Na vrsti Polje IV, zadnje poglavje

V dveh montažnih objektih bo 56 najemniških stanovanj, pod njima pa lekarna in knjižnica

Objavljeno
30. marec 2016 17.16
Ljubljana – MOL oziroma njen stanovanjski sklad se pripravljata na zadnje poglavje stanovanjske gradnje v soseski Polje. Po junija lani dokončanih 148 stanovanjih v soseski Polje III je zdaj na vrsti nasproti nje še gradnja mini soseske Polje IV s 40 stanovanji in 16 bivalnimi prostori. Delila ju bo le skupna cesta.

Na spletni strani MOL je bil pretekli teden namreč objavljen razpis za izdelavo projektne dokumentacije in izvedbo gradbeno obrtniških in inštalacijskih del. Ta predvideva, da bi na skoraj 3150 kvadratnih metrov velikem zemljiškem kompleksu zgradili dve večstanovanjski lameli po tehnologiji montažne lesene gradnje, postavljeni pa naj bi bili na pritlični armiranobetonski podstavek z javnim programom.

Knjižnica in lekarna

Med atrijskima blokoma naj bi bilo še veliko nepokrito atrijsko dvorišče. V dveh garažnih kleteh naj bi bilo prostora za 74 avtov in ustrezno število shramb, nad pritličjem, v katerem bosta do 200 kvadratnih metrov velika lekarna in 940 kvadratnih metrov velika knjižnica, pa bo za štiri nadstropja stanovanj in bivalnih prostorov. Na vzhodni in južni strani bo še po šest zunanjih parkirnih prostorov.

Javno odpiranje ponudb je predvideno za 6. maj, pri presoji ponudnikov pa bo največ točk prinesla najnižja ponujena cena (80 odstotkov), preostanek pa kadrovske reference. Pri referencah bo pomembno tudi to, da bo ponudnik dokazal, da je v zadnjih petih letih že izvedel gradnjo montažne lesene stavbe v neto tlorisni površini, ki ni manjša od 1000 kvadratnih metrov. Rok za izvedbo vseh predvidenih del (izdelava projekta in izvedba gradnje) je 20 mesecev od začetka gradnje.

Poleg stanovanj in bivalnih enot, ki bodo omogočila bivanje več deset upravičencem do neprofitnih stanovanj oziroma najnujnejšega bivalnega prostora, bosta za celotno sosesko največja pridobitev knjižnica in lekarna.

Že prek 20.000 prebivalcev

V Polju sicer že imajo svojo knjižnico (do leta 1974 je delovala v nekdanjem zadružnem domu ob Zaloški cesti, potem pa so jo preselili v klet OŠ Polje, kjer je še zdaj), vendar je težko dostopna za invalide. Poleg tega deluje tudi v že precej nefunkcionalnih in dotrajanih prostorih. S preselitvijo knjižnice na novo lokacijo bi končno pridobili tudi 120 kvadratnih metrov velik večnamenski prostor (za prirejanje raznih delavnic, tečajev, razstav, služil pa bi tudi kot galerija), ki bi si ga delila s ČS Polje. Del dejavnosti pa bi se lahko odvijal tudi na 200 kvadratnih metrov velikem atriju pred knjižnico.

Četudi imajo v ČS Polje manjšo lekarno v zdravstvenem domu v Vevčah, pa je ta od nove soseske v Polju precej oddaljena. Zato bo nova lekarna pomembna pridobitev predvsem za stanovalce, živeče severno od Zaloške ceste.

Če pri izbiri izvajalcev ne bo zapletov, bi v soseski Polje IV lahko načrtovana stanovanja, bivalne prostore, knjižnico in lekarno (zadnji dve le do tretje gradbene faze) dobili že na prehodu iz leta 2017 v leto 2018. ČS Polje, v zadnjem času ena najhitreje rastočih četrtnih skupnosti kar zadeva mestna neprofitna najemna stanovanja, pa bi takrat že krepko presegla število 20.000 prebivalcev. Po zadnjem štetju, to je 1. 12. 2015, jih je imela namreč že 19.648. Od takrat pa so v tej ČS predali še ključe 148 stanovanj v soseski Polje III. In se utrdili na petem mestu po številu prebivalcev med 17 mestnimi ČS.