Namesto »letečih žgancev« čevapčiči in pleskavice

Zaslužek brez razpisov: podjetju Sedam 99 je kot edinemu ponudniku na podlagi vloge uspelo pridobiti dve javni prireditvi. Kostanjeva utica, ki bi jo moral odstraniti pred dvema mesecema, še stoji.

Objavljeno
27. november 2017 21.43
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Na najbolj zaželeni lokaciji v središču mesta, pri Prešernovem trgu, je mogoče tudi brez javnega razpisa in javnega poziva za zbiranje vlog dobro služiti. To dokazuje nelegalna utica za peko kostanja pred kavarno Tromostovje Huska Hajdarpašića, ki se ji je ta mesec na Prešernovem trgu pridružila še hišica s pleskavicami in čevapčiči.

Nelegalni utici za peko kostanja, ki bi morala biti po uvedbi postopka ljubljanskega mestnega inšpektorata odstranjena že do 6. oktobra, pa še kar stoji, in hiški s čevapčiči, za katero so na MOL pojasnili, da na Prešernovem trgu od 1. do 26. novembra stoji v okviru prireditve Dnevi bosanske kuhinje, je skupno, da sta v lasti podjetja Sedam 99, d. o. o., katerega direktorica in ustanoviteljica je Hajdarpašićeva žena Darija.

Dnevi bosanske kuhinje in Veseli december

Na vprašanje v pobudah meščanov iz ČS Center, kje vse ta kulinarični festival poteka in kdo sodeluje pri njem – edini ponudnik na tem »festivalu« je namreč samo ta gostinska hiška – in na naše vprašanje, ali je bil za ta javni festival izveden kakšen razpis, so na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti odgovorili, da razpis ni bil izveden in da gre za samostojno prireditev, stranka pa da je dovoljenje pridobila na podlagi vloge. Sedam 99 je za izdajo dovoljenja na Prešernovem trgu zaprosil z vlogo 14. septembra, in sicer za postavitev tipske gostinske hišice, barskih mizic, senčnikov in dodatnega pulta poleg tipske hiške za potrebe priprave in ponudbe hrane, za dve javni prireditvi: za omenjene Dneve bosanske kuhinje ter takoj v nadaljevanju za Veseli december, ki poteka od 27. novembra do 2. januarja. Območna upravna enota pa je predhodno izdala urbanistično soglasje.

Na oddelku za gospodarske dejavnosti so pojasnili, da se po drugem členu odloka o posebni rabi javnih površin dovoljenje za javno prireditev izda na podlagi vloge in ne na podlagi javnega razpisa. Preverili smo odlok in ugotovili, da je na takšen način dovoljenje mogoče dobiti za kulturne, športne, zabavne, izobraževalne, verske, humanitarne in druge prireditve. Na mestnem oddelku za urejanje prostora pravijo, da je bilo letos na podlagi vloge za različne rabe javnih površin izdanih približno 600 dovoljenj.

Za Sedam 99 strogi pogoji ne veljajo

Glede na to, da je bil ta mesec objavljen javni poziv za zbiranje vlog za najem malih in velikih gostinskih hišic na Prazničnem sejmu 2017, pri čemer bo najem najdražje stal 15.000 evrov, za prijavitelje pa veljajo precej ostra pravila, nas je zanimalo, ali lahko kdorkoli zunaj tega poziva poda vlogo za samostojno postavitev gostinske hiške in ali je to v skladu s predpisi. Na mestnem oddelku za urejanje prostora so na to odgovorili, da je postavitev takšnega začasnega objekta po predpisih MOL dopustna. Na mestnem oddelku pa gospodarske dejavnosti in promet pa, da je bila vloga podjetja Sedam 99 podana za izvedbo dveh omenjenih javnih prireditev in ne za postavitev premičnega gostinskega obrata.

Na vprašanje, ali tudi za podjetje Sedam 99 veljajo stroga pravila kot za gostince, ki so se prijavili za Praznični sejem 2017 – v javnem pozivu je namreč zahtevano, da morajo gostinci zagotoviti jed iz nabora kulinarične ponudbe Okusi Ljubljane, s tradicionalnimi ljubljanskimi jedmi, med njimi so tudi leteči žganci, žabji kraki, medena potica, pehtranove palačinke itd., ki mora biti ustrezno označena, hrane in pijače pa ne smejo streči v plastični embalaži – so v javnem zavodu Turizem Ljubljana odgovorili: »Ker podjetje Sedam 99 ni kandidiralo na javnem razpisu, pogoji zanj ne morejo veljati. Kljub temu v sodelovanju z MOL nagovarjamo k uporabi okolju prijazne embalaže vse gostince, tudi podjetje Sedam 99.«

Za kostanjevo utico ugodili odlogu izvršbe

Mestni inšpektorat smo vprašali, zakaj pred kavarno Tromostovje še ni bila odstranjena kostanjeva utica, ki prav tako ni kandidirala na razpisu za najem utic za peko kostanja, in zaradi katere so uvedli inšpekcijski postopek zaradi uporabe javne površine v nasprotju z izdanim dovoljenjem za posebno rabo javnih površin. Za takšno kršitev je za pravno osebo predpisana globa v višini 1500 evrov in za njeno odgovorno osebo v višini 800 evrov. Na mestnem inšpektoratu pravijo, da je bila zavezancu, ker do 6. oktobra nepravilnosti ni odpravil, izdana ureditvena odločba: »Uta ni odstranjena, ker je zavezanec zoper izdano ureditveno odločbo vložil pritožbo in predlog za odlog izvršbe, kateremu je bilo ugodeno.« Kršitelju prav tako niso predpisali globe, »ker se še izvaja postopek o prekršku«. Na vprašanje, kako bodo ukrepali naprej, pa so dogovorili: »Ukrepali bomo v skladu s predpisi, in sicer z zakoni o inšpekcijskem nadzoru, o splošnem upravnem postopku in o prekrških.«

Dvojna pravila?

Znano je, da župan Zoran Janković z družino Hajdarpašić nima samo poslovnega odnosa, temveč tudi prijateljskega. Če bo kostanjeva utica pred kavarno Tromostovje stala še naprej, nas je zanimalo, ali lahko to prebivalci MOL razumejo, da obstajajo dvojna pravila: ena za izbrance in druga za običajne meščane? Na mestnem inšpektoratu so na to odgovorili: »Ukrepali smo skladno z veljavno zakonodajo.«