Nemarno s kulturnim spomenikom

V starem zazidalnem načrtu površina ob Stari cerkvi ni bila namenjena parkiranju. Sanacija stopnic ob spomeniku ni med prednostnimi nalogami.

Objavljeno
17. november 2016 17.21
Parkirišča v Šiški pri stari cerkvi. V Ljubljani 17,11,2016[parkirišča.stara cerkev.infrastruktura]
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Ko je pred letom dni ljubljanska občina pred svojo parcelo ob Stari cerkvi oziroma cerkvi sv. Jerneja v Šiški postavila zapornico, so poudarili, da parkiranje tik ob kulturnem spomeniku ne bo več mogoče. Zdaj je tam še vedno polno avtomobilov, razlika je le ta, da je zapornica spuščena.

Na vprašanje, kdo je na seznamu upravičencev, ki lahko odpirajo zapornico in tam parkirajo, so na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet odgovorili, da je parkirišče namenjeno stanovalcem in ni plačljivo; na naše prvo povpraševanje pa so odgovorili, da bo sicer dovoljen dovoz na dvorišče in omogočena dostava, parkiranje levo od kulturnega spomenika državnega pomena pa ne bo več mogoče.
Obnove stopnic letos ne bo

Ljubljansko občino smo že nekajkrat tudi vprašali, kdaj načrtuje potrebno sanacijo stopnišča na levi strani ob cerkvi, ki je v občinski lasti, za kar je potrebno poskrbeti še toliko prej, saj je območje skupaj s stopniščem zaščiteno. Pred letom dni so odgovorili, da bodo s koncesionarjem pregledali stopnice in morebitna potrebna vzdrževalna dela uvrstili v plan del za leto 2016. Letošnje leto se bliža h koncu, dela pa se še niso niti začela. Na vprašanje, zakaj sanacije stopnišča še ni, so na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti odgovorili, da ocenjujejo, »da stopnice niso v stanju, ki bi zahtevalo prioritetno prenovo, o posegih pa bodo javnost pravočasno obvestili«.

Neurejene evidence zemljišč in nepremičnin

Eden od problemov na tem območju je tudi ta, da MOL v javnih evidencah nima urejenih svojih zemljišč in nepremičnin, ki jih ima sicer evidentirane kot lastnino. Iz Gursovih podatkov je razvidno, da parcelne meje niso urejene, vendar pa bi morale biti. Po zakonu o graditvi objektov (ZGO) so bile namreč te zahteve podane že leta 2003, kar pomeni, da ima ljubljanska občina takšno neurejeno stanje že 13 let. Tako je iz parcelacije razvidno, da razmejitve parcel ne odgovarjajo razmejitvam vrst zemljišč in rabe na njih po grajenem stanju. To grajeno stanje, ki je temelj za vse nadaljnje urejanje, tudi za razglasitev grajenega javnega dobrega, mora občina vnesti v evidence in s tem stanje evidenc legalizirati. Glede legalnosti gradenj mora obstajati tudi uradna tehnična dokumentacija z upravnimi dovoljenji. Če je ni, je treba najprej legalizirati tudi zgrajeno.

Na vprašaje, kako daleč je projekt evidence nepremičnega premoženja MOL (ENP), ki na tem območju predvideva širši obseg javnih površin, kot je v izvedbenem delu veljavnega občinskega prostorskega načrta MOL (OPN MOL ID), torej tudi trg pred cerkvijo, dostopno pot in stopnišče, so na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti odgovorili, da je koncesijska pogodba za ureditev ENP MOL še vedno v teku. Urejanje površin, ki so predvidene za razglasitev grajenega javnega dobra, pa poteka po posameznih katastrskih občinah. Kdaj bo urejanje končano, pa še ne morejo napovedati.

Treba je upoštevati stari zazidalni načrt

Martina Lipnik, predsednica Društva za urbano okolje, Odbor za lepšo Staro Šiško Duo, opozarja, da mora elaborat ENP strogo slediti podatkom iz aktov v času gradnje posamezne nepremičnine, se pravi stavb, njihove zunanje ureditve, druge javne ureditve, zazidanih in nezazidanih zemljišč. V starem zazidalnem načrtu za Staro cerkev ta površina ni bila namenjena parkiranju, stopnišče pa bi moralo biti opredeljeno kot kategorizirana javna pešpot, ki je lahko del uradnega parka. Če elaborat ENP ne upošteva dokumentov o legalnosti gradenj in ureditev, je njegova zakonitost in s tem uradna uporabnost sporna, dodaja.

Zanimalo nas je, ali v tem primeru ENP upošteva prostorski akt iz časa gradnje teh površin, to je stari zazidalni načrt za Staro cerkev, so na mestnem oddelku za urejanje prostora namesto odgovora na to odgovorili le, da je v veljavnem OPN MOL ID površina pred cerkvijo in del površine, ki leži južno od cerkve, opredeljena kot javna površina – trg. Za območje Stare cerkve oziroma cerkve sv. Jerneja v Šiški pa je izdelan tudi elaborat ENP, v katerem so upoštevani podatki iz dokumentov iz časa gradnje, in sicer zazidalni načrt za območje zazidalnega otoka ŠS 4/1 Stara cerkev in upravna dovoljenja za gradnjo na tem območju. V pripravi pa so spremembe in dopolnitve OPN, tako bo OPN usklajen s predlogi elaborata ENP.

Še en inšpekcijski postopek

Še en problem pri Stari cerkvi pa je zasebno parkirišče desno pred Staro cerkvijo, ki je od leta 2011 po mahinaciji podjetja Giposs v zasebni lasti bližnjega frizerja, ki je tam podrl drevesa, ki so bila del hortikulturnega urejanja parka z gradbenim dovoljenjem iz leta 1984, in uredil parkirišče z zapornico. Inšpektorat za okolje in prostor je pred letom dni uvedel nov, že drugi inšpekcijski postopek, v katerem naj bi preverili skladnost gradnje z veljavnim upravnim dovoljenjem oziroma veljavno dokumentacijo. Vendar pa ni znano, kdaj bo ta inšpekcijski postopek prišel na vrsto za obravnavo.