Nekoč v Ljubljani: Hotel Metropol

Po drugi svetovni vojni so ga nacionalizirali in predali v uporabo JLA.

Objavljeno
05. marec 2015 11.36
Martin Rotovnik
Martin Rotovnik

Ljubljana - Zgodba Hotela Metropol se je začela v Blatni vasi, kakor se je reklo območju, kjer danes stoji mestna železniška postaja.

Sredi Blatne vasi je takrat stala gostilna Zum Morhen, ki so jo po gradnji postaje leta 1849 preimenovali v hotel Južni kolodvor.

Hotel z restavracijo je bil v tistem času eno od priljubljenih zbirališč višjih državnih uradnikov in uslužbencev. Tako je bilo vse do leta 1913, ko ga je kupil trgovec Franc Miklič, ki se je po tridesetih letih precej premožen vrnil iz Rusije.

Miklič je poleg poslopja kupil tudi sosednje parcele in začel graditi hotel z 72 sobami in restavracijo. Hotel je bil zgrajen leta 1928 in tako je Ljubljana dobila hotel Miklič.

Podjetni trgovec je kmalu opazil, da je gostov veliko in da je hotel nenehno polno zaseden, zato ga je dvakrat prizidal in na koncu pridobil dvojno število hotelskih sob.

Kar 164 sob, restavracija, kavarna in kazino

Na prizidani hotel so pričvrstili tablo hotel Metropol, ko so ga štiri leta pozneje ponovno povečali, je nosil napis hotel Metropol Miklič, v katerem se je bohotilo 164 sob, restavracija, kavarna in dvorana. Zunaj pa so gostje uživali na senčnem vrtu poleg kegljišča.

Hotel je imel na strehi razgledno teraso, do katere so gostje prišli z dvigalom. Zadaj na dvorišču pa sta bila mehanična delavnica in veliko parkirišče za avtobuse.

Po drugi svetovni vojni so hotel Metropol nacionalizirali in predali v uporabo Jugoslovanski ljudski armadi. V hotelski stavbi je bil vse do leta 1991 Dom armade.

Obnovljenemu objektu nekdanjega hotela so pozneje dodali vogalni prizidek in mu nadzidali peto nadstropje. Prostore uporabljajo ministrstva, podjetja in banke, pritličje danes kazijo lokali s hitro prehrano.