Najboljši vinski dogodek s pookusom kislice

Tudi Križanke zaradi neporavnanih računov z izvršbo nad organizatorko festivala ljubiteljev žlahtne kapljice.

Objavljeno
09. december 2014 09.33
Wine jam v Križankah,Ljubljana Slovenija 10.05.2014
Suzana Kos, Ozadja
Suzana Kos, Ozadja
Ljubljana – Maja je bil v Križankah urbani festival vinske kulture, na katerega je organizator, društvo Presežek, povabil tudi več kot sto najboljših vinarjev iz regije. Obiskovalci so bili zadovoljni, sodelujoči pa očitno nekoliko manj. Računi namreč še vedno niso poravnani.

V anonimnem pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo, ogorčeni avtor, ki je sodeloval pri izpeljavi urbanega festivala vinske kulture v Križankah, opozarja na nedelovanje naše države, saj niti z izvršbo do svojega denarja ne more. Presežek, društvo za spodbujanje enoloških in gastronomskih presežkov, njegova predstavnica je Sabina Čakš, ima po majskem dogodku še vedno neplačane račune.

»Volontirali« znani vinarji

Med vinarji sta na festivalu, o katerem so mediji poročali z vrsto presežkov, sodelovali tudi vinski kleti Ščurek in Simčič. Nobena od njiju na koncu ni niti izdala fakture. »Organizatorka je izjavila, da ima za prireditev veliko sponzorjev, toda po mojem se ji je zalomilo prav pri njih. Sicer je bil to najboljši vinski dogodek letos pri nas, a dejstvo je tudi, da hočejo vsi zaslužiti, ona veliko obljublja in preveč fantazira, ljudje pa so naivni in verjamejo. Svet je poln nategov, in to je bil eden od teh,« je slikovit Stojan Ščurek iz vinske kleti Ščurek. Njegov kolega Aleks Simčič pravi, da so organizatorji naredili zmedo že na festivalu; tako imenovani plačljivi kuponi so se med dogodkom »čudežno« spremenili v neplačljive. Svojo stojnico je vinar predčasno zaprl, prireditev, polno opitih obiskovalcev, pa označil predvsem za nepotrebno delo.

Križanke v izvršbo

Po javno dostopnih podatkih je društvo Presežek blokirano. »Sabina Čakš pogodbeno določenega stroška uporabe Poletnega gledališča od maja ni v celoti poravnala, zato smo vložili predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine,« so nam povedali v Križankah. V anonimnem pismu je med drugim še zapisano, da je Vladan Stanojlović Kika, lastnik blagovne znamke Wine Jam, pod tem imenom je namreč festival potekal, ljubljanski organizatorki zdaj prepovedal uporabo imena. Stanojlović nam tega ni potrdil, poudaril je le, da je dobro ime njegove blagovne znamke zanj pomembno.

Avtor anonimnega pisma piše, da plačila še vedno niso prejeli ne večji del ekipe ne nekateri dobavitelji, da je Čakševa na telefon in druge kontaktne podatke neodzivna, združena ekipa pa da kljub pravnomočni izvršbi svojega denarja ne more izterjati. Ugotavlja, da je žal tovrstnih primerov v Sloveniji precej; naš pravni sistem pogodbenim delavcem ne zagotavlja poslovne varnosti, česar se nekateri posamezniki zavedajo in to tudi s pridom izkoriščajo.

Sabina Čakš meni, da medijska objava o tem primeru pomeni nezakonit poseg in kršitev ugleda in dobrega imena društva Presežek in njegovih predstavnikov. Razlog za neplačila je po njenih besedah neplačilo sponzorjev, komu vse je ostala dolžna, pa da ni naša stvar. »Naše društvo je enostavno ostalo nepoplačano, in če ni denarja na računu, ga ne moramo dati naprej,« poudarja. Trdi, da so se na medije obrnili študenti, ki so sodelovali pri izpeljavi festivala, da bi z grožnjami in objavo dosegli plačilo, vendar ga z medijsko objavo po njenih besedah ne bodo.