Tudi Ljubljana praznično zažarela

Praznično okrasje bo svetilo do 7. januarja. Tako kot prejšnja leta tudi v letošnjem decembru pričakujejo okoli milijon obiskovalcev.

Objavljeno
28. november 2017 18.36
prižiganje lučk
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Po kratkem kulturnem programu in nastopu otroškega pevskega zbora so obiskovalci skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem na Prešernovem trgu odštevali sekunde do 17.15, ko se je tudi Ljubljana za dober mesec, do 7. januarja, odela v praznično preobleko.

Na Prešernovem trgu je zasvetilo deset kilometrov luči na dvajsetmetrski smreki. V starem mestnem jedru je zažarelo toliko kilometrov prazničnih lučk, kolikor je iz glavnega mesta do Postojne, poleg njih še 800 svetlobnih teles in 40 lampijonov na drevesih ob Ljubljanici na Prulah, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci.

Iz 48 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo je po kuhanem vinu in drugih dobrotah zadišalo že danes dopoldne. Že v nedeljo pa bo na Prešernovem trgu ob frančiškanski cerkvi za štiri dni zaživel tudi Miklavžev sejem. V torek ob 17. uri bo Miklavžev sprevod, dedek Mraz pa bo v staro mestno jedro prišel petkrat, od 26. decembra naprej.

Po pojasnilu Turizma Ljubljana v decembrski Ljubljani pričakujejo okoli milijon obiskovalcev. Že tradicionalno jih bodo zabavali lajnarji, Dobra vila pred mestno hišo, jaslice iz slame na Bregu pred Zoisovo palačo, Čarobni gozd za otroke v paviljonu v parku Zvezda, ki se lahko zabavajo tudi na drsališču na Kongresnem trgu, od 18. decembra pa tudi na minismučišču na Novem trgu. Spremljal jih bo pester glasbeni program.

Rajanje bo vrhunec doseglo s tradicionalnim silvestrovanjem na štirih glavnih trgih, ob polnoči pa bo nebo nad Ljubljano razsvetlil petminutni ognjemet. Za obiskovalce, ki jim bo uspelo dobiti prostor, je od danes do 2. januarja dobrodošlo brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu.

Preseki časa

Tudi letošnja okrasitev je delo umetnika Zmaga Modica in nosi naslov Preseki časa. Kot pravi avtor, predstavlja možnosti vpogleda v različnost časa, tako v preteklost kot v prihodnost. Abstraktne in realistične podobe prikazujejo izseke iz žive in nežive narave. Okrasitev vsebuje dopolnjene elemente iz preteklih let, nekaj svetlobnih teles, kot sta dva zmajčka v Vegovi ulici, pa je novih. Največ svetlobnih likov bo mogoče videti v Stritarjevi in Trubarjevi ulici ter na Gornjem trgu. Obiskovalce pa bodo na petih vstopnih točkah v staro mestno jedro pozdravile modro osvetljene drevesne krošnje.

Staro mestno jedro bo prepredeno s 50 kilometri prazničnih lučk, nameščenih bo 800 svetlobnih teles in 40 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski šolarji in bodo krasili drevesa ob Ljubljanici in na Prulah. Osnovna okrasitev bo stala 220.000 evrov, sredstva pa so zagotovljena prek koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave, je povedala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Posnetek, kako so v Ljubljani prižgali lučke, lahko pogledate na spodnji povezavi:



Miklavžev in praznični sejem

Od 3. do 6. decembra bo na Prešernovem trgu ob frančiškanski cerkvi Miklavžev sejem. Na prazničnem sejmu, ki tradicionalno postane središče družabnega dogajanja za mesec dni, bo na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem in Prešernovem trgu stalo 48 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo, novost pa sta dve gostinski hišici tudi na Gallusovem nabrežju, je povedala Stuškova. V razpisu so zahtevali, da gostinci v skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane uporabljajo izključno do okolja prijazno embalažo, vsak pa mora ponujati tudi vsaj eno jed iz nabora Okusi Ljubljane.

Na Novem trgu 
mini smučišče Kameleon

Med novostmi je drsališče Ledena fantazija v parku Zvezda, ki ima več kot 2000 kvadratnih metrov ledenih površin in lahko hkrati sprejme 600 drsalcev. Za otroke do šestega leta je vstop prost. Druga novost je mini smučišče Kameleon, ki bo od 18. decembra do 19. januarja na Novem trgu razveseljevalo otroke do šestega leta, odprto bo od 10. do 19. ure. Smučanje bo brezplačno, dopoldne bodo potekali tečaji za organizirane skupine otrok iz ljubljanskih vrtcev, popoldne pa za otroke v spremstvu staršev. Postavljeno je v okviru projekta Vsi na smuči, ki želi v najmlajših spodbuditi veselje do aktivnega preživljanja prostega časa ter jim omogočiti izkušnjo alpskega smučanja, ne glede na njihov socialni status.

Na Bregu, pred Zoisovo palačo, bodo na ogled jaslice iz slame, ki so unikatno ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanje, vse figure pa so v naravni velikosti. Tradicionalni del decembrskega programa so še Čarobni gozd – ustvarjalne delavnice za otoke, Dobra vila pred Mestno hišo, nastopi lajnarjev, božični koncert pred Magistratom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na trgih in silvestrovanje na prostem. Stuškova je še pojasnila, da je za sofinanciranje decembrskih prireditev namenjenih 113.000 evrov iz mestnega proračuna, del stroškov bodo pokrili donatorji, del pa se financira iz najemnin za sejemske hišice.

Miklavž in dedek Mraz

Miklavžev sprevod se bo 5. decembra začel na Krekovem trgu, šel mimo Ciril-Metodovega trga, po Stritarjevi ulici do Prešernovega trga. Od 26. do 30. decembra se bo zvrstilo pet sprevodov dedka Mraza; vsak dan ob 17. uri se bo sprevod začel na Bregu, pot bo nadaljeval mimo Čevljarskega mostu, Mestnega trga, Stritarjeve ulice, Prešernovega trga, po Wolfovi ulici na Kongresni trg.

Silvestrovanje na prostem

Silvestrovanje za otroke na Kongresnem trgu se bo začelo ob 16. uri. Nočno silvestrovanje pa bo potekalo na štirih prizoriščih, z začetkom ob 21. uri. Na Mestnem trgu bosta občinstvo zabavali Helena Blagne in Nuša Derenda s spremljevalnima skupinama. Na Kongresnem trgu bodo nastopili Klara Jazbec, CoverLover, Jana Šušteršič in Lea Sirk, po polnoči pa Grupa Vigor. Na Pogačarjevem trgu bodo nastopali Kvintet Danila Lukana in FKK Band. Na Trgu francoske revolucije pa Nipke, Trije kralji (Zlatko, Klemen Klemen in RecycleMan) in Happy OI' McWeasel.

Brezplačno parkiranje

Obiskovalci decembrskih prireditev bodo od 1. decembra do vključno 2. januarja lahko brezplačno parkirali na Vodnikovem trgu, in sicer od ponedeljka do petka med 18.30 in 5. uro, ob sobotah od 18.30 naprej, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5. ure naslednjega dne. Do 7. januarja bodo vsak dan ob 17. uri iz TIC na Adamič-Lundrovem nabrežju potekali vodeni ogledi pravljične Ljubljane, posebna izkušnja pa bo lahko tudi vožnja s katero od turističnih ladjic.