Nejevolja zaradi zabojnikov za papir in embalažo

Zabojnike za papir je odklonilo 15 odstotkov uporabnikov iz hiš, podpisati so morali zavezo, da papir ne bo med mešanimi odpadki.

Objavljeno
15. april 2013 18.24
LJUBLJANA SLOVENIJA 7.3.2011 KRAJA ODPADNEGA PAPIRJA V LJUBLJANI FOTO: DEJAN VODOVNIK
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Ljubljanska Snaga je lani in v prvih mesecih letos brezplačno razdelila približno 60.000 novih zabojnikov za papir in embalažo. Številni prebivalci se pritožujejo, da jim ti zabojniki zavzemajo že tako dragocen prostor za parkiranje avtomobilov.

V MOL in devetih primestnih občinah so jih razdeljevali po pravilu, da so k 120-litrskim črnim zabojnikom postavili 240-litrskega za papir, k 770-litrskim črnim pa 1100-litrskega. V Snagi pravijo, da se pri tem zavzemajo za čim bolj prilagodljive rešitve, pri čemer sodelujejo tudi z upravniki blokov. Nekateri se namreč odločijo za zbirno mesto znotraj stavbe in poleg nabiralnikov namestijo 240-litrski zabojnik.

Cilj: več ločeno zbranih odpadkov

Na Snagi zagotavljajo, da so dodatni zabojniki za ločene frakcije in manj praznjenj črnih zabojnikov, ker je manj preostanka odpadkov zaradi doslednega ločevanja, privedli do dobrih rezultatov. Količina zbrane embalaže se je lani v primerjavi s predlani povečala za 56 odstotkov; oktobra, novembra in decembra lani pa za povprečno 90 odstotkov. Tudi odloženih odpadkov je vsako leto manj. Leta 2011 so na odlagališču Barje odložili 110.000 ton, lani 88.450 ton, letos pa ocenjujejo, da jih bo 75.000 ton. Dodajajo, da je skupni cilj dodatnih novih zabojnikov, tudi za papir, in spremenjene pogostosti odvoza, več ločeno zbranih odpadkov.

O pritožbah prebivalcev zaradi velikega števila zabojnikov pa pravijo, da občinski odloki o zbiranju komunalnih odpadkov po Sloveniji določajo, da je uporabnik sam dolžan zagotoviti prostor zanje. Stalno zbirno mesto mora biti na zasebni površini in je namenjeno za postavitev zabojnikov za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov, bioloških in ločenih frakcij. »Uporabnik se sam odloči, kam bo na svojem zemljišču postavil zabojnike, ki bodo tam med zbiranjem. Na dan odvoza pa jih je dolžan postaviti na javno površino oziroma prevzemno mesto in jih po odvozu vrniti na zbirno mesto. Če je prevzemno mesto na zasebni površini, morajo uporabniki omogočiti dostop za odvoz.«

Prebivalci, ki živijo v individualnih hišah, so imeli možnost, da zabojnike za papir, ne pa tudi za embalažo, odklonijo s podpisom posebne izjave; vendar za to cena storitev Snage ni nižja. V omenjeni izjavi so se zavezali, da papirja ne bodo odlagali med mešane odpadke, temveč v ustrezen zabojnik na ekološkem otoku oziroma zbiralnici. Na ljubljanski Snagi so povedali, da točni podatkov o zavrnitvah nimajo, zabojnik pa je odjavilo približno 15 odstotkov uporabnikov. Pravijo, da po predhodni anketi zbiranje papirja na zbirnem mestu podpira približno polovica uporabnikov.

V prihodnjih mesecih zaostritev nadzora

Nadzor nad izvajanjem določb odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov opravlja Inšpektorat Mestne uprave MOL. Odlaganje papirja, embalaže in drugih odpadkov, ki niso preostanek odpadkov, v črni zabojnik, se kaznuje z globo v višini 800 evrov. Vodja mestnega inšpektorata Bogomira Skvarča je povedala, da lani niso izdali nobene takšne kazni, saj je bil sprejet nov odlok o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov, s prehodno določbo, po kateri je izvajalec javne službe dolžan opozarjati uporabnike na novost šest mesecev po uveljavitvi. Na Snagi pravijo, da prebivalce nenehno ozaveščajo in opozarjajo na neizpolnjevanje obveznosti »na prijazen način in brez groženj s sankcijami«. Če pa se bo to nadaljevalo, bodo v prihodnjih mesecih skupaj z mestnim inšpektoratom izvajali poostren nadzor s sankcijami. Sicer pa je lani mestna inšpekcija izdala 21 odločb o kršitvi odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov, predlani pa 35, kazni pa so od 200 do 5000 evrov.

Ker je bilo v zadnjih letih tudi veliko kraj papirja iz teh zabojnikov, na Snagi pravijo, da se »Sintalove intervencijske skupine odzivajo na prijave občanov – če storilce ujamejo, jih zadržijo do prihoda policije«.