Ob domu upokojencev še stanovanja ob Regentovi

Gradnja prve vile v nizu več zasebnih stavb se je začela – Sosedje nezadovoljni

Objavljeno
18. januar 2018 18.17
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V ozkem pasu med Ulico 28. maja in Regentovo cesto bodo javni in zasebni investitorji letos in deloma v prihodnjem letu za okoliške prebivalce precej velika motnja. Gradili bodo namreč več zasebnih vil in nov draveljski dom upokojencev. Na eni od parcel je prav te dni zasebnik zase že začel graditi večjo zasebno hišo, imenovano Nobl vila.

Na severnem območju Regentove ceste, kjer je na pobudo desetih zasebnih investitorjev in dveh podjetij arhitekturni biro Šabec-Kalan-Šabec arhitekti že leta 2014 pripravil občinski podrobni prostorski načrt, so na eni parceli že odstranili stari objekt in pripravljati gradbišče za večjo družinsko vilo. Objekt bodo zgradili po zamislih arhitekta Roka Klanjščka, bo pa le eden v nizu večstanovanjskih hiš in vil na območju, skupaj velikem skoraj 1,7 hektara. Na več parcelah bodo postopoma zgradili sedem večstanovanjskih in štiri enostanovanjske objekte, v katerih bo lahko skupaj nekaj več kot 70 stanovanj. Gradijo jih lahko v največ štirih fazah, večina pa naj bi jih imela poleg kletne etaže še pritličje in po dve nadstropji. Na območju, ki je bilo večinoma poraslo s travniki, bodo pred novogradnjami odstranili štiri starejše objekte.

Možni zaplet

Pri obravnavi sprememb OPN MOL pa je novembra lani nekaj stanovalcev Regentove in okoliških ulic na občino oddalo pripombo, da nasprotujejo gradnji dodatnega, tretjega nadstropja, češ da bi s tem že tako prometno obremenjeno območje preobremenili čez dopustno mero. Opozorili so na problematične geološke značilnosti terena, ki da ne dopušča gradnje podzemne garaže, da je problematičen novi uvoz vanje ter da se ne strinjajo s tem, da se zeleni pas nameni novogradnjam. Menijo, da je to tudi v neskladju s strateškim delom OPN in da bodo v primeru neupoštevanja njihovih pripomb zahtevali sodno varstvo. Miran Gajšek, vodja mestnega oddelka za urejanje prostora, jih je sicer skušal potolažiti, da gre le za eno terasno etažo, ki da ne bo bistveno vplivala ne na izgled ne na obremenjenost območja.

Letos dom upokojencev?

Kmalu pa bi se lahko začela tudi gradnja novega draveljskega doma upokojencev južno od omenjenega območja na parceli tik ob obvoznici oziroma izvozu Ljubljana Dravlje. Kot smo že pisali, so v začetku lanskega septembra izbrali najboljšo rešitev za objekt, ki ga kot investitor načrtuje Dom upokojencev Center. Na približno 3000 kvadratnih metrov velikem zemljišču bo v domu prostora za 70 oskrbovancev oziroma tri skupine uporabnikov: uporabnike klasičnega institucionalnega varstva, za tiste z demenco, in za najemnike oskrbovanih stanovanj. Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja bi bil lahko izdelan do konca marca, gradnja pa bi se lahko začela konec jeseni. Tako lahko vsaj sklepamo po izjavah vodstva Doma upokojencev Center, ki je lani napovedalo, da bi projekt rado zaključilo do konca leta 2019, v začetku leta 2020 pa že sprejelo prve oskrbovance.