Nova dvorana bo novembra gostila prve telovadce

Gimnastični center: Boljše razmere za telovadce, oprema za milijon evrov in športni hostel.

Objavljeno
10. september 2015 18.01
Gimnastični center Ljubljana 8.9.2015 [gradbeništvo,dvorana,šport,ljubljana,slovenija
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Te dni tudi notranjost novega gimnastičnega centra Cerar-Pegan-Petkovšek dobiva končno podobo. Dela, ki bi morala biti izvedena že avgusta, so se sicer zavlekla. Pri Športu Ljubljana napovedujejo, da bodo končana v približno mesecu dni, telovadci pa naj bi novo pridobitev lahko preizkusili novembra.

Polaganje parketa v osrednji dvorani, ploščic v spremljevalnih prostorih, montaža opreme, pleskanje, urejanje okolice ... Delavcev, ki opravljajo zaključna obrtniška in instalacijska dela v novem športnem objektu, namenjenem zlasti telovadcem, v zadnjih tednih mrgoli. Pravzaprav je na gradbišču v športnem parku Svoboda živahno že vse od januarja, ko se je začela gradnja dvorane, o kateri se je prej desetletja predvsem veliko govorilo in obljubljalo. Čeprav dela nekoliko zamujajo in jih izvajalcu, novomeškemu CGP, ni uspelo končati do pogodbenega roka, ki se je iztekel avgusta, je direktorica Športa Ljubljana Tatjana Polajnar zadovoljna: »Delali so ob sobotah in nedeljah, tudi praznikih.«

Rok do konca septembra

Da je rok kratek in ga bo težko ujeti, je bilo jasno že ob začetku gradnje. A ker jim je ministrstvo za šport, ki je za objekt lani namenilo 7,1 milijona evrov evropskih sredstev, rok za izvedbo investicije podaljšalo, so pri Športu Ljubljana mirni. »Do 30. septembra moramo oddati izjavo o zanesljivosti objekta zaradi evropskih sredstev,« je povedal Zoran Lubej, vodja investicije v javnem zavodu. Pravi, da so rok izvajalcu podaljšali, ker jih je na začetku presenetila geomehanska struktura tal, ki je zapletla pilotiranje, pa tudi zaradi slabšega vremena v zimskih mesecih. Lubej pričakuje, da bo objekt povsem končan sredi oktobra, potem jih čaka še pridobitev uporabnega dovoljenja.

Polajnarjeva in Lubej tako odprtje napovedujeta za november in zagotavljata, da bodo evropska sredstva počrpana v celoti in da se vrednost gradbenih del, ki je po pogodbi slabih 8,8 milijona evrov (z davkom), ne bo spremenila. Na ministrstvu so zapisali, da bodo vsi zahtevki, ki jih bodo prejeli do 15. oktobra, tudi plačani. Na izračun, koliko bo stala celotna naložba, bo treba počakati še nekaj tednov, bo pa to poleg prenove kopališča Kolezija ena največjih športnih investicij v glavnem mestu v zadnjih letih.

Veliko boljše vadbene razmere

In kaj bo v križišču Gerbičeve in Koprske na Viču pričakalo telovadce? Dvorana, katere višji del bo namenjen ritmični gimnastiki, v nižjem delu pa bodo postavljena orodja za športno gimnastiko, od parterja, bradlje, krogov, droga do preskoka, gredi in konja. Za trening novih elementov bo telovadcem na voljo tudi oblazinjena gimnastična jama. Del dvorane za ritmično gimnastiko bo od tistega za športno mogoče ločiti s pregradno zaveso. V tretji etaži bo še manjša dvorana s stalno postavitvijo orodij, namenjena vadbi mlajših selekcij, ob njej pa so nad dvorano za ritmično gimnastiko že vidne (delno fiksne, delno izvlečne) tribune za 350 gledalcev.

Objekt bo namenjen zlasti treningom; razmere bodo, kot poudarja Lubej, zagotovo veliko boljše, kot jih imajo telovadci, razpršeni na različnih lokacijah po mestu, zdaj. V dvorani, ki je dobila ime po najuspešnejših slovenskih telovadcih, naj bi prirejali tudi nekatere tekme slovenske lige in mladinskih selekcij, medtem ko bodo večje tekme še vedno organizirali v drugih objektih, Tivoliju in Stožicah. Za dobavo in montažo športne in gimnastične opreme bo za dober milijon evrov poskrbel begunjski Elan.

Športni hostel za obiskovalce

Kako bodo potekali treningi, je še stvar dogovorov med klubi in društvi, občino ter Športom Ljubljana, pravi Polajnarjeva. Pogovori o tem se bodo začeli v prihodnjih dneh, ko bodo gimnastične klube tudi povabili na ogled novega objekta. Za prihodnje leto bodo morali klubi, kot je običajno, kandidirati na občinskem razpisu. Lubej zagotavlja, da so pri športnem delu objekta upoštevali vse zahteve in načrte Gimnastične zveze Slovenije. Ta je projekt najprej nameravala izvesti z lastnimi sredstvi, a se ni izšlo, zato je investitorstvo prevzela občina – pod pogojem, da za objekt pridobi evropski denar.

Nekatere manjše spremembe, na primer razporeditev prostorov, so naredili le zaradi lažjega upravljanja objekta, pravi Lubej. Tako bodo v pritličju poleg garderob poslovni prostori, ki jih bo zavod tržil (predvideno je, da bo v objektu imela sedež gimnastična zveza), v drugi in tretji etaži so prostori za komercialne dejavnosti (ena dvorana bo namenjena fitnesu, dve skupinskim vadbam). V četrti etaži pa po besedah Polajnarjeve nastaja nekakšen športni hostel: 15 dvoposteljnih sob s kopalnicami, urejena bo tudi savna. »Namenjen bo športnikom, ki bodo v Ljubljano prišli na tekmovanje, da tu prespijo, ali pa tistim, ki bodo sem prišli na daljše priprave,« pravi direktorica zavoda.

Tako kot sobe čakajo na vso opremo, delavce veliko dela v prihodnjem mesecu dni čaka še v okolici objekta. Na vzhodni strani bodo urejeni športna igrišča, ki bodo med prireditvami namenjena parkiranju, manjši park in zunanje naprave za fitnes, večje parkirišče pa bo na zahodni strani dvorane.