Nogometaši lovijo zadnji rok za domače tekme

Domžalski stadion: Nogometno igrišče prenovljeno, stara atletska steza pa še čaka na izvajalca.

Objavljeno
26. junij 2017 15.23
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Domžale – Nogometni in atletski stadion počasi dobiva novo podobo. Nogometno igrišče že ima novo drenažo in travo, še vedno pa na terenu ni izvajalcev za prenovo atletske steze. Ti bi morali pohiteti, saj se domače nogometno prvenstvo začne 15. julija.

Ko smo sredi maja pisali, da bo glede na zatrjevanje izvajalca prenovitvenih del na nogometnem igrišču težko uloviti rok za dokončanje del – takrat je bil 10. junij – nismo niti pomislili, da bi bil lahko negotov tudi 15. julij, ko naj bi bila končana še prenova atletskega dela stadiona. Na nogometno igrišče so pred kratkim sicer že položili bale trave, v naslednjih dneh pa bodo okoli njega položili še pasove umetne trave. Zdaj sledi negovanje, ki zajema zalivanje, košnjo, valjanje igrišča z mehanizacijo, posipanje z mešanico mivke, luknjanje in gnojenje igrišča. Ta proces mora trajati najmanj tri tedne, le tako bo namreč igrišče kvalitetno in pripravljeno za uporabo. V nasprotnem primeru izvajalec ne bo prevzel garancij za izvedeno delo, igrišče pa bi lahko celo poškodovali.

Zamuda z atletsko stezo

Ker še nismo opazili izvajalca del za prenovo atletskih površin, smo župana Tonija Dragarja vprašali, ali bo občina kot lastnica stadiona nogometnemu klubu Domžale lahko zagotovila, da bo na domačem terenu odigral vsaj drugo evropsko tekmo v predtekmovanju oziroma prvo domačo tekmo državnega nogometnega prvenstva. Dragar je zanikal, da prenova stadiona zamuja. Zaradi velike količine dodatnega izkopa, kar je bila posledica odstranitve nenosilnega materiala na nogometnem igrišču, je izvajalec za to delo pač potreboval več časa.

Župan je še opozoril, da v vsem letu za prenovo ni mogoče najti dveh mesecev, ko objekt ne bi bil v uporabi, pozimi pa dela niso možna.

Na vprašanje, ali bo atletska steza prenovljena do 15. julija oziroma ali je možen tudi odlog prenove do naslednjega premora nogometašev, je Dragar odgovoril dvoumno: »Če prenova ne bo končana do tega datuma, to ne sme biti ovira za brezhibnost nogometnega igrišča«. In to čeprav smo ga opozorili, da bi tehnični delegat lahko prepovedal igranje tekme, če bi bilo okoli zelenice gradbišče, pa naj gre za državno ali evropsko raven tekmovanja.

Opozorila NK Domžale

Tina Jeklic
iz domžalskega nogometnega kluba nam je dejala, da so zaradi zapletov pri prenovi stadiona že pred časom morali prvo tekmo v evropskem predtekmovanju prestaviti v Celje – ta bo v četrtek. Če se uvrstijo v drugi krog predtekmovanja, pa bi moral biti domžalski stadion prenovljen najkasneje 14. julija. Povratna tekma je namreč predvidena za 20. julij. Ta skrajni rok je pomemben tudi zaradi domačega prvenstva, sploh če bodo v tekmovanju, ki se začne 15. julija, morali prvo tekmo igrati doma.

Jekličeva je še opozorila, da bi lahko bila nepremostljiva ovira na domačem stadionu tudi pokvarjena ura na semaforju. Če ta ne bo popravljena oziroma če semaforja ne bodo zamenjali z novim, sodobnejšim, tekem ne bo mogoče igrati ne v domačem ne v evropskih prvenstvih. Čeprav je po besedah Jekličeve župan že pred dobrim mesecem obljubil vsaj popravilo starega semaforja, je Dragar dejal, da se o semaforju niso pogovarjali – ne o popravilu ne o nakupu novega. To je zanj stvar uporabnika.

Mnenje predsednika kluba

Predsednik kluba Stane Oražem pričakuje, da bo nogometno igrišče uporabno okrog 9. julija, ko bodo minili trije tedni od položitve travne ruše. Po njegovem mnenju prenova atletske steze ne bo vplivala na uporabo nogometnega igrišča, bi jim pa zamuda povzročila nekaj dodatnih stroškov in nevšečnosti pri delu. Četudi dodatni izkopi in odstranitev materiala niso bili nujno potrebni, je Oražem prepričan, da je bilo to dobro, saj bo zaradi tega spodnji ustroj igrišča homogen in bo v funkciji najmanj trideset let. Ne glede na vse zaplete meni, da bodo lahko tako začetek prvenstva kot morebitni drugi krog evropske lige odigrali v Domžalah.

Večji problem pa so zanj stvari, ki niso narejene – garderobe na stadionu, semafor in predvsem zelene površine (otroška igrišča). A ni težava denar, temveč to, da ne dobijo dovoljenj. Zelene površine in otroška igrišča bi po njegovih besedah uredili na lastne stroške.