolinska ter gradnja vrtca.

Na dnevnem redu sta tudi poročilo o uresničevanju stanovanjskega programa MOL za leto 2013, letno poročilo Javnega stanovanjskega sklada MOL za lani ter soglasje Lekarni Ljubljana za nakup poslovnih prostorov v Litiji.